Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Szolgálat(ok) a templomon kívül

Győr-Moson-Sopron - A megyében működő történelmi egyházak tevékenysége nem korlátozódik a templom falai közé. Meghatározó részt vállalnak az oktatásban, a szociális területen és a kultúrában is.
Iskola, óvoda, kultúra
Az egyház nem csak a templomban szolgál. Ezt igazolják a megye katolikus intézményei, így például azok az iskolák, illetve óvodák is, amelyek Győrött, Csornán, Szanyban, Kapuváron és Sopronban működnek. J. Kovács Andrea, a győri püspökség sajtóreferense megemlítette a győri és soproni egyetemi kollégiumot, a győri hittudományi főiskolát, a papi öregotthont és az Egyházmegyei Karitászt is, amelyeket részben oktatási, részben diakóniai célokkal tart fenn a püspökség. A sajtóreferens hozzátette: fontos szerepe van még az egyházmegyében a győri Apor-emlékhelynek, a levéltárnak, kincstárnak és a könyvtárnak is.

Az egyház az időseket is szolgálja, a megyében többek között a győri evangélikus szeretetházban, ahol felvételünkön Tubánné Bokor Éva mentálhigiénés munkatárs (j) Egyházy Gézát és feleségét látogatta
Az egyház az időseket is szolgálja, a megyében többek között a győri evangélikus szeretetházban, ahol felvételünkön Tubánné Bokor Éva mentálhigiénés munkatárs (j) Egyházy Gézát és feleségét látogatta


Kórház és misszió
A pápai református egyházmegye lelkipásztorai – a templomi szolgálat mellett – a győri, a mosonmagyaróvári és a soproni kórházban is rendszeresen tartanak istentiszteletet. Kapuváron ehhez ökumenikus kápolna áll az alkalmi gyülekezet rendelkezésére. Lentulai Attila esperes megemlítette azt is, hogy Győrött rendszeresen látogatják a katolikus Szent Anna Otthon és az evangélikus szeretetház idős református lakóit. A megyeszékhelyen tevékenységükhöz tartozik még a Kék Kereszt iszákosmentő misszió, illetve a mezőörsi idősotthon fenntartója is az egyházmegye. Az esperes elmondta: rangos rendezvénynek számítanak Sopronban a Kálvin Kör által szervezett előadások, Pápán pedig a hagyományos kávéházi esték.

Oktatás és nyugdíjasház
A Győr-Mosoni, illetve a Soproni (az egykori Győr-Soproni) Evangélikus Egyházmegye elsősorban oktatási és szeretetszolgálati intézményeket tart fenn. Győrött a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ (óvodától a gimnáziumig), a megyeszékhelyen és Börcsön szeretetház, Sopronban a Hunyadi óvoda és általános iskola, a Berzsenyi-gimnázium és az Eötvös gimnázium és egészségügyi szakközépiskola, valamint a négy éve felavatott nyugdíjasház az evangélikusoké. Az utóbbi olyan bentlakásos szociális intézmény, ahol a rászoruló időskorúak gondozását és ápolását végzik lelki, egészségügyi és szociális szükségleteiknek megfelelően. Az evangélikus rendezvények közül a megye városaiban évek óta népszerűek az „Asztali beszélgetések" disputái.

Olvasóink írták

  • 1. énírtam 2008. augusztus 11. 07:58
    „Csak nem kezdik irigyelni a Jehova Taui munkáját? Ők is kezdenek házról házra járva oktatni a Bibliát? Így toborozzák az egyre fogyó híveiket? Vagy azt lesik ki mikor hal meg és mit lehet örökölni tőlük?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ingatlanokat is internetre vinnék

Győr-Moson-Sopron - 2009-től az ingatlanokat is az interneten keresztül árverezné el az APEH. A… Tovább olvasom