Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Tábor a magyarság jegyében

Felvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról érkeztek diákok és tanárok a XXII. Nemzetközi Anyanyelvi Táborba.
A Rákóczi Szövetség és a Radnóti Irodalmi Társaság évente megrendezi azt a tábort, ahová Szlovákia, Ukrajna, Románia magyar vidékeiről hívnak meg fiatalokat. A közel másfél hetes rendezvénynek a győri Szent László Katolikus Szakkollégium ad otthont, ahol – miként korábban is – gazdag programban van részük.

Így – többek között – Tomka Péter régész a magyarság ezer évéről, Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató a népi gyógyászatról, Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese a média és a valóság kapcsolatáról, R. Szabó Lajos tanár a Szent Koronáról, Barsi Ernő néprajzkutató a magyar népdalokról beszél(t) a résztvevőknek. Ezenkívül idén is táncház, kirándulások, győri városnézés, kézműves-foglalkozás színesíti a tábor programját. Több társával Erdélyt képviseli Gaál Katalin. Az ízes beszédű lány harmadik alkalommal jött Győrbe.

– Ez a tábor mindig megerősíti a hitemet, és azt az összetartozás-érzést, hogy bár a határon túl élünk, de magyarok vagyunk. Vagyis nemcsak a nyelvünk közös, hanem a lelkünk is. Ezt az üzenetet visszük haza, és persze nem győzzük mesélni az előadásokon hallottakat az otthoniaknak.
A kárpátaljai Szanyi Gyöngyi másodszor táborozik Győrben. Számára is „szívhez szóló élmény" ez a másfél hét.

– Itt megtapasztalhatom, hogy mi is Magyarországhoz tartozunk. Megismerhetem a többi országban élő testvéreinket, szokásaikat, kultúrájukat. Olyan is előfordult már, hogy egy otthoni vetélkedőn egy kérdésre csak én tudtam a választ, mégpedig úgy, hogy azt Győrben, az egyik előadáson hallottam. Bíró Zsuzsa tanár Csallóközkürtről érkezett. Annak idején táborozóként kezdte, most a felvidékiek csoportvezetője.

– Az anyaországon kívül nem egyszerű magyarként élni és magyarnak maradni. Sohasem szabad feladnunk! Ha nincsenek olyan emberek, akikben a nemzeti érzés izzik, lobog, akkor bizony hamar elveszhetünk. Ez a tábor élesztgeti, erősíti fiataljainkban a magyarságtudatot és erősíti azt a szándékukat, hogy otthon különböző magyar szervezetekben munkálkodjanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balla Ica a medencéjét törte

Egy szerencsétlen házibaleset következményeként medencéjét törte Balla Ica primadonna. Tovább olvasom