Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szolidabban nőtt az ipar

Az egy évvel korábbinál kevesebb bevételt könyvelhetett el a megyei ipar az idei első negyedévben. A megvalósított beruházások értéke viszont egytizedével nőtt.
Az országosnál kisebb volt a termelésnövekedés és csökkent az árbevétel

Ellentmondásos, de semmiképp sem derűs kép bontakozik ki a megye gazdaságáról a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2008 első negyedévének folyamatait bemutató kiadványából. Ebben az időszakban a négynél több embert foglalkoztató ipari vállalkozások 618 milliárd forint termelési értéket állítottak elő, ami ugyan az országosnál kisebb, mindössze 4,5 százalékos növekedést takar az egy évvel korábbihoz képest.

A nagyobb – 49-nél több alkalmazottal működő – ipari cégek ennél is szerényebb, mindössze 2,6 százalékos bővülést produkáltak. Mindez elsősorban azzal magyarázható, hogy a Győr-Moson-Sopronban meghatározó gépipar szolidabban nőtt.

Az árbevételt tekintve még sötétebb a kép: a január-márciusban feljegyezett 589 milliárd forint 4,4 százalékkal marad el a 2007 első negyedévében regisztrálttól. Az export az országos 10 százalékhoz képest alig nőtt, a belföldi eladások pedig több mint egynegyedével apadtak.

Az építőipar esetében a számok kedvezőbbek, csak a kilátások nem rózsásak. Az ágazat termelése a megyében 5,7 százalékkal nőtt 2007 első három hónapjához viszonyítva. A további fellendülést nehezíti, hogy a cégek március végi 10,1 milliárd forintos szerződésállománya mindössze 84 százaléka az egy évvel korábbinak.

Pozitívum, hogy a megyei cégek 33,6 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg az első negyedévben, csaknem egytizedével többet a 2007 eleji adatnál. A fejlesztések héttizede gép-, berendezés- és járműbeszerzés, háromtizede építés volt.

A Központi Statisztikai Hivatal az eddig említetteken kívül tucatnyi terület 2008. első negyedévi megyei folyamatait elemzi. Néhány fontos megállapítás:
Csökkent a népességfogyás: Valamelyest javult a népmozgalmi statisztika. A halálozások száma kissé, az élve születéseké ennél nagyobb mértékben nőtt, a természetes népességfogyás üteme így lassult, 5 százalékkal kedvezőbb a tavaly ilyenkorinál. A házasodási kedv is javult, az első három hónapban 264 pár kelt egybe, 5,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Kevesebb lakás és engedély: Az év első három hónapjában 204 új lakást adtak át a megyében, egyötödével kevesebbet az előző év azonos időszakánál. A megyeszékhelyen feleannyi lakás készült, míg a többi városban kisebb mértékű, a községekben jelentősebb növekedés következett be. Előbbi visszaesést a vállalkozási, jellemzően értékesítésre szánt építkezések csökkenése okozta. Január–márciusban egytizedével kevesebb, összesen 593 építési engedélyt adtak ki a hatóságok.

Őstermelő vállalkozók: Március végén 67.939 vállalkozást tartottak nyilván a megyében, csaknem egynegyedével többet, mint egy évvel korábban. Ennek hátterében az áfatörvény változása áll, ugyanis idén már az őstermelőknek is adószámmal kell rendelkezniük.
Mélyponton a munkanélküliség: A 15–74 éves népességből 190,6 ezren dolgoztak az első negyedévben, másfél ezerrel többen a 2007. január–márciusi adatnál. A munkanélküliek száma 6100-ra csökkent, ami országosan a legalacsonyabb, 3,1 százalékos rátát jelentette.

Olvasóink írták

  • 1. Valaki 2008. június 18. 20:02
    „Hazudni csak pontosan és hihetően sem érdemes...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy orvos, két eset?

Győr - Egy 71 éves nyúli férfi is meghalt aznap, ugyanannál az ügyeletes orvosnál a győri kórházban,… Tovább olvasom