Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Sztárparádé a győri filharmonikusoknál

Egy újabb sikerek felé ívelő évad vár a Győri Filharmonikus Zenekarra: az igényes komolyzenétől a populáris operettegyvelegig a műfaji sokszínűség jellemzi továbbra is a műsortervet, és ahogy már megszoktuk, világsztárokból sem lesz hiány.

Új szlogennel csapnak a húrok közé a győri filharmonikusok: Élmény a fülnek! – hirdetik, s ha jobban megnézzük, az egymás felé fordított két hegedű oldalíve között valóban ott a fül. De mit hallhatunk?
A már jól megszokott bérletsorozatok maradnak, érkeznek világsztárok, a mai magyar zenei élet kiválóságai, Kossuth-díjasok, ünnepelt zenészek itthonról és a világ túlfeléről.

Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója
Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója
Támogatják, mert megérdemlik

A legexkluzívabb koncerteket a Nikisch Artur-bérletben kínálják továbbra is, ahogy Fűke Géza igazgató mondja, ez a „zászlóshajója" bérleteiknek.
A legnagyobbat az április 11-én rendezett hangverseny fog szólni, ahol a Győri Filharmonikus Zenekar Bécsben a Musikverein Nagytermében (a bécsi újévi hangversenyek helyszíne) ad koncertet. Az est szólistája Perényi Miklós Kossuth-díjas gordonkaművész, vezényel Berkes Kálmán, művészeti vezető.

Az egész országból várnak zenekedvelőket a május 3-i koncertre, ahol José Cura és Rost Andrea lép színpadra a Győri Filharmonikus Zenekarral. Az előadás helyszíne a most épülő új, multifunkcionális csarnok lesz, amely első alkalommal fog helyet adni ilyen nagyszabású kulturális rendezvénynek.

Fűke Géza mielőtt ismertette a zenekedvelőkre váró pazar programot, kiemelte, hogy Győr zenekara kivételes helyzetben van, hiszen az önkormányzat támogató gondoskodása teszi lehetővé, hogy mernek nagyot álmodni. „Megismerve az országban működő zenekarok gazdasági működését, igazán köszönettel tartozunk azért, hogy az állami kiegészítő támogatás mellett emelt finanszírozásunkon a város" – mondta a zenekarvezető.

A miértre dr. Somogyi Tivadar alpolgármestertől érkezett a válasz, aki tömören ennyit mondott: „Azt érdemes támogatni, aki megérdemli." A városvezető kifejtette, hogy az elmúlt öt év, ami Fűke Géza irányítása alatt történt, arra érdemesíti a zenekart, hogy minden támogatást megkapjon, ami a magas művészi színvonalú munkához kell.

Nem zöldebb a szomszéd fűje

A műsorterv ismertetésekor Ősz Gábor igazgatóhelyettes elmondta, hogy összehasonlítva más zenekarok kínálatával, a szakma élmezőnyében vannak a győri zenészek. „Nem zöldebb a szomszéd fűje – mondta. – A világ bármely színpadán megálljuk a helyünket."

José Cura és Rost Andrea az arénában
Az évad meghatározó koncertje a most épülő arénában lesz, José Cura és Rost Andrea fellépésére az egész országból várnak nézőket. Márciusban Pozsonyban lépett fel hatalmas sikerrel a „negyedik" tenor, aki pályája csúcsán a világ ünnepelt szólistája.

Az épülő multifunkcionális csarnokról az alpolgármester elmondta, hogy reményeik szerint megvalósul az, amit már az egyetemi csarnoknál is szerettek volna elérni, hogy nagyszabású kulturális produkcióknak is olyan színtere legyen, ami kifogástalan hangzásminőséget nyújt, de a „puding próbája az evés".

Fűke Géza azzal hessegette el az aggodalmakat, hogy az ország három legjobb hangmérnökével dolgoznak, akik kifogástalanul be tudták hangosítani koncertjeiken az egyetemi csarnokot is, így José Cura és Rost Andrea is a várt minőségben fog hangzani.

José Cura márciusban Pozsonyban lépett fel, jövő tavasszal a győri filharmonikusokkal és Rost Andreával ad koncertet. Berkes Kálmán (képünkön jobbra), a zenakar művészeti vezetője ott találkozott az a
José Cura márciusban Pozsonyban lépett fel, jövő tavasszal a győri filharmonikusokkal és Rost Andreával ad koncertet. Berkes Kálmán (képünkön jobbra), a zenakar művészeti vezetője ott találkozott az argentin tenorral.


Tele a naptár, várólistán a művészek
A sűrűn bérletezett győri koncertnapok mellett a zenekar eleget tesz a nemzeti minősítésnek is, járják a vidéket Mosonmagyaróváron át Soprontól, Tatabányáig, Pápán át Veszprémig, és eljutnak a magyar zenei élet fellegvárába, a Művészetek Palotájába. A teleírt naptár ellenére olyan népszerű művészek is náluk kopogtatnak, mint Szekeres Adrien és Illényi Katica.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házibulik a győri hétvégén - sok-sok partyfotó

Idézze fel a hétvége hangulatát a bulifotókkal! Tovább olvasom