Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Szürkegulya – haszon helyett terápia

Most igazán jól érzi magát a hóban a szürke marha. A szabadban tartott állatok Pannonhalmán jól illenek a tájba.

Bár nem bemutatásra tartja gazdája a gulyát, de egyelőre csak e téren nő érzékelhetően a haszna.

A 82-es úton járók Pannonhalmánál nem csak az apátság látványát csodálhatják, ha kicsit jobban figyelnek, a hóban felfedezhetik a tulipánszarvúakat, amelyek télre sötétebb szőrzetet növesztenek.

A gazda szerint akkor lenne haszna a gulyából, ha kiszámíthatóbbak lennének az agrártámogatások, nem változna gyakran bonyolult rendszerük.

Péter Oszkár a húsáért tartja a magyar fajtát, de egyelőre inkább csak látványosságot jelentenek.
Péter Oszkár a húsáért tartja a magyar fajtát, de egyelőre inkább csak látványosságot jelentenek.

– Mínusz tizenöt fokban is megellett több tehén, így a két legkisebb borjút még úgynevezett pirók színben láthatjuk. Tavaszra ezúttal is többtucatnyi kis állat születése várható. Így a kezdetben alig több mint húsz, most már kettő híján száz állatból álló gulya tovább gyarapodik – mondta el Péter Oszkár, aki hat éve foglalkozik a hazánkban őshonos fajtával. Mostanában lucernával, fűszénával, szalmával eteti őket, de kikaparják a hó alól is a takarmányt. Főként, ha cefrét, kifőzött gyümölcskocsonyát kapnak a helyi pálinkáriumból.

A gazda szerint akkor lenne haszna a gulyából, ha kiszámíthatóbbak lennének az agrártámogatások, nem változna gyakran bonyolult rendszerük. Közösen tudnának a szürke marhások vágóhidat létrehozni, de ahhoz pénz kellene.

Péter Oszkár
Péter Oszkár

Egyelőre Péter Oszkártól csak egy füstölt árut készítő kis cég szaláminak vesz meg egy-egy állatot, és néhány étterem, hogy maga vágassa le és étlapját a különlegesen finom és egészséges hússal tegye csábítóbbá.

Viszont számos busz, japán és máshonnan érkező turista azért áll meg a pannonhalmi benzinkútnál, hogy megcsodálja a közelben kérődzőket. Félelmetes benyomást keltenek méltóságteljes termetükkel, szarvaikkal, ugyanakkor nyugalmat, békét árasztanak. ˝Felüdülés nézni, terápia stressz ellen. Ahogy ezek az állatok teszik, nekünk is a természethez illene igazodnunk. Jó érzést keltenek. Ahányszor erre járok, előre örülök, hogy láthatom a gulyát˝ – állítja a közelben lakó Balogh Ernő, több környéken dolgozóhoz hasonlóan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két osztály is indulhatna

Öt éve Győrben egységes módszertana van a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelésének és… Tovább olvasom