Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Szűrővizsgálat a másként gondolkodóknak is

"A nők érezvén, hogy szülőként egészségesnek kell lenniük, gyakrabban járnak orvoshoz, szűrésekre. A férfiak családfenntartóként azt gondolják, nem szabad betegnek lenniük, ezért sokszor csak akkor fordulnak szakemberhez, amikor már késő" – mondta dr. Paller Judit országos tiszti főorvos.

"Égető kérdésekre keresünk választ" – mondta a tiszti főorvos a kedden Győrben kezdődött Népegészségügyi Tudományos Társaság Nemzetközi Kongresszusáról.

Hozzátette: gyakran halljuk, hogy a magyarok egészségügyi állapota jócskán lemarad a Nyugat-Európában élőkétől. Különösen a daganatos, valamint a szív- és keringési rendszeri megbetegedés magas arányú.

"Nemcsak az okokat kell kutatni, el kell kezdeni a beavatkozásokat megfogalmazni" – mondta dr. Paller Judit.

A népegészségügyi szűrések 2001-ben kezdődtek "behívásos" módon: a nők emlő- és méhnyakszűrése után a bevezetés szintjére ért (s a férfiakat is érinti) a bélvérzések szűrése. Ezek lehetnek ugyanis az első tünetei a vastagbél- vagy a végbél daganatos megbetegedésének. "Ezután az illetőt be kell hozni az egészségügyi rendszerbe, ahol elvetik vagy igazolják a gyanút" – mondta.

Hozzátette: a működő szűrővizsgálatok ellenére itthon még mindig magas a méhnyakrákban elhalálozók száma, holott Finnországban például évente mindössze 4–5 ilyen betegséget diagnosztizálnak.

"A magyar nők azonban másként gondolkodnak: azt kell megtalálni, milyen attitűdökkel lehet őket megszólítani. Erre alakul meg az év második felében a népegészségügyi központ. Bázisa az Országos Egészségfejlesztési Intézet lesz, s 60–70 szakembert foglalkoztat majd.

"A nők érezvén, hogy szülőként egészségesnek kell lenniük, gyakrabban járnak orvoshoz, szűrésekre. A férfiak családfenntartóként azt gondolják, nem szabad betegnek lenniük, ezért sokszor csak akkor fordulnak szakemberhez, amikor már késő. Ezt a hozzáállást kell megváltoztatni" – mondta dr. Paller Judit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütemterv szerint mossák a kukákat

A Győr-Szol idén is külön díjfizetés nélkül kimossa a hulladékgyűjtő edényeket Győr minden… Tovább olvasom