Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Sztárok nagy áron: falunapi vigasságok

Győr-Moson-Sopron - A megyei települések legtöbbjén egy-egy sztárvendéggel igyekeznek a szervezők vonzóbbá tenni például a falunapok programját.

A nagy neveknek viszont nagy ára van, pár százezer forinttól pár millióig.

A nyolcvanas évek végén a községekben a hagyományos búcsút, a jól bevált kultúrházi zenés műsorokat és a mulatós bálokat sajátosan ötvöző új szokás született: a falunap. Kezdetben a program a helyi öntevékeny erők produkcióira épült, de aztán a korszellemhez igazodva felmerült az igény, hogy a közönség számára vonzóbb legyen, sztárokkal, országosan ismert fellépőkkel kell színesíteni a rendezvényt. A nagy neveknek viszont nagy ára van, pár százezer forinttól pár millióig.

Enesén az elmúlt húsz évben több mint ötven sztár fordult meg, akik elsősorban az önkormányzat által választott programszervező cég ajánlatából kerültek a falunap színpadára. Mesterházy József polgármester hangsúlyozta: fiatalok, idősek igényére gondolnak egy-egy rendezvény kínálatának összeállításakor. Így aztán járt már a községben – sok más mellett – Balázs Fecó, Varga Miklós, Kaczor Feri, Josh és Jutta, a Dolly Roll és a Dupla Kávé is. Közülük a legdrágább produkció kicsivel több mint 300, a legolcsóbb 130 ezer forintba került.

A győrsövényházi fellépők személye ˝helyi konszenzuson˝ alapul, ugyanis az önkormányzat a lokálpatrióta-egyesülettel közösen dönti el, hogy kiért mozgatnak meg támogatókat, pályázati forrásokat. Anyagi ˝nagyvonalúságukat˝ az adott év lehetősége befolyásolja: például idén félmillió forintot nyertek erre a célra, így megengedhették maguknak a Pa-Dö-Dőt. Panaszra korábban sem lehetett ok, hiszen többek között a ZiZi Labor és az Apostol muzsikált a tóközi település közönségének.
Más a ˝lépték˝ és más a kínálat Győrszentivánon, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban. Nemrégiben a Fásy Mulató csapatának tapsolhattak a szüreti napok résztvevői. Az, hogy a színpad előtt összegyűlt több ezer ember például Csocsesznak, Postás Józsinak, Sláger Tibónak, L. L. Juniornak ingyen örvendezhetett – információink szerint –, kétmillió forintba került. Korábban Demjén Ferenc, Szűcs Judith, a Bikini, a Neoton Família, a Ghymes is nagy sikerrel szerepelt Győrszentivánon, a jövőben pedig – többek között – Fenyő Miklóst, majd a Kárpátiát várják koncertre.

Rábapatonán egy-egy sztárt – Kovács Kati, Kadlott Karcsi, Bunyós Pityu – megkockáztatnak maguknak, de ahogy ez Jutasi Kálmán polgármester szavaiból kiderült, elsősorban a helyi ˝csillagokat˝ látják szívesen a színpadon. Így például a nemzetközi sikerekkel is büszkélkedő Boleró tánccsoport tagjait vagy a dalos kedvű, derűs nyugdíjasokat.

Nem a pénz, hanem a szándék a fontos, így pár tízezer forintból is meg tudják – meg kell – oldani a színvonalas szórakoztatást a felpéciek szerint. Többségében a Felpécért Alapítvány által szervezett közösségi programokon olyan előadók, művészek vállalnak fellépést, akik valamilyen módon kötődnek a településhez. Így a Baselből egy koncertre hazatérő orgonaművész, vagy szalon- és népzenészek, citerások. Dombi Alajosné, az alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: ˝Inkább a miénket hallgatjuk, még ha kicsit hamis is, mint a drága sztár félóráját, gyakran play backről.˝A nyolcvanas évek végén a községekben a hagyományos búcsút, a jól bevált kultúrházi zenés műsorokat és a mulatós bálokat sajátosan ötvöző új szokás született: a falunap. Kezdetben a program a helyi öntevékeny erők produkcióira épült, de aztán a korszellemhez igazodva felmerült az igény, hogy a közönség számára vonzóbb legyen, sztárokkal, országosan ismert fellépőkkel kell színesíteni a rendezvényt. A nagy neveknek viszont nagy ára van, pár százezer forinttól pár millióig.

 

Olvasóink írták

  • 1. tosa2 2009. szeptember 23. 11:34
    „Demjén koncert:
    Egyetemi Sportcsarnok : 4.5oo,- , Szentiván: 2000,- Ft.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két halál és a pénzhiány

Újvárosban a Nép utca és az 1-es számú főút kereszteződésénél idén két kerékpáros halt meg. Tovább olvasom