Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Sztrájk: Győrben és Sopronban újraindult a vasútforgalom

A két legnagyobb városban elindultak a vonatok a vasutas szakszervezetek figyelmeztető sztrájkja után. Helyzetkép Győrből és Sopronból.


12 óra 58 perc - Győrből is járnak a vonatok, de késésekre számítani kell

Győrben is megkezdődött a személyszállítási forgalom, de információnk szerint egyes vonatok esetében 40, vagy akár 100 perces késéssel is számolni kell.

12 óra 26 perc - Sopronban körülbelül 15-en szolidarítottak

Bíró-Fülöp János szakszervezeti vezető a portálunk érdeklődésére elmondta, mivel a MÁV részéről későn érdesültek a sztrájkról, Sopronban már nem tudtak érdemben csatlakozni, mindössze "szolidaritási munkabeszüntetéssel" jelezték: egyetértenek a VDSZSZ céljaival a kollektív munkaügyi vitában.

A szakszervezeti vezetőtől megtudtuk, az épp szolgálatban lévő mintegy 10 mozdonyvezető és 5 vasutas-szakszervezeti tag nem vette fel a munkát 10 és 12 óra között. Arra vonatkozóan, hogy mikor áll teljesen helyre a rend a GySEV vonalain, Bíró-Fülöp János azt válaszolta: ez nagy mértékben függ attól, hogy a MÁV vonalain mikorra rendeződik a helyzet.

12 óra 16 perc - Elindultak a vonatok a GYSEV-nél

Megindult a vonatforgalom a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt (GYSEV) vonalain , miután véget ért az öt reprezentatív vasutas szakszervezet két órás figyelmeztető sztrájkja.

Dél után elindultak a GYSEV vonatai, miután véget ért az öt reprezentatív vasutas szakszervezet két órás figyelmeztető sztrájkja.  A menetrendszerinti közlekedés várhatóan késő délután áll helyre a Sopron-Győr, valamint a Sopron-Szombathely vasútvonalakon. A sztrájk nem érintette a Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vonal vonatpótló buszainak közlekedését, azok menetrend szerint közlekedtek.

10 óra 55 perc Sopron – csendes a vasútállomás

Csend és nyugalom honolt a soproni GySEV-pályaudvaron délelőtt tíz óra után, a peronok teljesen üresek voltak. A vasúttársaság vonalait is érinti ugyanis az öt reprezentatív vasutas szakszervezet 10 és 12 óra közötti időszakra meghirdetett sztrájkja.

Ezen idő alatt nem indulnak el a hazai viszonylatú vonatok a GySEV állomásairól és megállóhelyeiről. Az úton lévő járatok azonban minden esetben befutnak a legközelebbi állomásra. A nemzetközi járatokat (tehát az Ausztria felé indulókat) kivétel nélkül elindították.


A soproni vasútállomás képekben. Kattintson!

- Ma délután kellene Budapestre utaznom, most érdeklődtem, hogy van-e esélyem eljutni - mondta el a soproni állomáson Molnár Eszter, a PPKE hallgatója. A fiatal lány hozzátette, mivel sokat utazik, napok óta figyeli a sztrájkkal kapcsolatos híreket. Ma a pályaudvaron az információnál megtudta, 15 óra után elindul egy szerelvény Budapest felé, ám azt seki nem ígérte neki, hogy az a tervezett időben meg is érkezik a fővárosba.


Molnár Eszter
Molnár Eszter

Stöckert Dávid, a GySEV kommunikációs vezetője portálunknak elmondta, a sztrájkolók létszámáról pontos adatot csak a munkabeszüntetés után tudnak szolgáltatni. Annyi azonban bizonyos, a GySEV-dolgozók java része ma is munkába állt. Sopron és Győr között a két óra alatt autóbusz szállítja az utasokat.

10 óra 49 perc  - Győrben sztoikus nyugalom: sehol egy balhézó

Győrben az utóbbi sztrájkokhoz hasonlóan "síri csend" honolt a központi vasútállomáson: ha azt írjuk, hogy 20-25-en ténferegtek a peronokon és a váróban, akkor valószínűleg sokat mondunk. (Persze, ebben az is szerepet játszhat, hogy délelőtt egyébként sem szokott nagyüzem lenni az állomáson.)

Ez a pár ember sztoikus nyugalommal viselte a sztrájkot – amit rögtön tegyünk hozzá: ezúttal "tisztességes" időpontban ejtettek meg a szakszervezetek –, sőt, akiket megkérdeztünk, többnyire egyetértettek a követelésekkel.


Pihennek a gépek. Fotó: Cseh Róbert.
Pihennek a gépek. Fotó: Cseh Róbert.


Érdekesség, hogy 10 óra 33 perckor egy vonat elindult a Déli Pályaudvarra – tán sztrájktörő mozdonyvezető vezette?


Minden a sztrájkról!

A sztrájkkal kapcsolatos országos inforámciókat itt találják. 

Olvasóink írták

 • 7. MTT 2009. október 27. 18:12
  „CSATLAKOZOM AZ ELŐTTEM SZÓLÓ 3.NoBo-HOZ, ÉN IS REMÉLEM, HOGY ÖSSZEFUTOK MAJD EGYSZER EGY ILYENNEL, ÉS REMÉLEM OLYAN HELYEN, AHOL MAJD EGY ÉLETRE MEGTAPASZTALJA, MILYEN A MÁSIKKAL KITOLNI, - MERT MEGTEHETIK. REMÉLEM, MÁR NEM SOKÁIG.”
 • 6. Boróka53 2009. október 27. 16:31
  „Nagyon gazdag ország vagyunk!!... ezek szerint!:):)”
 • 5. otromba 2009. október 27. 16:12
  „Kurva sok pénzt elemésztenek ettől az országtól!Az utasokból,és az egész országból bohocot csinálnak!
  Gaskót ezért el kellene már zavarni a v büdös francba!Bohóc paraszt!”
 • 4. Csetneky 2009. október 27. 14:53
  „A Gysev-nek mi köze van a Máv vonalak megszűntetéséhez? Ráadásul elvileg meghatározott idővel előre be kellene jelenteni a sztrájkot. A Gysev ezt mikor tette meg? Néhány ember jódolgában nem tud mit kezdeni magával, azután ha kirúgják - hogy a lába sem éri a földet - akkor meg sír a szája.”
 • 3. NoBo 2009. október 27. 14:16
  „Remélem egyszer majd a kedves sztrájkolók pl.: szembetalálják magukat
  egy egészségügyes sztrájkolóval, aki éppen nem látja majd el 10-12h között...
  Ezzel nem azt mondom, hogy nem értem őket, de miért nem mennek a kedves
  parlamenti **fejek lakásához sztrájkolni... Fogjanak táblákat, meg zászlókat,
  aztán menjenek oda! Ne a dolgozó "jónépet" csesztessék....”
 • 2. RickCartman 2009. október 27. 12:33
  „Gaskó unatkozik”
 • 1. miracle 2009. október 27. 11:33
  „Ebben hol van a soproni helyzetkép?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb a halálos baleset

A személyi sérüléssel járó balesetek száma 2008 első kilenc hónapjához viszonyítva ez év hasonló… Tovább olvasom