Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Szorult helyzetben a foglalkoztató

A szociális foglalkoztatók és a testvérintézményeiknek tartott célszervezetek 45 ezer embernek adnak munkát. Ez a megváltozott munkaképességűek csupán 10–12 százalékát jelenti. Félő, hogy az áfatörvény változása miatt közülük sokan elveszítik állásukat.
Az elkészült nyomtatványok kézi sorszámozása, a fotótasakok hajtogatása, ragasztása aprólékos munka, ám nagy kézügyességet igényel.
Balogh József polgármester segítségét kérve az Országgyűlés Költségvetési Bizottságához fordul javaslatával Farkasné dr. Lukácsy Zita, a Védett Szervezetek Országos Szövetségének alelnöke. A fogyatékosügyi tanács tagja úgy véli, az áfatörvény januártól hatályos módosítása ellehetetleníti a szociális foglalkoztatók működését.

– Az ezzel kapcsolatos aggályainkat már novemberben jeleztük a Pénzügyminisztériumnak, de nem vették figyelembe – szögezte le a Győri Szociális Foglalkoztató igazgatója. – Januártól többletköltség terheli az intézményeket, hiszen az úgynevezett arányosítási kötelezettséget is az új áfatörvény módosítása tartalmazza.

A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek és intézmények fejlesztését nagyrészt a pályázatokból fedezik. Eddig is gondot jelentett a szükséges 20 százaléknyi önerő, valamint a teljes összeg áfájának megelőlegezése, de ezt körültekintő szervezéssel valahogyan mindig megoldották. A törvény idevonatkozó passzusa szerint azonban januártól csak a saját rész után járó áfát lehet visszaigényelni. Ezzel a módosítással úgy tűnik, kizárják az intézményeket a pályázati lehetőségekből és akadályozzák a fejlesztéseket.

– Nehéz és bizonytalan a helyzet. Kérdés, hogyan alakul mindez az unióban – folytatta a szakember. – Újra kellene gondolni és szabályozni a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjáról és foglalkoztatásáról szóló, 1983-as rendeletet. Kérdés, mit hoz számunkra az Európai Unió. Félő, hogy az államháztartás hiánya erre a területre is drasztikusan kihat, aminek következményeként bedolgozóink és a foglalkoztatottak is elveszthetik állásukat.

A Győri Szociális Foglalkoztatóban 176 bedolgozónak és 24 közalkalmazottnak van munkája. Profiljukba éppúgy belefér a kefekötőrészleg, mint a nyomdai munka és a parkgondozás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz perc két levegővel a 22-esen

A járatbővítés ellenére még mindig zsúfoltság várja azokat az utasokat, akik a helyi… Tovább olvasom