Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Szökésben a Rekard exfőnöke

A Rekard dolgozói több mint két éve várják, hogy kiderüljön: a volt cégvezető felelős-e a járulékfizetés elmulasztásáért. Azóta a nyomozás szünetel, a gyanúsítottat körözik.
A győri UKM Rekard Rt. felszámolása 2000 decemberében kezdődött el. A következő hónapban a cég üzemi szakszervezete büntetőeljárást kezdeményezett a magán-nyugdíjpénztári tagdíj, a társadalom- és az egészségbiztosítási járulék felszámolás előtti fizetésének elmulasztása miatt. Az „adórendőrség" 2001 szeptemberében járulékfizetési vétség és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt elfogatóparancsot adott ki a társaság német állampolgárságú volt vezérigazgatója ellen.

Az eljárás a gyanúsított kihallgatása nélkül nem fejezhető be, ezért elfogásáig a nyomozást felfüggesztette az APEH Bűnügyi Igazgatósága, amelynek jogutódja az Országos Rendőr-főkapitánysághoz tartozó Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság. Dr. Ádám János, a szakszervezeti csoportot képviselő ügyvéd a Kisalföldnek elmondta, hogy az elfogatóparancs legalább három évig lehet érvényben.

Úgy gondolja, az ügy lezárásának reményét növelheti hazánk uniós csatlakozása, mert valószínűleg kevésbé bújhatnak majd a határ mögé a kétes „üzletemberek". Hozzátette: a munkavállalóknak csak erkölcsi elégtételt jelentene a felelősségre vonás, pénzhez nem jutnának.
Az exfőnök távozása ellenére sem állt meg az élet a győri üzemben, amelynek 2002 márciusa óta – a felszámolási eljárás eredményeként – új tulajdonosa van.

A gépipari vállalkozás ma már Rekard Produkt Kft.-ként működik. Rónaszéki István szakszervezeti titkár szerint ez az ügy pozitívuma. A Rekard folytatta tevékenységét és munkahelyeket biztosított, sőt, gyarapította létszámát, és fejlesztéseket valósított meg.
A jövő tehát biztató a dolgozók számára, mégsem tudják feledni a sanyarú múltat, az anyagi hátrányokat, a lelki károkat. Szeretnék elérni, hogy kiderüljön: exfőnökük felelősségre vonható-e.

Rónaszéki nem érti, miért nem lehet megkeresni a valamikori vezetőt saját hazájában, Németországban. A munkaügyi miniszternek is írt levelet, de választ nem kapott. Szerinte az államnak is érdeke, hogy hasonló ügyek ne történhessenek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bormustra két napon át

A zsűri megállapítása szerint jól kezelt, tiszta borokat neveztek be a termelők a napokban 17.… Tovább olvasom