Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Szökőár a győri csatornákban

Győrben, a marcalvárosi Lajta utcán szökőár volt. Pontosabban Szökőár, lévén, hogy így nevezték el azt a speciális kft.-t, amely a Pannon-Víz rt. megrendelésére a megyeszékhely úgynevezett járható csatornáit tisztítja.

A vízmű tavaly kezdte a nagyméretű szennyvízcsatornák alapos kitisztítását, a munkával a belvárosi főgyűjtőn végeztek is. Akkor 200 köbméter iszapot szedtek ki kézzel és szállítottak el, s ki tudja, mennyit sikerült mosatással eltávolítani. A munka idén folytatódik, a Lajta utca után következik a Szigethy Attila út, az Ipar utca egészen az átemelőig. A Lajta utca alatt két méter átmérőjű a csatorna, de szükség is van rá, hiszen ide torkollik Győrújbarát, Ménfőcsanak, Koroncó, Gyirmót, Sokorópátka szennyvízelvezetése, s majdan, ha pályázatuk sikerrel jár, Győrszemeréé és Tényőé is.

A járható csatornák teljes tisztítása idén megtörténik. Általában úgy hetven-nyolcvan centi vastagságú iszap tűnik el, melynek különösen akkor van jelentősége, ha hirtelen nagy mennyiségű csapadék zúdul az úgynevezett egyesített csatornákba. Csak a peremkerületekben van külön elvezetése a szennyvíznek és a csapadékvíznek (utóbbinak sokszor nincs is). Az egyesített elvezetés hátránya, hogy a csapadékvíz is a szennyvíztisztítóba kerül, s ugyanúgy költségesen kell tisztítani – pedig egyébként szabadon és veszélytelenül folyhatna a Dunába vagy például az adyvárosi tározótóba.

A múlt heti, viszonylag nagy mennyiségű csapadék nem jött gyorsan, ám mégis tócsák százait kellett kerülgetni az utakon. A víz vagy azért nem tudott elfolyni, mert a rossz útállapot miatt el sem juthatott a lefolyóig, vagy mert maga a lefolyó volt eldugulva.


A szakembereknek összesen négyezer víznyelőt kell tisztán tartaniuk, főleg a régebbieket, amelyeket még vízzárral láttak el. Marcalvárosban már más típusú víznyelőket építettek a csatornákhoz. Ezek ugyan nehezebben tömődnek el, viszont akadály híján szabadon tör fel belőlük a csatornabűz. Kicserélésük bűzzáró típusúra egyenként 100 ezer forintba kerülne – s van belőlük 700 darab.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hír TV alig 106 millióból működik

Borókai Gábort, a Hír TV igazgatóját látta vendégül a napokban Győrött a Keresztény Értelmiségiek… Tovább olvasom