Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Szűréssel az Életért Program Győrben is

Győr - Ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt november 17-én, szombaton a Szűréssel az Életért Program következő rendezvényén, melynek helyszíne a győri Egyetemi Csarnokban lesz.

Érdemes részt venni a szűréseken, hiszen itt hosszas utánjárás és beutalók nélkül egy helyen, egy nap alatt – és nem utolsósorban ingyen – elvégeztethetjük mindazokat a vizsgálatokat, amelyek egyébként összesen hatvanezer forintba kerülnének. A látogatók 17-féle egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt.

A nemes célért sztárok is kampányolnak, a helyszínen találkozhatnak Czene Attilával és Karsai Zitával. Az egész nap tartó szűrés és tanácsadás mellett a színpadon a rendezvény két házigazdája, Dobó Kata és Hevesi Tamás szórakoztatja a közönséget olyan előadók közreműködésével, mint Palcsó Tomi, Caramell és Bartók Eszter.INFORMÁCIÓK A PROGRANMRÓL:
Nyitva tartás: 10.00-18.00 óráig


A RENDEZVÉNYRE LÁTOGATÓK TÖBBEK KÖZT AZ ALÁBBI SZOLGÁLTATÁSOKAT VEHETIK IGÉNYBE:

- Melanóma (bőrrák- és anyajegy-) szűrés
- Vércukorszint-, koleszterinszint-, testzsír-százalék- és vérnyomásmérés
- Hemoglobin A1C mérés
- Testsúly- és hastérfogat-mérés, testtömegindex- (BMI) számítás
- Ortopédiai szűrés, gerincvizsgálat, gyógytorna
- Szemészeti vizsgálat - visusmérés
- Hallás-, fül-orr-gégészeti vizsgálat
- COPD-szűrés kérdőívvel
- CO-szintmérés
- PSA szűrés
- Daganatos megbetegedéek megelőzésére irányuló tanácsadás
- Dohányzás visszaszorítását elősegítő program
- AVON mammográfiai kamion - emlő önvizsgálatának oktatása
- Liliom Program - a méhnyakrák szűrésének fontosságáról
- Prosztata-önvizsgálat oktatása
- Elsősegélynyújtási ismeretek
- Betegjogi tanácsadás
- Egészségügyi ellátással kapcsolatos tanácsadás
- Tanácsok az egészséges táplálkozáshoz
- Gondolkodj egészségesen - színező, ügyességi, mozgásjátékok gyerekeknek
- Viselekdésterápia - fejlesztő játékok, terápiás lehetőségek hiperaktív gyerekeknek

A programokról bővebben:

I. Szűrőprogramok

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat munkatársai a szív- és érrendszeri megbetegedések szűrése érdekében egyetlen csepp vérből mérik meg a koleszterinszintet és a vércukorszintet. Ezen kívül testzsír-százalékot és vérnyomást is mérnek. A magas kockázati csoportba tartozók azonnal tanácsokat is kaphatnak, hogyan változtassanak a nem megfelelő értékeken. Az ÁNTSZ szakemberei a szűréseken túl járványokkal, védőoltásokkal és a helyes táplálkozással kapcsolatban is hasznos információkat nyújtanak az érdeklődőknek.
Az országos hálózattal rendelkező De-Max centrum szemészeti, fül-, orr- gégészeti és hallásvizsgálatokat végez el a nap során. A hallásvizsgálatok nemcsak a halláscsökkenés mértékéről, de annak fajtájáról, minőségéről is tájékoztatják az orvost, aki így megfelelő rendelésre tudja küldeni a megjelent pácienst.

A Melanomamobil és szakértői segítségével a látogatók kérhetik az őket érdeklő anyajegy szűrését, melyet a Magyarországon található legmodernebb szűrőkészülékkel végzik.

Gyógytornász részvételével nemcsak a napi torna tudható le a rendezvény keretében, de a szakértő gerinc- és lúdtalpszűrést is végez.
A Vöröskereszt az Ifjúsági Vöröskereszt programjaival vesz részt a rendezvényen. Az érdeklődők nem csak a megszokott babán tanulhatják meg az elsősegély-nyújtási ismereteket, hanem élő „sérülteken" is – ez azt jelenti, hogy a Vöröskereszt önkéntesei fogják eljátszani a sérült szerepét, így a résztvevők kipróbálhatják, hogy milyen egy élő emberen gyakorolni ezeket a fogásokat.

Az AVON mammográfiás szűrőkamionja, valamint a Liliom program jelenlévő szakemberei az emlő- és a méhnyakrák-szűrés folyamatát, jellemzőit mutatják be a helyszínen, tanácsot adva mikor, hova érdemes fordulni a szervezett szűrésekben érintett korcsoportnak.

II. Tanácsadások, prevenciós programok

Az Egészséges Magyarországért Egyesület közreműködésében a táplálkozással, a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány jóvoltából a betegek jogaival, az Egészségbiztosítási Felügyelet részt vevő munkatársainak segítségével pedig az egészségügyi ellátással kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak választ a SZ.É.P. - Szűréssel az Életért Program résztvevői.

A Rákbetegek Országos Szövetsége az „ott jártak" hiteles üzenetével ismereteket ad át az egészséges lakosság számára a rákbetegség megelőzéséről, gyógyításáról, a társadalmi rehabilitációról, a szűrések fontosságáról, életmódról és az egyéni felelősségről.

Óvodáskorú gyermekek és szüleik részére kínál érdekes programokat és információkat az egészség és a mozgás témakörében a Gondolkodj egészségesen! program, ahol ügyességi játékok, tanácsadás és társasjátékok várják a kisebbeket és nagyobbakat egyaránt. A fentieken túl a hiperaktivitással, a depresszióval és a droghasználattal kapcsolatos tényeket, megelőzési tanácsokat is kaphatnak a megjelentek.

III. Gyermekprogramok

A Szülők Háza játékos elfoglaltságot nyújt egész nap a gyermekeknek, arra a néhány percre, amíg a szülők párkapcsolati tanácsadáson vehetnek részt. A gyermekek napját arcfestők, lufihajtogató bohócok és kézműves foglalkozások tehetik még érdekesebbé.

A SZ.É.P. szombat nemcsak a szűrések miatt, a mozgás megismertetése, megszerettetése miatt is hosszútávon emlékezetes maradhat, hiszen lehetőséget nyújt a helyi sportszövetségeknek, hogy bemutatkozzanak, új tagokat, a sport, a mozgás iránt érdeklődőket vonzva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havazás: Baleset Szil mellett

Hóhelyzet - Bár az Észak-Dunántúlon továbbra is szállingózik a hó, az utak jól járhatók. A 82-es… Tovább olvasom