Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Tábla, a rekord méretű árvízre emlékezve - videó

Pontosan 10 évvel ezelőtt, az Alpok térségében rendkívüli mennyiségű csapadék hullott le, smely egyes mérési helyeken 100 évnél is régebbi rekodot döntött meg.

Németország, Ausztria és Csehország közvetlenül érintett országok voltak, több külföldi nagyvárosban óriási áradások keletkeztek, például Prága is víz alá került 2002 augusztusában.

Videó: Cseh Róbert.


A vízgyűjtőn összegyülekező víztömeg a Dunán levonulva Magyarországon sok helyen, így a Szigetköz térségében is megdöntötte a valaha mért legnagyobb vízállási értékeket. A Duna vízszintnövekedése miatt a Mosoni-Dunán és a Rábán több mint 30 kilométeres hosszban volt szükség komoly árvédelmi beavatkozásokra, továbbá a kapcsolódó vízfolyásokon, például a Marcal folyón is a megemelkedet vízszint miatt készültséget kellett elrendelni.

Győr belterületén az árvízvédelmi falon a kulisszanyílásokat el kellett zárni, köztük a Petőfi- hídra rávezető útszakaszhoz is szükség volt ideiglenes elzáró pallók beépítésére. A Rába kettős hídnál ellennyomó medencét építettek a szakemberek, az építés alatt álló termálfürdő résfalát meg kellett támasztani, a tyúktelepi zsilipet körtöltéssel védték.

Vének térségében a megbillent szavai zsilipet nehéz munkával lehetett csak stabilizálni, mely az egész Alsó-szigetközi területet elöntéssel fenyegette. A Mosoni-Duna mentén egyes szakaszokon homokzsáksoros (nyúlgát) magasításra is szükség volt a töltéskoronán.

Az állami tulajdonú védműveken túl önkormányzati védekezésre is szükség volt a vízügyi szakemberek beavatkozására: Dunaszentpál és Mecsér települések mentén ideiglenes védvonalakat kellett építeni több száz méter hosszban. A likócsi városrészben a 400 méter ideiglenes védvonal kiépítése és a meglévő töltés megmagasítása ellenére is nagy területek kerültek víz alá.

Az árvédekezés során hozzávetőlegesen 1,4 millió darab homokzsákot használtak fel a vízügyi szakemberek és az önkormányzatok erői. A védekezés csúcspontján, 2002. augusztus 17-én csak a győri VIZIG területén 2657 fő küzdött az árral.

Győr térségében a szakmai és polgári erők összefogása, valamint a jól szervezett védekezés eredményeképpen nagyobb kártétel nélkül levonult az ár, azonban jelentős problémákkal kellett megbirkózni az árvíz elleni védekezésben résztvevőknek. A valaha észlelt legnagyobb árvízszint rámutatott a védvonalak gyenge pontjaira, melyek védképességének fejlesztésére az utóbbi években több nagy beruházást is indított a Vízügyi Igazgatóság:

 Duna-projekt, Marcal-projekt valamint a táti és komáromi védvonalak fejlesztése. Az Igazgatóság védelmi rendszerei megfelelő fenntartással és szakszerű üzemeltetéssel nyújtanak megnyugtató biztonságot.

A sikeres védekezés feltételeinek biztosítása elsődleges, mert ez garantálja a társadalom biztonságérzetét és a mindennapi nyugodt életvitelt a töltések mentett oldalán.

Olvasóink írták

  • 1. egyhozzászóló 2012. augusztus 18. 11:44
    „"Smely"!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a Formula Student autóverseny Győrben

A saját építésű autók hétfőig tartó viadalán négy magyar és harminchét külföldi csapat indul, közülük tízen elektromos meghajtású géppel. Tovább olvasom