Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Szolgáltatóváltás (elvileg) 11 nap alatt

Győr-Moson-Sopron - Az eddiginél jóval könnyebben válthatnak internetszolgáltatót az ADSL-előfizetők. Eddig a nehézkes és bonyolult procedúra miatt az előfizetők próbálkozásainak közel fele kudarcba fulladt. Most 11 napjuk van a cégeknek az ügyintézésre.
Elvileg augusztus 15-től működik, valójában folyamatosan állnak át az ADSL-szolgáltatók az úgynevezett egykapus ügyintézésre, amelynek segítségével könnyebben és gyorsan válthatnak szolgáltatót az előfizetők. Ez elvileg eddig is így volt – de sokszor csak papíron.

– Valójában lassú és nehézkes, mondhatni, kezelhetetlen volt a folyamat, az elhagyni kívánt szolgáltató sokszor mindenáron igyekezett megakadályozni, hogy ügyfelet veszítsen. Az esetek 44 százalékában emiatt nem is jött létre a váltás, azaz minden második előfizető nem tudott szolgáltatót váltani, hiába kapott kedvezőbb ajánlatot – mondja Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője, aki rögtön el is magyarázta, miben változik a rendszer. Eddig, ha valaki másik szolgáltatóra szeretett volna váltani, először el kellett mennie az új „kiválasztotthoz", onnan némi papírmunka után elküldték a régihez, ahol többnyire elkezdődött az időhúzás. Az érintett ADSL-nagykereskedő ugyanis (három nagy cég valamelyikének a viszonteladója az összes többi) nyilatkozatot kért a régi szolgáltatótól, hogy elengedi-e ügyfelét.

Az erre előírt ötnapos határidőt azonban sokszor „nem sikerült" tartani, a cégek egymásra mutogattak – a legtöbb tranzakció ezen bukott meg...

(Az elmúlt 4 évben egyébként a széles sávú internetre előfizetők 17 százaléka váltott szolgáltatót; Angliában ez az arány 28 százalékos.)

Mostantól jelentősen egyszerűsödik a folyamat: a mobiltelefonos számhordozásnál már zökkenőmentesen működő egykapus rendszerben mindent az új szolgáltató intéz, azaz az ügyfélnek nem kell szaladgálni a papírokkal és kérvényekkel. (Természetesen ez csak azokra az előfizetőkre vonatkozik, akiket nem köt hűségnyilatkozat és nincsenek tartozásaik sem.) Az ügyintézésre 11 napjuk van a szolgáltatóknak, ami a korábbi 30, sőt, 60 napos gyakorlattal szemben hatalmas lépés. Eddig 23 ADSL-szolgáltató írta alá az erről szóló együttműködési nyilatkozatot a Nemzeti Hírközlési Hatósággal, köztük az összes, azaz mind a 22 Győr-Moson-Sopron megyében szolgáltató cég.

A változás egyre többeket érint, hiszen az elmúlt egy évben 30 százalékkal nőtt a széles sávú internetre előfizetők száma, s megyénkben nagyjából minden nyolcadik háztartásban van ilyen internetkapcsolat. (Lefedettségben egyébként csak Pest, Csongrád és Komárom-Esztergom megye előzi meg.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbírságolt árubemutatók

Magyarország - 13 millió forint bírságot szabott ki a fogyasztóvédelmi hatóság a termékbemutatókat… Tovább olvasom