Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Szúnyoginvázió a nyárutón

A legutóbbi szúnyoggyérítés eredménye nem lett tartós Győrött és környékén.
A Kisalföld gyors Baross úti helyszíni szemléje nyomán kiderült: valamennyi teraszt üzemeltető vendéglátóhely – a Sörpatika, a Patio, a Gösser, a Mozart – vendégeit láthatóan zavarják a szúnyogok. A város fölötti légi kémiai szúnyoggyérítés megrendelője, a Komszol szóvivője, Forgács Sándor ígéri: amint az időjárási és a légköri viszonyok engedik, megkezdik a meleg ködös védekezést.

A legutóbbi, alig két hete szervezett nagyszabású, 6 ezer hektáron két repülőgéppel végrehajtott gyérítés eredménye nem lett tartós: a párásság, a csapadék, a meleg robbanásszerűen felszaporította a moszkitósereget.

A győri kommunális szolgáltató egyébként az idén összesen 14 alkalommal 21.630 hektáron igyekezett elviselhető szintre szorítani a vérszívók számát. Tavasszal külön biológiai védekezést is végrehajtottak, a tocsogókban szaporodó lárvákat gyérítették ily módon, mintegy 200 hektáron. Nem pihentek az erre a célra kialakított gépjárművek sem: az úgynevezett meleg ködöt 11 alkalommal, 1558 hektárnyi, a légi védekezés elől fedett területre fújták ki.

Az eddigi szúnyoggyérítési költségek áprilistól napjainkig elérték a 45 millió forintot áfa nélkül, ez már most lényegesen több, mint a tavaly erre a célra felhasznált összeg.

A sok ráfordítás és a kevés eredmény láttán felvetődik a kérdés: nem kellene-e jövőre átgondoltabban tervezni a munkálatokat?
Cserjés László, Győrújfalu polgármestere szerint azonban az igazi megoldást csak a Szigetköz nemzeti parkká minősítése jelenthetné, ez biztosíthatna az állami költségvetésben olyan, külön erre a célra elkülönített forrásokat, amelyek felhasználásával a szúnyogsűrűséget a balatoni szintre csökkenthetnék.

– Az idén bebizonyosodott, hogy csapadékos, gyakori árlevonulásokkal tarkított nyarakon az Alsó-szigetközi Térségfejlesztési Társaság összefogása, a szúnyoggyérítések időbeni összehangolása sem ad kielégítő eredményt – állapította meg a polgármester.

Kapcsolódó anyagok >>

A szúnyogirtás is politikai ügy lett (2004-05-25) >>
A szúnyogirtás nem lehet pénzkérdés (2004-06-20) >>
Kilencmilliót kérnek szúnyogirtásra (2005-06-06) >>
Szúnyog már van, irtás még nincs (2004-05-04) >>
Pénzre váró önkormányzatok (2005-07-20) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tűzoltó százados gyűrűje

A Katasztrófavédelmi Főigazgatósága által meghirdetett pályázatára számos pályamunka érkezett be. Tovább olvasom