Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Szőlő és bor Szent Márton hegyén

Pannónia szőlőskertje címmel időszaki kiállítás nyílt a Pannonhalmi Főapátság könyvtárában. A tárlat, ahogy Várszegi Asztrik főapát fogalmazott, „megjeleníti kultúránk szerves részét, a borászatot, lehetőséget kínál megmutatni megújult pincészetünket is, igazolja, miként áll a régi és új az élet szolgálatába".
A pannonhalmi bencés közösség és a gimnázium diákjai, vendégük, Joachim Wanke erfurti püspök társaságában már Szent Benedek ünnepén – március 22-én – megtekintették azt a monostori szőlő- és borkultúráról készült időszaki kiállítást, ami a nagyközönség számára csütörtöktől látható. Várszegi Asztrik köszöntőjében arra emlékezett, amikor az 1996-os esztendő közeledtével egyre intenzívebben készültek a monostor alapításának millenniumára. „Számba vettük a múlt értékeit és legalább a történetírás, megemlékezés szintjén szóba hoztuk mindazt, ami korábban életünkben napi valóság volt: megszűnt korábbi iskoláinkat és gazdálkodásunkat. Ezen vágyott, de akkor még elérhetetlen múltbeli értékek közé tartozott a szőlő- és borkultúránk is."

Felkérték dr. Fülöp Éva Mária gazdaságtörténészt, hogy dolgozza fel a bencés rend gazdasági hagyományait. A kutató munkája nyomán olyan történeti mű született, „ami nemcsak visszatekintés, értékelés, egy történeti korszak gazdálkodásának bemutatása, hanem felhívás, példa arra nézve, miként kell ma a holnapot előkészíteni. Ami 1995-ben még csak vágy volt, az most a pincészettel és ezzel a kiállítással valóság lett" – hangsúlyozta a főapát.

A november 11-ig megtekinthető tárlatot Csoma Zsigmond, a Bortörténeti Társaság elnöke nyitotta meg. A neves néprajzkutató lírai gondolatokkal „lapozta" végig az 1000 éves magyar, így Szent Márton-hegyi/pannonhalmi szőlő- és borkultúra krónikáját. Megjegyezte, hogy hajdan a pannon szőlőskertek, pincészetek megédesítették az itt élők mindennapjait. Csoma Zsigmond megnyitójában reményét fejezte ki, hogy Pannonhalma hamarosan a magyar szőlészet-borászat zászlóshajója lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komszol: Jó tanácsok Finnországból

A legjobb megoldásokat adaptálja a helyi körülményekhez a finn szakértők által javasolt technológiák… Tovább olvasom