Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Szövetkezés csúcstechnológiára

Úgy tűnik, végre óriási lépést tehet a szakmunkásképzés azért, hogy az iskolákból kikerülő ifjak azonnal használni tudják munkahelyükön a modern kor csúcstechnológiáját. Ezt célozza meg az Első Győri TISZK.
Győrben nyolc szakmunkásképző iskola (Bercsényi, Gábor László, Hild, Jedlik, Kossuth, Lukács, Pattantyús, speciális) szövetkezett, hogy létrehozza az Első Győri Térségi Integrált Szakképző Központot. A TISZK-ek kialakítására a Nemzeti Fejlesztési Terv részeként pályázaton, mint a szakképző iskolák fenntartója, a város önkormányzata kíván részt venni.

Már a jelenkor igénye

A cél tömören szólva a szakképzés színvonalának javítása, a modern kor követelményeihez igazítása. A tegnapi egyeztető tanácskozáson Papp András, a Gábor László-iskola igazgatója, a jövő hónaptól az önkormányzat oktatási irodájának vezetője emlékeztetett rá: a gazdálkodó szervezetek egyre erősödő igénye, hogy az iskolákból „kész" szakmunkásokat kapjanak, olyan fiatalokat, akik szinte azonnal képesek használni a csúcstechnológiát. A mostani képzési metódus mellett ez szinte lehetetlen. Nem csupán a képzési idő miatt, hanem mert az iskolák nem rendelkeznek a kívánt felszerelésekkel. Megtörténik, hogy egy-egy cég – saját érdeke okán – ad modern berendezést, de azt mondjuk csak pár hétig használják a diákok, s aztán áll, hiszen a tananyag „másként" folytatódik...
Az integrált szakképző központban „összpontosított" eszközök viszont folyamatosan, sokoldalúan hasznosíthatók, az iskolákkal az időpontokat egyeztetve. A tervezett győri központba kb. 150 kilométeres körzetből jöhetnének a diákok.

Összpontosított támogatás

Az említett 8 iskola közös igazgatási formációban vállalta az együttműködést. Azért nyolc, mert ez a pályázati kiírás felső határa, természetesen nem jelenti mások hozzáférhetőségének kizárását. Az igazgatótanács mellett természetesen fontos szerep jut a támogató cégeknek, hiszen az igényeket ők ismerik elsősorban. A központnak használtan adott csúcstechnológiás berendezések saját tulajdonukban maradnak, s persze nem kizárt az sem, hogy ezenfelül egy-egy iskolát is támogassanak.
A kiírás szerint a központ működését 3 évig a pályázat finanszírozza, további öt évre az önkormányzat vállalt garanciát, s a remények szerint önfenntartó lehet az intézmény.
A programban régiónként két (országosan tizenhat) TISZK jöhetne létre. Elképzelhető, hogy később az „első győrit" újabb követi – ezért is volt ilyen a névválasztás.

A helye már megvan

A pályázatot szeptemberig kell beadni, az előkészületek hónapok óta folynak, most már konkrétan. Annyira, hogy megvan a leendő központ helye is. Zöldmezős beruházásról van szó, amely már meglévő épületek felújításával lehetséges. Győrben ilyen a Szent-Györgyi-iskola laboratóriumos egysége a Galántai úti benzinkút mögötti volt vízügyes területen, ez alakulna át szakképzési központtá. Szeptemberig már az elvi építési engedélyt is be kell nyújtani a milliárdos nagyságrendű beruházáshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A koroncói csatára emlékeztek

Koroncón különleges falunap keretében a Rákóczi-szabadságharc idején zajlott koroncói csatának, és… Tovább olvasom