Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Születésnapos a Győri Régiségvásár - programok vasárnap

Tizenöt év – százötven vásár. 1998. augusztus 16-án vasárnap rendezte meg másfél éves előkészítés után az első Győri Régiségvásárt az Antikexpo Kft.

Most hétvégén, 2013. augusztus 18-án tartják meg a Győri Régiségvásár keretében a tizenöt éves születésnapi ünnepséget a városréti piacon, az Árkád bevásárlóközpont mögött.

A születésnap, a tizenötödik évforduló alkalmából tartottak ma sajtótájékoztatót a régiségvásár szervezői a Westy Hajó Pizzéria és Étteremben, a révfalusi Kossuth-hídnál, a Mosoni-Dunán.

Németh István, az Antikexpo Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy már tizenöt éve minden hónap harmadik vasárnapján – kivéve januárban és februárban – megrendezik a régiségek kedvelőinek győri találkozóját. Eleinte a Dunakapu tér népesült be emiatt, hogy helyet adjon a régió és az ország minden pontjából idesereglő régiségkereskedőknek és magánszemélyeknek. Jelenleg a városréti piactér ad otthont a rendezvénynek.

Az első magánkezdeményezésű régiségvásárként a győri példát adott hazánk több más városának és Győrben idegenforgalmi vonzerővé vált. Látogatói bel- és külföldiek, jelentős számban érkeznek érdeklődők például Szlovákiából.

Ahogy már a Győri Régiségvásár korábbi évfordulóin megszokhattuk, az ünnepséget mindig különleges meglepetéssel szolgálva szervezik meg. Idén az ezüst jegyében teszik ezt. A sajtótájékoztatón is megjelent az Ezüst vitéz. Páncélját, amely egy XIII. századi darab hű másolata, vasárnap a vásárban a bátrabbak magukra ölthetik és lefényképeztethetik magukat. Bemutatták a szervezők a sajtó képviselőinek az Ezüsthajó cégért is, amely a régiségvásárnak lesz a cégére. Egy ötven centiméteres nagyságú hajómodell, ezüst színben, s arra rímel, hogy Győr egyik neves jelképe az Aranyhajó cégér. Az Ezüsthajó cégér az értéket, a mívességet, a hagyomány erejét jelképezi a régiségvásárban.

Arról is szó esett a sajtótájékoztatón, hogy a régiségvásár az elmúlt másfél évtizedben fokozatosan átalakult. Már nemcsak zömében a gyűjtők vásárolnak, hanem azok is, akik új funkciót keresnek a régi tárgyaknak, hogy szépítsék otthonukat. „Újragondolják" a hasznosításukat. A környezettudatos nevelés egyik jó példája a régiség használata, átalakítása, nincs eldobandó bútor, porcelán, stb. Például zsebórából ékszer vagy ruhásszekrényből vitrin készíthető.
Megnőtt a magánszemélyek árusítási kedve is és a vásárban csereberére is van lehetőség. Hangulatos „időutazás" keretében. Különböző korú és végzettségű emberek találkahelye a régiségvásár, alkalmat ad a nosztalgiázásra, a gyerekkor felidézésére, a gyűjteménygyarapításra is és új dolgok felfedezésére.

A 15 éves a Győri Régiségvásár augusztus 18-i, vasárnapi programja
Helyszín: városréti piac (Árkád mögött)
A vásár nyitva tartása: 6-14 óra

10:50 Németh István, az Antikexpo Kft. ügyvezető igazgatója üdvözli a vásározókat
11:00 Simon Róbert Balázs győri alpolgármester köszöntő beszéde
11:20 Az Antikexpo-ezüsthajó felavatása
11:25 Pezsgős koccintás
11:30 Hajótorta felszelése
11:40 Pethőné Gócza Veronika musicalekből énekel
12:10 „Nyerjen egy marék ezüstöt" nyereményjáték eredményhirdetése
12:30 Győri Galeri együttes zenél
Aki ezüst színű ruhadarabban jelenik meg a vásárban, az Antikexpo Kft. standjánál meglepetés-ajándékot kap. A vásár ideje alatt fotózás az Ezüst vitézzel. Aki bátor, kipróbálhatja, milyen Ezüst vitéznek lenni, belebújhat a páncélba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége az áramszünetnek Révfaluban

Az Ady Endre utcában zajló munkálatok közben vélhetően átvágták a fő áramvezetéket csütörtökön. Tovább olvasom