Kisalföld logö

2015. 10. 06. kedd - Brúnó, Renáta 10°C | 20°C

Szombati havazás: útzárak, torlaszok

Hófúvások várhatók szombat éjszaka a megyében az erősödő széllökések miatt. A meteorológiai szolgálat 50 km/órás széllökést regisztrált.

Erősödik a szél

22.30 - Sopronban folyamatosan erősödik az északnyugati szél, nemrég 12.7 m/s-os (közel 50 km/h) széllökést regisztráltunk. Még havazik Győrben és Sopronban is, de az intenzitás jelentősen gyengült.

Péren a hófúvás átmenetileg megállt, Sopronban az elmúlt óra folyamán erősödött.

A havazás helyét tehát egyre inkább a hófúvás veszi át, melyre *narancs fokozatú riasztást* adott ki a Nyugat-Dunántúli régióra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Éjjel a széllökések elérhetik a 60-70 km/h-s sebességet, mely erős hófúvást fog okozni - tudtuk meg Kiss Márton állomásvezetőtől (Meteorológiai Állomás Sopron).

20.35 - Nincsenek járhatatlan utak Vas megyében - közölte a Magyar Közút Kht. nyugat-dunántúli regionális ügyelete szombat este az MTI-vel.

Az egyre erősödő északi szél miatt az éjszaka hóátfúvásokra is számítani kell, eddig 10-15 centiméternyi hó hullott a megyében.

Balesetekről, újabb elakadt járművekről egyelőre nem érkezett jelzés, de a kamionparkolók megteltek.

19.15 - A legfrisebb adatok: az esti 7 órás méréskor az Országos Meteorológiai Szolgálat állomásain a következő a helyzet: Győr-Péren a hóréteg 7 cm, Sopron-Kurucdomb állomáson 10 cm.

A hőmérséklet továbbra is jóval fagypont alatt van, értéke -7.1 és -8.4 fok között változott a megyében.

Az északi szél fokozatosan erősödik. Sopronban már gyengült a havazás intenzitása, onnét már csak gyenge havazást jelentettek, míg Péren még közepes intenzitással havazik, ehhez itt hófúvás is társul 17 óra óta - tudtuk meg a Kiss Márton állomásvezetőtől (Meteorológiai Állomás Sopron).

Útzár a 82-esen

19.12 - A 82-es főúton, Bakonypéterd és Veszprémvarsány között lezárták az utat hóátfúvás miatt. 

19.10 - Hófúvás jön

Hófúvások várhatók szombat éjszaka Győr-Moson-Sopron megyében az erősödő széllökések miatt - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Észak-dunántúli Regionális Főmérnöksége az MTI-t.

Az autósoknak síkos utakra kell számítaniuk, mivel a nagy hidegben a burkolatra kiszórt só nem fejti ki olvasztó hatását. A főutak és a mellékutak is havasak - mondta Juhász Judit ügyeletvezető.

Főként a Bakony felé vezető utak emelkedő szakaszain lehetnek gondok, ahova már a nap folyamán több teherautó nem tudott felkapaszkodni. Győr és Mosonmagyaróvár térségében mintegy öt centiméteres hó hullott a kora esti órákig, ennél vastagabb a hótakaró a Vas és Veszprém megyével szomszédos Győr megyei területeken. Járhatatlan utak azonban egyelőre nincsenek Győr megyében.

rendőr tereli vissza az autósokat a jobb oldalsó sávba az M70-es autóuton  mert két kamion és egy személyautó ütközött a Letenyéhez közeli 5-ös kilométernél. Az autósok mindkét sávot elfoglalták az el
Rendőr tereli vissza az autósokat a jobb oldalsó sávba az M70-es autóuton  mert két kamion és egy személyautó ütközött a Letenyéhez közeli 5-ös kilométernél. Az autósok mindkét sávot elfoglalták az előbbrejutás reményében. A térségben délelőtt folyamán közel 25 cm hó hullott. Másodfokú, narancs színnel jelölt riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a dél-dunántúli régióra, mert egyes helyeken néhány óra alatt 5 centiméternél több friss hó várható. MTI Fotó: Varga György


Elmaradt a Sopron meccse

Információink szerint a Sopron elindult szombat esti mérkőzésének helyszínére, de a nagy hóesés miatt visszafordult

A nagy havazás miatt szombaton elmaradt a Vasas-Csata-MKB-Euroleasing Sopron mérkőzés a női kosárlabda-élvonal 13. fordulójában.

Információink szerint a Sopron elindult aktuális mérkőzésének helyszínére, de a nagy hóesés miatt visszafordult.

A mérkőzés szombat este fél 7-kor kezdődött volna

18.25 - Csaknem országszerte fennakadásokat okoz a hóesés szombat este

A Dunántúlon reggel óta havazik. A Balatontól délre eső területeken, a Bakonyban, Vas és Zala megyében 10-15 centi hó hullott. A havazás már átterjedt a Dunától keletre eső területekre is: Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye kivételével mindenütt havazik.

A frissen behavazott területeken a takarítás ellenére havas, hókásás az úthálózat, nagyon nehezen lehet közlekedni.

Járhatatlan út még nincs, de a rendőrök rövidesen lezárják az autók elől Fejér megyében, az Adony és Perkáta közötti összekötő utat - közölte szombat este honlapján az Útinform.

Körmend környékén a legtöbb főúton akadozik a közlekedés. A kamionparkolók megteltek, de ahol még van hely, oda rendőrök terelik a forgalmat.

Elakadt kamionok akadályozzák a közlekedést az M0-s autóútón, az M5-ös autópálya felé vezető oldal 3-as km-énél, a bevásárlóközpontnál, az M1-es autópálya felé vezető oldal 10-es km-énél, a diósdi emelkedőnél.

Az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán Bicske után, a 34-es, a 48-as és az 53-as km-nél baleset miatt akadozik az előrejutás, a tatabányai szakasz 56-os km-énél egy szalagkorlátnak csúszott kamion foglalja el a leálló sávot.

Az M7-es autópályán a főváros irányában az érdi emelkedőn (21 km) a havas burkolaton kamionok akadtak el, a 17-es km-nél egy kamion és egy személyautó futott egymásnak, sávlezárás lassítja a haladást,
A 74-es főúton Vasvár előtt a havas burkolaton újabb nyolc kamion akadt el.
A 83-as főúton a győrszemerei emelkedőnél is elakadt kamionok képeznek akadályt.

Az M70-es autóúton, a tornyiszentmiklósi határ felé vezető oldal 9-es km-énél két személyautó csúszott egymásnak. Letenye és Muraszemenye között csak egy sáv járható.

Országszerte többfelé késnek a vonatok, a Ferihegyi repülőtérre késve érkeznek, és késve indulnak a gépek.

Budapesten is lelassult a közlekedés, a BKV hegyi járatai többnyire rövidített úton közlekednek.

Hójelentés


17.25 - Az idokep.hu legfrissebb adatai szerint Sopronban 10, Lövőn 5, Ivánban 5, Beledben 3, Rábapordányban 3, Győrben 3, Écsen 4 centiméter hó esett.

16.45 - A győri vasút pályaudvarra 20 perces késéssel érkeznek a Budapest felől közlekedő vonatok.

16.40 - Jelentősen lelassult a közlekedés a Dunántúlon a havazás miatt, elakadt járművek akadályozzák a közlekedést. Az előrejelzés szerint hófúvás jöhet. Tájékozódjon mielőtt utnak indul.

A Dunántúlon reggel óta mindenhol havazik. A Balatontól délre eső területeken 10 centi hó hullott, a Bakonyban, Vas és Zala megyében 6-8 centi a friss hó vastagsága. A Duna mentén is 1-2 centi hó esett. A havazás már átterjedt a Dunától keletre eső területekre: esik Bács-Kiskun és Csongrád megye nagy részén - közölte az Útinform szombat délután a honlapján.


Behavazott az M1-esen is - mobiltelefonos felvétel. Munkatársaink jelentése szerint több helyen is autók és kamionok vesztegelnek az út szélén.


Kamionok Győrszemerénél

A frissen behavazott területeken az úttakarítás ellenére havas, hókásás az úthálózat, nehezen lehet közlekedni.

A 74-es főúton Vasvár belterületén három elakadt kamion mentését végzik. Csak a személygépkocsikat engedik tovább. Vasvár előtt a havas burkolaton újabb nyolc kamion akadt el.

A 83-as főúton a győrszemerei emelkedőnél elakadtak a kamionok, áll a forgalom.

A 86-os főúton Szombathelyen egy kamion és egy személyautó ütközött össze. A 71-es km-nél csak egy sáv járható.

Az M1-es és az M7-es autópálya, továbbá az M0-s autóút teljes szakasza szintén havas, latyakos, jelentősen lelassult a közlekedés. Az M7-es autópályán az érdi emelkedőn Budapest felé a kamionok elakadtak.
A sűrű havazásban romlottak a látási viszonyok is. 

5 centi hó esett

Szombat, 16.00 - A megyében -7.0 (Győr-Likócs) és -8.7 (Sopron-Kurucdomb) között változik a hőmérséklet. Az északi szél még mindenütt mérsékelt.

Sopronban 8:45 óra óta, Győrben 12:21 óra óta közepes intenzitással havazik. 12:40-kor Győr-Pér állomáson 2 cm, Sopron-Kurucdombon 4 cm volt a hóréteg.
 
A friss hó mennyisége azóta 3-5 cm, legtöbb Sopron környékén - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Kiss Márton, állomásvezető (Meteorológiai Állomás Sopron).

Rendőr helyszínel, és tűzoltók dolgoznak az M70-es autóúton Letenyéhez közeli 9-es kilométerénél  ahol hárman megsérültek, amikor összeütközött egy román és egy magyar rendszámú személygépkocsi. Másod
Rendőr helyszínel, és tűzoltók dolgoznak az M70-es autóúton Letenyéhez közeli 9-es kilométerénél  ahol hárman megsérültek, amikor összeütközött egy román és egy magyar rendszámú személygépkocsi. Másodfokú, narancs színnel jelölt riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a dél-dunántúli régióra, mert egyes helyeken néhány óra alatt 5 centiméternél több friss hó várható. MTI Fotó: Varga György


Útállapotok délután

A Dunántúlon reggel óta mindenhol havazik. A Balatontól délre eső területeken 10 cm-nyi hó hullott, a Bakonyban, Vas és Zala megyében 6-8 cm-nyi a friss hó vastagsága. A Duna mentén is 1-2 cm-nyi az új hó.

A frissen behavazott területeken az úttakarítás ellenére havas, hókásás az úthálózat, nehezen lehet közlekedni.

Az M1-es és az M7-es autópálya, továbbá az M0-s autóút teljes szakasza szintén havas, latyakos, jelentősen lelassult a közlekedés. A sűrű havazásban romlottak a látási viszonyok is.

Korábban

A 85-ös főúton Kapuvár és Győr között lassan - 60-70km/óra - halad a forgalom. Az út havas, foltokban nedves.

Ön mit tapasztalt? - Írja meg vagy küldjön fotót: tudosito@kisalfold.hu

Az intenzív nyugat-dunántúli havazás következtében Zala megyében a 86-os főúton korlátozták a kamionok közlekedését. Rédics és Körmend között a 75-ös, a 74-es és 76-os főút útvonalra terelik a tehergépkocsi forgalmat. A Magyar Közút célgépei Rédics és Zalalövő között megkezdték a kritikus emelkedős szakaszok tisztítását.

A 86-os főúton Szombathelyen egy kamion és egy személyautó ütközött össze. A helyszínelés idején a 71-es km-nél csak egy sáv járható.


Másodfokú riasztást adtak ki a Dél-Dunántúlra

Másodfokú, narancs színnel jelölt riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombat délelőtt a dél-dunántúli régióra, mert egyes helyeken néhány óra alatt 5 centiméternél több friss hó várható.

Az OMSZ honlapján olvasható információk szerint a Nyugat-Dunántúlon, illetve Közép-Magyarországon 2 centimétert meghaladó mennyiségű friss hó eshet, ezért a két régióban egyelőre elsőfokú riasztás van érvényben. A szolgálat előrejelzése szerint szombaton országszerte kell havazásra számítani, a szél többfelé megélénkül vagy megerősödik, ami hófúvást okozhat. Jelentős mennyiségű (legalább napi 5 milliméter) csapadék az ország területének 60 százalékán valószínű.

Autók haladnak az M7-es autópályán Nagykanizsán a sűrű hóesésben, ahol a délelőtt folyamán közel 10 cm hullott. Másodfokú, narancs színnel jelölt riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat
Autók haladnak az M7-es autópályán Nagykanizsán a sűrű hóesésben, ahol a délelőtt folyamán közel 10 cm hullott. Másodfokú, narancs színnel jelölt riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a dél-dunántúli régióra, mert egyes helyeken néhány óra alatt 5 centiméternél több friss hó várható. MTI Fotó: Varga György


Megyénkben több helyén havazik

Az ország nyugati részén Körmend, Lenti és Nagyatád térségében havazik.

Szállingózik a hó Ajka, Nagykanizsa, délen Szentlőrinc térségében, továbbá Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye nagy részén, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Tiszafüred környékén. A csapadékos területeken hókásás, latyakos az úthálózat.

A mellékutak Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – a korábbi havazás nyomán - letaposott hótól csúszósak.

A látási viszonyok jók, párásságra csupán Vas, Zala, Veszprém, Komárom –Esztergom megyében, valamint Gyöngyös, Jászberény, Szikszó, Debrecen és Vásárosnamény környékén kell számítani.


Az autósok tájékozódjanak az útviszonyokról, mielőtt elindulnak és lehetőség szerint a főutakon közlekedjenek - hívta fel a figyelmet a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője szombaton az MTI-vel. Ajánlott kifogástalan műszaki állapotú és téligumival felszerelt járművel útnak indulni és az autóban legyen hólánc, lapát és homok is. Aki gyermekekkel indul útnak, ne feledkezzen meg takaróról, meleg teáról - olvasható Dobson Tibor közleményében.

Az út lefagyása a járműből nem mindig észlelhető, ezért ennek figyelembevételével kell a sebességet megválasztani. Dobson Tibor közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy a hókotró mögött síkos az út, mert a só olvasztó hatása nem azonnali. Ezért nagyon fontos, hogy ha az autós sárga villogóval felszerelt gépeket lát az  úton, fokozatosan vegye vissza a sebességet, nehogy rácsússzon a jármű a munkagépre. A szóvivő arra kérte az autósokat, hogy kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén az autós a legközelebbi lakott hely  elérésekor helyezze biztonságba a gépkocsit, és várja meg, amíg az  út ismét járható lesz.
Időjárás előrejelzés - Hófúvás is jöhet (Forrás: koponyeg.hu)

Szombaton zord hidegre ébredtünk: országszerte -10 és -20 fok közé csökken a hőmérséklet. Eleinte változóan felhős lesz az ég, majd délnyugat felől borultságig növekszik a felhőzet és a délelőtt folyamán havazás kezdődik.

Napközben a havazás átterjed az ország többi területére is. Az ország nagy részén 3 és 10cm közötti friss hó hullhat, de néhol - főleg délnyugaton - 10-15cm-t meghaladó friss hóréteg kialakulása sem kizárt. A déli óráktól megerősödik, néhol viharossá fokozódik eleinte a keleti, északkeleti, később az északnyugati szél, így hófúvások is kialakulhatnak.Egész nap fagyni fog, délután mindössze -4 és -8 fok között alakul a hőmérséklet. A közlekedés időjárási feltételei jelentősen romlanak, napközben egyre többfelé téli útviszonyokra, havas, síkos utakra, hóátfúvásokra kell számítani. Főleg délnyugaton csak az induljon útnak, akinek feltétlenül muszáj.
Moderálásra küldöm 75. Truder 2009.12.20. 19:58

Mi jól tudtunk haladni ma. Több úton is jártunk a megyében, délelőtt még nem volt mindenütt letolva a hó,(a városban sem!) sok helyen átfúvások voltak, de délutánra, estére jól lehetett közlekedni.
Én nem azért nem száguldozom a jégbordás, havas úton 80-al, mert nem bízom a kocsimban, meg magamban, hanem nem bízok a szembe jövőben, a kocsijában. Nem tudom, van e téli gumija, hogyan reagál, ha éppen megcsúszik...stb. Ja, és imádom, mikor egy ökölnyi kis lyukon leseget, mert még annyi esze sincs, hogy letakarítsa a havat a kocsijáról. Már annak is örülök, ha van világítása...

Moderálásra küldöm 74. 120L 2009.12.20. 18:16

Hóban a faros az igazi !!!

Moderálásra küldöm 73. VargaP 2009.12.20. 04:58

T. Skip!
azért, mert hull a hó és Kovács B fázik

Moderálásra küldöm 72. omarhulm 2009.12.19. 23:29

A pannonhalmi polgármestertől szeretném kérdezni -már ha olvassa ezt- melyik évben takaríttatja le a Mátyás király utcát? Buszok járnak rajta, keskeny, beláthatatlan kanyar is van, lejtős is, mégis senki nem foglalkozik vele. Az egyel lejjeb lévő utcát bezzeg sózzák ha kell-ha nem.

Moderálásra küldöm 71. Skip 2009.12.19. 23:24

Szabadhegy utcáin még mindig nem járt egy hótoló sem... Mire várnak vajon? és mire készültek fel az ősszel? Megírták a szöveget előre, hogy aki teheti maradjon otthon?

Moderálásra küldöm 70. tricse 2009.12.19. 23:18

Most jöttünk meg Pannonhalmáról--Győrben jött szembe egy hókotró--az utak minősíthetetlenek,bár járhatóak!
Felkészültek jó áron! Mire?

Moderálásra küldöm 69. omarhulm 2009.12.19. 23:05

Én meg most értem haza a munkából és jelentem a 81-es út-T.tava-Pázmándfalu-Táp útvonalon takarították a havat oda-vissza is.

Moderálásra küldöm 68. Nahááát 2009.12.19. 22:13

Semmi bajom azokkal, akik esetleg nem érzik "stabilan" magukat, ha havasak az utak, de könyörgöm, akkor miért kell mindenkinek az autópályán, a belső sávban haladni. 50-60 km/h között? Most értem haza Bécsből, az autósok 90%-a egymás seggében 50 km/h-val cammog a belső sávban, két másodpercenként rálépve a fékre. Aki haladni akar, a szélső sávban kénytelen előzni. Vicc.

Moderálásra küldöm 67. humer 2009.12.19. 22:05

Holnap már jó könnyű lesz autózni: a profik mind az árokban lesznek, a nyuszik meg nem mernek kimenni.

Moderálásra küldöm 66. igazmondó 2009.12.19. 22:01

Mégegyszer mondom, nem kell gyorsan hajtani. Nem kell túllépni a megengedett tempót. De ha 99-en tudnak menni 40-et, akkor mélrt van egy, aki csak 25-öt megy? Megmondom miért.
Vagy baszott téligumit rakni, ezesetben dögöljön meg.
Vagy egyszerűen fél. Ezesetben maradjon otthon. Néha magukba szállhatnának az ilyenek, hogy nem ő az ügyes vezető, a mellette elhaladó 50 ember meg mind fittipaldi, hanem ő a tetü.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Fekete Dávid ajándékozott - Galéria

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!