Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Szuperszámítógép hasít a győri egyetemen

Győr – A Széchenyi István Egyetemen végzett kutató-fejlesztő munkákat mostantól egy 30 millió forint értékű szuperszámítógép is segíti. Egymaga elvégez olyan mennyiségű munkát, mint ami 200 gépnek is dicsőségére válna. Videóval.


A legújabb fejlesztésű berendezés nemcsak teljesítményével, hanem kis méretével és majdnem a hétköznapi asztali számítógépekkel azonos "kinézetével" is figyelemre méltó.

Egy kutató íróasztala alá is betolható lenne, miközben több mint egy teraflop lebegőpontos számítási teljesítményre képes - ez több mint 200-szoros egy normál asztali személyi számítógéphez képest.

A Széchenyi Egyetemé az ország legjobb gépe. Videó: Cseh Róbert.Villámgyors csúcstechnológia

A legkorszerűbb InfiniBand hálózati csatolók kötik össze a párhuzamosan működő csomóponti kiszolgálókat akkora sebességgel, hogy például egy DVD film egy-két másodperc alatt átkerülne egyikről a másikra.Eljött hozzánk a csúcstechnika! Fotók: Cseh Róbert.
Eljött hozzánk a csúcstechnika! Fotók: Cseh Róbert.


"Kicsit egyszerű, de szemléletes példával élve úgy tudnám ezt a gépet jellemezni: egymaga elvégez olyan mennyiségű munkát, mint ami 200 gépnek is dicsőségére válna.

Úgy, hogy közben energiatakarékos: mindössze annyi áramot fogyaszt, mint 16 gép átlagosan" – mondta a kisalfold.hu-nak Dr. Horváth Zoltán, a Széchenyi Egyetem Matematika és Számítástudományi tanszékvezetője.

Mikor jár le a szavatossága?

Arra a kérdésünkre, hogy ez a számítógép meddig állja ki az időpróbáját – elvégre minden egyes "forradalmi" gépnél ez a kulcsmomentum –, Dr. Horváth Zoltán úgy válaszolt: "egy évig biztosan csúcsmodell marad, s ezalatt rengeteg hasznot hoz majd az egyetem kutatóinak".Munkában a mesterséges intelligencia.
Munkában a mesterséges intelligencia.A tanszékvezető hozzátette: számos munkát végeznek meghatározó gazdasági szereplőknek – többek közt az Audinak, a Suzukinak és a Rába Futómű Kft.-nek –, s a szóban forgó gép segítségével még pontosabb, még többször tesztelt kutatási eredményeket tudnak nyújtani ezeknek a cégeknek.


Mert ügyesen pályáztak

"A beruházás egy mintaszerű háromoldalú együttműködés keretében jött létre, ahol a HP Magyarország és a Delta Informatika nemcsak a technológia szállításában, hanem a speciális tudás továbbértékesítésében is részt vesz a jövőben, azaz a helyi szakemberek által felhalmozott szellemi érték kerülhet akár a világpiacra is közvetlenül.

Az anyagi forrást a Széchenyi István Egyetem sikeres K+F pályázati tevékenysége biztosította, ami egyúttal valódi esélyt ad a mostani nehéz gazdasági helyzetben is a csúcstechnológiai kutatások folyatatásához és az oktatás színvonalának emeléséhez" – tudtuk meg Winkler Csabától, a SZE kommunikációs titkárától.  

Olvasóink írták

 • 8. Mezike 2011. június 17. 15:17
  „Egyébként meg nem SZIE (már ha a Széchenyi Egyetemre gondolsz), ha már okoskodunk. Az a Szent István Egyetem.
  Bírom, hogy mindig mindent le tudtok fikázni. Trallala, így szép az élet. Nektek.”
 • 7. gerald 2009. június 22. 16:22
  „Bocs most találtam "by yste"-től:
  A HP Magyarország Kft. ma bejelentette, hogy a Széchenyi István Egyetemen végzett kutató-fejlesztő munkákat mostantól egy HP gyártmányú szuperszámítógép is segíti. A legújabb fejlesztésű berendezés nemcsak teljesítményével, hanem kis méretével és majdnem a hétköznapi asztali számítógépekkel azonos külalakjával is figyelemre méltó. Egy kutató íróasztala alá is betolható lenne, miközben több mint egy teraflop (1,248 TFLOP) lebegőpontos számítási teljesítményre képes (ez több mint 200-szoros egy normál asztali személyi számítógéphez képest).

  Na most a szuperszámítógépek per definitionem a mindenkori elérhető csúcstechnológiát és csúcskapacitást képviselik, rettentő nagyok, rettentő gyorsak és rettentő drágák, nyilván ha egy gép elfér az asztal alatt, az nem lehet szuperszámítógép. Egyébként a HPC szcénában van is egy hallgatólagos megállapodás arról, hogy ami nincs fent a Top500-on, az nem szuperszámítógép. A Top500 utoljára tavaly ősszel frissült, az 500. helyen egy kb. 12 teraflopsos gép van.

  A SZIE-n telepített HP fürt asszem 22 millió forintba került, ez az IDC besorolása szerint egy középkategóriás szerver.

  Attól, hogy egy ház magasabb a környéken levő összes többinél, még nem lesz felhőkarcoló. Attól, hogy egy számítógép gyorsabb minden másnál a környéken (az országban), még nem lesz szuperszámítógép.

  A HP azonban nem csupán a nagy teljesítményű számítógépek esetében nyújt ügyfelei számára piacvezető technológiát, hanem a szerverek és tárolók terén is éllovas megoldásokat biztosít - ezt igazolja vissza a vállalat világviszonylatban elért, 42%-os piacvezető részesedése.  Egyrészt milyen piacon (szerver vagy tároló), másrészt hogy a fenében jön ez ide?

  A rendszer nagy számítási kapacitása ellenére kis fogyasztású (kb. 16 asztali számítógép energiafogyasztásával egyenlő az energia-felvétel teljes terhelés mellett) és normál irodai környezetbe is elhelyezhető, nem kíván speciális hűtést.

  Ha már egy korábbi -- ide nem beidézett -- bekezdésben leírták hogy pontosan hány darab milyen típusú szerverből áll a konfiguráció, miért nem lehetett pontosan megadni a fogyasztást is? Ha a szaksajtónak készül a közlemény akkor legyenek már benne pontos adatok, ez a "kb. 16 asztali számítógép energiafogyasztásával egyenlő) ez olyan mint amikor a National Geographicon futó műsorokban elmondják hogy ez a hajó annyira nagy hogy elférne rajta x számú focipálya. Ja és az energiafelvétel egybe írandó.”
 • 6. elemér 2009. június 20. 11:27
  „Hmm..., nagy a halgatás, mert a hülyeséget nemtudják ésszel felfogni.;))”
 • 5. elemér 2009. június 19. 20:02
  „Inglish lengvizdzs ezt úgy hivja, hogy technology transfer. Ott most a nagy szakértöket keresi az H.P. Aki tud az majd jöhet az USA-ban. Mindent a magyaroknak köszönhetünk akik mindenben élenjártak. Én is olvastam a könyvet. Mikor jönnek, akkor kapnak majd utánképzést a hires egyetemeken. Andy Grove majd szeméjessen oktatja öket. Andy az év embere soha oda vissza nem ment. USA-ban kezdte és végezte az egyetemet ahol tanit.”
 • 4. Filtec 2009. június 17. 09:49
  „"200 gépnek is dicsőségére válna."

  Ezt csak 3-szor sikerült leírni ebben a cikkben.
  Aztán milyen gép az a 200? IBM XT, AT, ...

  Szeghalmi Balázs hülyének nézi az olvasókat? Elsőre is sikerült felfogni.

  "teraflop lebegőpontos számítási teljesítményre képes "

  Ez az egy adat (FPU), ami megmutatja igazán a gép teljesítményének egy részét. Mert még sok mástól is függ mellette.”
 • 3. kikelet_ 2009. június 17. 09:10
  „<moderálva>”
 • 2. enzof 2009. június 16. 23:08
  „Ja ez a győri gép tényleg igen gyenge,hol élnek.
  nagyobb teljesítményű gépek vannak pl.: NASA,srt...”
 • 1. adalfold 2009. június 16. 19:52
  „ez egy kis bakfitty a BME Ural-2 höz képest IS!:D:D:D
  De nem baj, győrnek pont elég;)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb szuperszámítógépek érkeztek a győri Széchenyi-egyetemre - galéria

A győri egyetem INNO-Share épületébe került az a két szuperszámítógép, melyeknek értéke több mint 65… Tovább olvasom