Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Szúnyogirtás – súlyos vádak

Győr - Emberemlékezet óta nem volt olyan kevés szúnyog, mint tavaly. Ez tény. A helyzet azonban csak látszatra volt ennyire idilli 2008-ban: a szúnyogirtást végző repülőpilóta legalábbis ezt állítja, s levélben fordult a polgármesterhez; ebben olyan dolgokat ír le, amelyekről kívülálló nem tudhatna.

Üzleti, munkaügyi ellentét áll a háttérben – Matlakovics Zoltán légügyi megbízott, főpilóta nem is tagadja, ezért áll most a nyilvánosság elé. Ő volt az, aki tavaly pilótaként irtotta fölöttünk a szúnyogokat, s aki idén – korábbi cégétől megválva, már mint önálló vállalkozás – megpályázta volna a munkát, de elutasító levelet kapott. Ezért írt levelet előbb a kommunális szolgáltatónak, majd pedig a győri polgármesternek, mondván, olyan eseteket tár fel, amelyek indokolttá tették (volna) a szerződés felülvizsgálatát.

Lássuk ezeket: az első pontban azt írja Matlakovics Zoltán a polgármesternek, hogy a repülőgép időmérő naplója szerint a felszállások naplemente előtt két órával kezdődtek – akkor, amikor még nincs is szúnyog. ˝Két alkalommal 600–600 liter K-othrin katapultált, egyszer Pinnyéden a főúton, egyszer az ártér felett.˝ A pilóta azt állítja, az olajos anyag először egy idős néninek a kertjében ˝katapultált˝, a másik esetben a Püspökerdő egy része lett az áldozat.

Képünk egy tavaly készült illusztráció, szúnyogirtást megelőző munkáról. Fotó: Krizsán Csaba
Képünk egy tavaly készült illusztráció, szúnyogirtást megelőző munkáról. Fotó: Krizsán Csaba

Ennél is súlyosabb vád, hogy ˝a leszámlázott és kifizetett 0,6 liter/hektár vegyszermennyiséget nem szórták ki, nem tudják számlával igazolni 2008-ban˝. ˝A tavalyi maradék körülbelül 2 ezer liter nem fagymentes helyen tárolt K-othrin hatásfoka bevizsgálható a hordókban lévő maradékból˝ – ezt azért írja, mert a szert plusz öt fokon kell tárolni. A Vectobacra (lárvairtó) ugyanez vonatkozik – teszi még hozzá.

A polgármesternek címzett levél utolsó pontja a laikusnak nem mondana sokat, de Matlakovics Zoltán kiegészítésével beszédesebb lehet. Az állítás tehát a következő: repülőbe autóbenzint tankoltak – több alkalommal is –, ezzel, s nem repülőbenzinnel szállt fel rendszeresen a pilóta. Az érintett azt mondja, hogy nemcsak az árban van különbség a két üzemanyagfajta között (a repülőbenzin ára az 500 forinthoz közelít), hanem az összetételben is.

Ha autóbenzinnel száll egy gép, a hengerek közül egy leállhat, márpedig ez balesetveszélyes lehet, ha a pilóta a tízemeletesek között lavíroz. Tegyük hozzá, hiszen nem a pánikkeltés a cél: baleset nem történt.

Borkai Zsolt győri polgármesterhez eljutott a levél, s az abban foglaltakra azt válaszolta: az önkormányzat mindig is azt támogatta, hogy amennyiben lehet, a saját cégeit (jelen esetben a Komszolról van szó) bízza meg a feladatok ellátására. Addig pedig, amíg a törvényi előírásokat minden pontban betartják, Győr, illetve annak polgármestere nem kíván beleszólni, hogy ki irtja – alvállalkozásban – a szúnyogokat: e kérdés eldöntésének, vagyis a cég kijelölésének felelőse a Komszol igazgatója.

Olvasóink írták

 • 7. adolfgalland 2009. június 14. 15:46
  „Kedves Mindenki!

  Ahogy olvastam a hozzászólásokat a cikkhez, úgy látom, hogy kicsit egyhangúak, és mintha mindenki elfelejtette volna hogy mi olvasható a cikkben amire reagáltak. Vagy elfelejtettek volna olvasni, és csak a dühüket próbálják kitölteni? Olvastam a Vállalkozó reakcióját is, szóval pártatlanul, mind a két felet meghallgatva kérdezném, hogy milyen szabályozás szerint lehetne autóbenzint tankolni repülőbe? És ezzel potenciálisan ugyan hány lakótársunk életét veszélyeztette az alvállalkozó? Ez nem bűncselekmény véletlenül?”
 • 6. pöttyöstúrórudi 2009. június 14. 11:10
  „Kedves Rbar,
  nem kell újságírónak lenni, ahhoz, hogy tudja az ember: egy vitás kérdésben joga van a másik félnek is nyilatkozni. Amit a kérdéses cég meg is tett, miután az újságíró hölgy felkereste őket vagy fordítva a fenti cikk megjelenése UTÁN! A cáfolat meg is jelent, minden literrel, minden centtel el tudtak számolni, számlákkal tudtak alátámasztani. Válság ide vagy oda...nem minden ember lop! Szerintem sem fordítanak hátat a munkának. Ha menni és csinálni kell, akkor mennek és csinálják!”
 • 5. Rbar 2009. június 12. 19:35
  „Bezony ám! Úgy lett volna tisztességes, de a mai világban már az is "szerencse", hogy az egyoldalúan lejáratott fél nevét, cégét nem említik meg a firkászok...
  Javasolom Sudár Ágnesnek, hogy a "hallgattassék meg a másik fél" jegyében kérdezze meg az előző munkaadóját ennek a jóembernek, bár gondolom ők ahelyett, hogy nyilatkozgatnak, inkább teszik a dolgukat, dolgoznak a pénzükér, és a mi kényelmünkér. Pedig elmehetnének táppénzre is a munkaszerződésük lejárta előtt pár nappal nem!??? ;)”
 • 4. pöttyöstúrórudi 2009. június 12. 18:21
  „Kedves Rbar és Goldmund,
  valóban nincs bosszúállóbb, mint egy kirúgott és megbántott ember, pláne hogy még a melót is elhalászta az előző munkaadó. Kíváncsi vagyok, hogy akarja bebizonyítani MZ, azokat amiket állított. Ha az említett cég mindent igazolni tud nincs félnivalója. Ám tisztességes lett volna, ha megkérdezik a másik felet is. Szerintem így lett volna korrekt, nem?”
 • 3. Rbar 2009. június 11. 21:29
  „Dehogynem Goldmund, tudod, a bántott embernél nincs bosszúállóbb, ráadásul nem mellékes, hogy ez a jó és becsületes főpilóta több alkalommal ittasan is repült a város felett, na akkor már lehet a tanjákban akár kerozin is...
  Minden csoda 3 napig tart :D”
 • 2. Goldmund 2009. június 11. 20:20
  „Nekem ez zavaros.
  Ha jól értem, MZ a tavalyi állapotokat ostorozza. De akkor ő volt a főpilóta. Akkor most saját magát (is) vádolja? És mi köze ennek ahhoz, hogy idén nem ő nyerte el a munkát? A volt munkahelye nyerte el? Nem lehet, hogy bosszúból be akarja őket feketíteni?”
 • 1. enzof 2009. június 11. 17:39
  „Nem semmi...
  tegyünk bele vizet...
  hátha megy azzal is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EP választás: Győré az országos baki

Újraszámolta a győri 42-es (Móra-iskolai) szavazókör tévesen rögzített adatait az Országos… Tovább olvasom