Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szülők kifogásolják az új forgalmi rendet

Holnap napközben folyamatosan életbe lép az új belvárosi forgalmi rend. Az Újvilág–Újkapu utca és környékének lakói, a gyermeküket az ottani óvodába és iskolába járató szülők tiltakoznak az utca egyirányú forgalmának megfordítása és a parkolók megszüntetése ellen.
– Meg fogja nehezíteni a reggeli közlekedésünket az új forgalmi rend, az óvodát és az iskolát is csak a Tarcsay Vilmos utca felől tudjuk majd megközelíteni, ami nagy kerülő. Ez ráadásul a mentőállomás utcája... Számoltak azzal a tervek elkészítésekor, hogy mekkora forgalom van itt reggelente 7 és 8 óra között? Az egyik szülő beáll az óvoda és az iskola elé, a másik pedig ki. Eddig is nehézkes volt a közlekedés, ezután pedig, ha megszüntetik az Újkapu utcai parkolóhelyeket, katasztrofális lesz. Pár utcával lejjebb kell majd parkolót találnunk, parkolójegyet venni, s sétálni a gyerekekkel a bejáratig – osztotta meg velünk félelmeit egy édesanya.

Hozzátette: – Eddig az óvodából és iskolából kilépő gyerekeket „felfogták" a parkoló autók, ezután azonban a forgalomba lépnek ki, sőt, még egy buszmegálló is ott lesz a közelben. A gyerekek biztonsága érdekében mindenképpen kellene az utcába sebességkorlátozó tábla vagy forgalomlassító sziget.

Ez a lakók, illetve az ott lévő óvodába, iskolába járó gyerekek szüleinek problémája az új forgalmi renddel, ezért gondolkodnak tiltakozásképpen egy szervezett akción. „Vagy aláírást gyűjtünk, vagy a forgalom jövő heti, hivatalos indításakor kiállunk az Újkapu utcára, az óvoda bejáratához" – tájékoztatott egy környéken élő.

Mindezekre Máthé-Tóth Péter, az útkezelő szervezet műszaki vezetője így reagált: „A belváros forgalmi rendjét érintő változtatások első elemeként keleti irányba helyezzük át a belvároson átmenő forgalmi tengelyt, azaz a Teleki utca helyett a Tarcsay Vilmos utcáé lesz a forgalmi főszerep. Stratégiai cél, hogy a belvárosi gyalogosfelülettel legyen növelhető a belváros keleti szektora is, így a Teleki utca helyett az Újkapu utcáig tolható ki a gyalogosok számára kialakítható – gépjárműforgalmat engedéllyel szabályozott – belvárosi felület a későbbiekben. Ez kétségkívül azzal jár, hogy a Schwarzenberg utca felől csak a Tarcsay Vilmos utcai jelzőlámpás csomóponton keresztül lehet a belváros keleti tömbjeit megközelíteni." Kiemelte ugyanakkor, hogy a buszjárat útvonalát érintően módosított az önkormányzat, az autóbusz nem az Újkapu–Újvilág utca, hanem az új piac felé kerül majd. Az Újkapu utcai parkolóhelyekkel kapcsolatban megjegyezte: „Az Újkapu utcában a parkolás megszűnik, de minden szakaszon várakozni tilos jelzéseket helyezünk el, így a már több iskolánál is bevezetett megállási lehetőséget biztosítani lehet. Hangsúlyozzuk, hogy a mostani átalakítás egy folyamat első eleme, mely összességében fejlődik rendszerré a további, még előttünk álló átalakításokkal egyetemben."

Figyelem! Holnaptól ne rutinból vezessenek a belvárosban közlekedők, a változások ugyanis sok utcát érintenek. A főbb változások a következők: az Újkapu–Újvilág utca a Batthyány tér felé lesz egyirányú, az Újkapu utcában és az Újvilág utcai párhuzamos parkolás megszűnik, megfordul a Bástya utca iránya, egyirányú lesz a Kiss János utca Liszt Ferenc és Schwarzenberg utca közötti szakasza a Schwarzenberg felé, tilos lesz a parkolás a Tarcsay Vilmos utcában, egyirányú lesz a Türr István utca a Tarcsay felől a Kiss János utca felé, egyirányúsítják a Rákóczi utca most még kétirányú szakaszát, megváltozik a Vörösmarty utca iránya (kivéve Móricz Zsigmond rakpart és Bástya utca között, ott kétirányú lesz).

A holnapi forgalomkorlátozások életbelépése során útlezárások lesznek, a közlekedést rendőrök fogják segíteni. November 7-én megnyitják az autósok előtt a Móricz Zsigmond rakparton épült új utat is.

Olvasóink írták

 • 2. SnakeS 2011. november 21. 12:43
  „Én nem csodálom, hogy kifogásolják. Pár perc séta senkit nem érdekel, csak így a fél perces megállásból lesz fél óra, mire valaki parkolót talál, kifizet, bekíséri a gyereket, meg visszamegy. És ezt sokan fogják játszani, ami miatt még kevésbé fognak parkolóhelyet találni és még többet fognak állni. Délután újra.

  A parkolóhely keresők még nagyobb köröket fognak leírni ezentúl a belvárosban.

  Valaki nagyon lelkes volt aki ezt kitalálta valami nagyot akart alkotni, de eléggé félresikerült.

  Ha az a cél, hogy elriasztani az autósokat a belvárostól akkor le kellene zárni az egészet, úgy ahogy van engedélykötelesre.”
 • 1. Goldmund 2011. október 26. 14:28
  „"Pár utcával lejjebb kell majd parkolót találnunk, parkolójegyet venni, s sétálni a gyerekekkel a bejáratig - osztotta meg velünk félelmeit egy édesanya."

  Valóban katasztrofális, hogy pár percet sétálni kell a gyerekekkel a bejáratig. Legjobb lenne, ha a tanterembe is be lehetne hajtani autóval, közvetlenül a pad mellé, és a gyerek csak átemelné a popsiját.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Széchenyi Futam Münchenben

Immáron harmadik alkalommal rendezik meg Münchenben az elektromos járműcsodákat és műszaki… Tovább olvasom