Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Szülőföldünk gyöngyszemei

Győr-Moson-Sopron - A múlt, a jelen és a jövő ölelkezik össze évente, idén 34. alkalommal a megye ˝Szülőföldünk˝ honismereti pályázatával.
A pályázatra összesen 101, az új és a legújabb korral foglalkozó helytörténeti dolgozat, néprajzi és nyelvjárási gyűjtés, valamint helytörténeti és néprajzi fotó érkezett.A munkákat tegnap értékelték.

Minden kategóriában több érdekes dolgozat érkezett, a címeket csak figyelemfelkeltésnek szánjuk, így például: Lakodalmi szokások Kapuváron; Gyere haza, Lisztes molnár – nagybajcsi visszaemlékezések; Az üveges hagyatéka – Bisinger József és a városháza; A Kazinczy gimnázium és kollégium egyenruhái. A díjátadás résztvevőit köszöntő Kara Ákos, a megyei önkormányzat alelnöke úgy fogalmazott, a honismeret a legkiválóbb eszköz a nevelésben, az ismeretek kézzelfoghatóvá, személyessé, életszerűvé tételében. Alkalmas arra, hogy a szülőföld, a lakóhely múltját megismerjék gyermekeink és segíthet abban, hogy ez az ismeret ne csupán egy tiszteletre méltó nemzeti kincs, hanem a mindennapjainkat átszövő, eleven érték legyen.
 
A 101 benyújtott pályázatból 76 munkát ítélt a zsűri díjra, könyvjutalomra vagy oklevélre érdemesnek. Fotó: H. Baranyai Edina EE0933-5687
A 101 benyújtott pályázatból 76 munkát ítélt a zsűri díjra, könyvjutalomra vagy oklevélre érdemesnek. Fotó: H. Baranyai Edina EE0933-5687

A ˝Szülőföldünk˝ Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesület a megyei önkormányzat támogatásával több mint három évtizede szervezi és koordinálja a pályázatot. A 101 benyújtott munkából 76 volt díjra, könyvjutalomra vagy oklevélre érdemes. A megye különdíját idén dr. Nagy Erzsébet vette át, aki a gyömörei iskola történetével és az ˝Emlékvillanásaim a 125 éves Kossuth Lajos szakképző iskoláról˝ című pályázataival érdemelte ki a megyei elismerést. Győr város különdíját ˝Ecker János, a reformkor haladó gondolkodású győri polgára˝ című munkájáért a győri Németh Lilla, a Kazinczy-gimnázium tanulója kapta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előbb-utóbb duzzasztani kell

Győr–Budapest - A győri vízügynél eltöltött harminchárom év szolgálat után Baross Károlyt a… Tovább olvasom