Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

T. Csapó Dorottya kiállítása Győrben

Nemzeti hagyományaink megbecsülése kiemelkedő fontosságú az egységesülő Európában. Érvényes ez az öltözködési tradíciók megőrzésére is, melyek újjáélesztése iránt egyre nagyobb az érdeklődés.

A magyar tájak viseleteire jellemző motívumok felhasználásával olyan alkalmi ruhák készülnek, melyekben büszkén jelenhetne meg Ön is fogadásokon, bálban vagy színházban.

Ennek a gondolkodásmódnak jeles képviselője a győri születésű T. Csapó Dorottya.

Pályafutását pedagógusként kezdte.Óvónő, majd hosszabb ideig gyógypedagógia tanár, akit már akkor megragadott a kelmék, szövetek világa.

Erdélyből származó textilmérnök nagyapja nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végül pályát módosítson, építészmérnök édesapja, Csapó György pedig a művészettörténet és az ornamentikák iránti fogékonyságát erősítette.

Tanulmányait öltözéktervezőként 2000-ben fejezte be Budapesten. A győri Kovács Margit Művészeti Iskolában tanítva lépésről-lépésre alakította ki sajátos stílusát. Nagy örömét leli a fiatalok oktatásában, s mint tervező felhívja az ifjú nemzedék figyelmét az öltözködéskultúrában rejlő szépségekre egyes viselettörténeti koroktól napjainkig.

Egyéni munkáiban tükröződnek a hagyományos elemek, melyeket természetes anyagok sokasága és a díszítések tesznek változatossá.

Alkotásaiban nem követi a múló divatot, terveiben hagyományőrző. Szívesen merít a népművészet Mezőségben, Kalotaszegen és a Rábaközben kialakult mintavilágából, de biztonsággal nyúl az egyes korok művészeti irányzataihoz is. Kedvence a szecesszió.

Öltözékei egyenként is remekművek, melyek minden részletre kiterjedő igényességgel készülnek.

A ruhák sikeréről sok visszajelzés tanúskodik itthonról és külföldről egyaránt. A hagyománytisztelő Japánban több ünnepségen keltett feltűnést, Ausztriában megfordulnak utána. Idehaza népszerűek az esküvői kollekciók, de bálokon, a vitézi rend avatóünepségein is találkozhatunk velük.

Fotók: SzükEmlékezetes kiállításai:

VII. Országos Színházi Találkozó - Művészetek Háza – Pécs
Szidónia Kastélyszálló - Röjtökmuzsaj
Hotel Klastrom - Győr
Eszterházy Kastély - Tata
Nemzeti Színház - Győr
Bartók Béla Művelődési Központ - Győr
Művelődési Ház - Csorna

A magyar kézművesség évente megrendezendő országos kiállításain rendszeres résztvevő.

Iparművészeti Múzeum, Budapest 2003-2006
Vajdahunyad Vára, Budapest 2007-2010

Az itt kiállított több mint 20 ruhadarab az utóbbi években született.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paray Júlia Gyöngyi babagyűjteménye

A győri Paray Júlia Gyöngyi 1999 óta tagja a győri Zichy-palotában működő Babaklubnak. Tovább olvasom