Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Szülők építik az iskolát

Győr - Az iskolaudvaron álló egykori szolgálati lakás lépcsője és előkertje már két éve eltűnt. Foglalkoztatót szerettek volna a helyére, de hirtelen annyi számítógépet nyert az iskola, hogy szükség van egy új teremre. Pénz nincs rá, de a szülők úgy döntöttek, felépítik.

A győri Gárdonyi Géza Általános Iskola és Óvoda igazgatója, Szalai Ferenc talán maga sem hiszi, hogy ilyen létezik. És mégis. ˝Volt egy szolgálati lakás, mely már húsz éve megszűnt, tanteremmé alakították. Iskolánk felső udvarán az egykori lakás balesetveszélyes lépcsői és az előkert még megmaradt belőle, nem használtuk, két éve elbontattuk, úgy gondoltuk, építünk a helyén egy foglalkoztatót. Olyan helyet, ahova ki tudnak menni a diákok, és egy kicsit zöldebb környezetben is lehetnek óráik. Más világ a felső udvar, ahol tavasztól őszig csicseregnek a madarak a csodaszép hársfákon.˝

A terv azonban csak terv maradhatott volna, ha az iskolát segítő szülők egyike, egy építész apuka nem készít egy tervet az épülethez. Itt azonban megint megállt volna a dolog, ha nem derül ki, hogy nagyobb létszámú elsős kezdi a tanévet a Gárdonyiban. Egy osztállyal többet indíthatnak, mint korábban sejtették.

Az egykori szolgálati lakás lépcsői és előkertje helyén épülő udvari számítástechnika-terem alapjai. Fotó: Krizsán
Az egykori szolgálati lakás lépcsői és előkertje helyén épülő udvari számítástechnika-terem alapjai. Fotó: Krizsán

˝Ráadásul kiderült, nyertünk kilenc és fél millió forintot számítógépekre. Ez negyvenöt gépet jelent, melyeknek kell a hely. Vagyis a foglalkoztató tervét átminősítettük számítógépes laborrá. De azt még mindig nem tudtuk, hogy építsük fel, hiszen erre nem volt pénzünk. A gondjainkat elmondtuk a szülőknek is. Vámosi Árpád, az iskolai munkát segítő Tehetségfejlesztésért Alapítvány elnöke javasolta, ne várjunk pénzre. Megvannak az engedélyek, a tervek, a szülők között sok a vállalkozó, essünk neki, építsük fel mi!˝

Így történt, hogy elkezdődött az alapozás. Volt, aki árokásóval, akadt, aki 30 köbméter kaviccsal, sőt, a helyszínre szállított betonnal segítette az ügyet.

˝Mínusz negyvenegy centiről indultunk. Most már öt centiméter kint van az épületből˝ – mondja az igazgató, majd hozzáteszi: ˝Nem gondoltam volna, hogy a szülői összefogás ilyen nagy dolgokra is képes. A megnyert számítógépeknek úgy tűnik, novemberre meglesz a helyük az iskolánkban. Nem mondom, hogy egy kis extra segítség nem jönne jól, de amit a szülők és az alapítványunk letesz az asztalra, az tényleg példaértékű már így is. Az iskola továbbra is számít a szülők segítségére a megkezdett munka befejezéséhez.˝

Olvasóink írták

 • 7. mikvannak 2009. augusztus 30. 21:49
  „Még megérhetik ,hogy megjelennek ,ha én a testvéremnek nem segíthetek akkor.....akármi is lehet az APEH részéről,mert ez sem szabályos és az sem.”
 • 6. Agent 2009. augusztus 29. 11:58
  „Tipikusan magyar jelenség lenne, ha kimenne au apeh bírságolni.”
 • 5. bn 2009. augusztus 27. 10:17
  „ja, és még valami: ha terepszinthez képest indultak minusz 40cm-ről, és az az alapozás alsó síkja, akkor baj lesz... Fagyhatár alá kell menni!!!”
 • 4. bn 2009. augusztus 27. 10:13
  „Dicséretes dolog, hogy így összefogtak a szülők, követendő példa lehetne minden esetben hogy az emberek így, közösen oldanak meg problémát! (Csak halkan jegyzem meg: a szülők biztosan kiskönyvvel dolgoznak másodállásban, és ezzel elkerülik a büntetést :))”
 • 3. gelcsa 2009. augusztus 27. 02:40
  „Micsoda hanyagságok vannak Győr városában a vezetésnél! Hahóóóóóóóó vagyonfazdálkodás, INSZOL, önkormányzat!!!!Ez nem a városvezetés dolga lenne? "alapítványon keresztül" zajlik?
  Alapítványoknak nemszabad adni, eltünik!”
 • 2. urbaniastapista 2009. augusztus 26. 17:12
  „Ez nem a városvezetés dolga lenne?
  Jó, hogy fejlődik az iskola, de mi van ott, ahol nincsenek a szülőknek ilyen lehetőségeik? Nem ilyen sztáriskolában, ahol a körzeten kívüli nebulók felvételi elbeszélgetése az "alapítványon keresztül" zajlik?
  Vannak gazdag szülős iskolák, szegényebb szülős iskolák, az esélyegyenlőség meg a béka segge alatt kaparászik az közoktatásban.”
 • 1. tricse 2009. augusztus 26. 15:48
  „Maximális köszönet a szülőtársaknak és Igazgató úrnak! Örömmel olvas az ember ilyen híreket!
  Bárcsak gyermekeink testi épségének megóvása is megnyugtató módon elintéződne a Bartók B.úton való átkeléseknél reggelente!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fröccsünnep idén is lesz Győrben

A megyeszékhelyen kóstoltak meg először, persze, hogy Győrben ünneplik évente a fröccsöt. Idén már… Tovább olvasom