Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Szökésben a bezsebelt milliókkal

Csaknem harminc esetben csapott be tájékozatlan ügyfeleket egy mosonmagyaróvári ingatlanközvetítő házaspár azért, hogy szocpolt és minél magasabb hitelt vegyenek fel a lakásvásárláshoz.
A becsült és a valódi érték különbözetét bezsebelték és még a tárgyalás előtt eltűntek. Távollétükben ítélték el őket tegnap, nem jogerősen.

Természetesen ahhoz, hogy valakinek egy bank hitelt folyósítson, nem elég az ingatlanközvetítő bátorítása, a tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában utalt is rá: sem a pénzintézet ügyintézői, sem az értékbecslők, sem a két ügyvéd esetében nem született vádirat. Így az ő szerepüket a bíróság sem vizsgálhatta. Úgy tudjuk, hogy a banki ügyintézőket elbocsátották, s jelenleg hasonló ügyben folyik ellenük eljárás.

Amit vizsgálhatott a bíróság: K. Elek és K.-né felelőssége, valamint károsultjaiké, akik amellett, hogy rászedték őket, maguk is törvénytelenül jártak el. A megyei bíróság dr. Vajda Edit tanácsa tegnap hét év börtönre, ötmillió forint pénzmellékbüntetésre ítélte és hét évre a közügyektől is eltiltotta a férfit. Felesége öt évet kapott és szintén ötmillióval tartozik. Emellett kettejükkel szemben összesen több mint tízmilliós vagyonelkobzást is elrendeltek – nagyjából ennyi a jogtalan hasznuk –, ezt a zár alá vett ingatlanjaik értékéből akkor is meg lehet téríteni, ha soha nem kerülnek rendőrkézre.

Egy percet sem töltöttek ugyanis előzetes letartóztatásban, még a bírósági eljárás kezdete előtt megszöktek, s azóta körözik őket. Lóvá tett áldozataikat, akik az ügyletek során maguk is csaltak vagy hamisítottak a bíróság megállapítása szerint, felfüggesztett börtönbüntetésre, pénzbüntetésre ítélték. Összesen harmincöt vádlottja volt a másfél éve tartó pernek, aminek ítéleti tényállása 2004-ig nyúlik vissza.

A bíró megfogalmazása szerint ekkor „váltott üzletágat" az addig lányfuttatásból élő házaspár, s rokoni, ismeretségi körükben elkezdték reklámozni kiváló ingatlanvásárlási lehetőségeiket. Kihasználták a jobbára iskolázatlan emberek tájékozatlanságát, elhitették velük, hogy a lakásvásárláshoz nem kell önerő, nincs szükség állandó munkahelyre, jövedelemre, s a többnyire gyermekes családanyákkal és apákkal felvetették az otthonteremtési támogatást (szocpolt). Kötélnek álltak, benyújtották a hamis adatokkal, munkáltatói igazolásokkal alátámasztott kérelmet és jöhetett az értékbecslő, aki – a bíró megállapítása szerint – sokszor 30 vagy 50 százalékkal is többre taksálta az adott ingatlant valódi értékénél. Így magasabb lehetett a folyósított hitel.

A különbözetet azonban K.-ék zsebelték be. Áldozataik mindenképpen rosszul jártak: egy kevésbé értékes ingatlan miatt annál több hitellel tartoztak, többen elvesztették a szocpolt és a vádlottak többsége végül a lakást is, hiszen nem tudták fizetni a részleteket. Polgári jogi igényt azonban csak a bank jelentett be, bár káruk nagy része időközben megtérült, hiszen ott voltak fedezetként a jelzáloggal terhelt ingatlanok és az igen rossz anyagi körülmények közt élő ügyfelek is fizettek, ahogy tudtak. Ők azzal csaltak – érvelt a bíró –, hogy megtévesztették a bankot anyagi helyzetükkel kapcsolatban. Hiszékenységükért pedig már megfizettek.

Olvasóink írták

 • 3. boborjan 2011. február 19. 17:28
  „Nap mint nap látom őket a városban nem tudom hol vannak szökésben.....”
 • 2. kamikaze 2011. február 13. 17:47
  „ezek azok......”
 • 1. Losba 2011. február 12. 19:35
  „..."Amit vizsgálhatott a bíróság: K. Elek és K.-né felelőssége.."
  ..nem tudom, lehet , hogy véletlen, de itt is ezek a monogramok.., bár lehet, hogy nem ők.. :

  http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/gyerekveresre_pedagogusbecsmerles/2092442/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben gyógyulna a bábolnai beteg is

A megyei közgyűlés jövő heti ülésén döntenek többek között arról is, hogy az önkormányzat, mint a… Tovább olvasom