Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Táblák a folyónál

Rábapatona - A gátat áttörve foglalta el a szabályozás után számára kijelölt új medret a megáradt Rába 1888. október 8-án. A 120 évvel ezelőtti esemény emlékét táblán örökítették meg a patonai csónakkikötőnél.
A Rába évszázadok óta meghatározza a rábapatonaiak életét. A sok jó mellett a szabályozatlan víztömeg pusztító áradásaival kárt is okozott Rábapatonán.

– A folyó biztonságos mederbe terelésére alakult meg a Rábaszabályozási Társaság, a munkák érdekében pedig az országgyűlés törvényt fogadott el a Rábáról – említette a XIX. század utolsó évtizedeiben történteket Jutasi Kálmán polgármester. – Rábapatona és Győr között a folyó számára egy új, nyílegyenes medret ástak, így a 26 kilométeres szakaszt 11 kilométerre rövidítették. Az új meder ünnepélyes átadását 1888. október 8-ra tűzték ki, a Rába azonban ismét bebizonyította: ha akarja, ő az úr.

– A nagy esőzések következtében azon a bizonyos éjszakán áttörte az új gátat és önkényesen elfoglalta magának az új folyómedret. Ennek a százhúsz évvel ezelőtti eseménynek az emlékére táblát helyeztünk el az ártéri kikötőnél – tette hozzá a polgármester.

Rábapatonán nemcsak a múltra, hanem a jövőre is gondoltak: a hídon felavattak egy olyan információs táblát is, amely a vízi túrázókat egyértelműen tájékoztatja és útbaigazítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Algír és iráni is magyar akart lenni

Győr-Moson-Sopron - Magyarország helye az ENSZ-ben, jogok és kötelezettségek, a közigazgatás… Tovább olvasom