Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Szófukarok és dumagépek a parlamentben

Győr-Moson-Sopron - Összesen 14 órán át beszéltek a megyei képviselők tavaly a T. Házban. A háziversenyt a Medgyasszay László kereszténydemokrata képviselő nyerte meg.
Az Országgyűlés 66 plenáris ülést tartott 2008-ban. A legrövidebb, a február 12-i 3 óra 26 percig, a leghosszabb, a november 25-i 16 óra 16 percig tartott.

A parlamenti információs rendszer adatai szerint a tavalyi üléseken a legtöbbször, 219-szer a magyar demokrata fórumos Pettkó András szólalt fel, aki ráadásul a legtovább is tartotta magánál a szót, összesen 14 óra 2 perc 4 másodpercig. A pártelnökök közül a leghosszabb ideig Gyurcsány Ferenc kormányfő (MSZP) beszélt: 31 ízben 6 óra 50 perc 27 másodpercig. Egy felszólalása átlagosan majd negyedóráig tartott. A másik véglet a fideszes Orbán Viktor, aki mindössze egy alkalommal emelkedett szólásra az óesztendőben, akkor is csupán 5 perc 6 másodpercre kapcsolta be a mikrofonját. Dávid Ibolya (MDF) és Fodor Gábor (Szabad Demokraták Szövetsége) csaknem két órán át, Semjén Zsolt (Kereszténydemokrata Néppárt) 44 és fél percig beszélt.

A megyei rangsort Medgyasszay László (KDNP), a győri 1. számú választókerület képviselője vezeti, aki három és fél órát meghaladó teljesítményével a 23. helyet foglalja el a 386 tagú mezőnyben. Ő 56-szor ragadta magához a szót. A mosonmagyaróvári Tóth Tiborné (MSZP) és a kapuvári körzetet képviselő Ivanics Ferenc (Fidesz) egyaránt 26-26-szor beszélt, előbbi csaknem két órán át, utóbbi 1 óra 17 percig. Ez a T. Házban a 69., illetve a 112. helyhez volt elég. A lajstrom első felében található Molnár Csaba frissen kinevezett közlekedési miniszter (MSZP, ő a 129.), Lanczendorfer Erzsébet (KDNP, 135.), Szijjártó Péter (Fidesz, 152.), Papp József (MSZP, 173.), Firtl Mátyás (KDNP, 183.), Balogh József (MSZP, 186.) és Molnár Ágnes (Fidesz, 191.). Kránitz László (MSZP) a 220., Szakács Imre (Fidesz) a 254., míg Áder János (Fidesz) a 288.A megyei első Medgyasszay László kérdésünkre több okkal magyarázta sok megszólalását: a mezőgazdaságot és a vidéket érintő kérdések sora volt napirenden, emellett pedig választókerülete problémáin kívül egyre többször keresték meg országos ügyekben is. A felszólalások sohasem hiábavalóak, hiszen az ellenzék feladata egyrészt a kritika megfogalmazása, másrészt annak megmutatása, miként cselekedne, ha kormányra kerülne - fogalmazott a politikus. Hozzátette: a minisztériumok kitartó ostromának nem egy esetben meglesz az eredménye. Saját sikereként értékelte, hogy a parlament ősszel tárgyalja határozatijavaslat-tervezetét, amely szerint a kormány évenként beszámol majd az idősek helyzetéről, s ezt a kabinet is támogatja.

A Kisalföld korábban megkérdezte a témáról Juhász Attilát, a Political Capital Institute vezető elemzőjét, aki úgy vélte: a parlamenti felszólalások - attól függetlenül, hogy ténylegesen mekkora hatásuk van - fontosak, mert a választók ezek alapján is ítéletet mondanak a képviselők munkájáról. Megjegyezte: hiába tudható, hogy az Országgyűlés plenáris üléseinél lényegesebbek a bizottságiak, és az is, hogy a képviselőknek ezenkívül is számos dolguk van, a közvélemény mégis vissza-visszatérő vádként fogalmazza meg, hogy a honatyák nem dolgoznak meg a pénzükért, mert általában kevesen vannak bent az ülésteremben.

Olvasóink írták

  • 1. Telepathia 2009. január 06. 07:43
    „Vizet sem érdemlik meg, hogy kapjanak, nem is szólva hogy ebédet munkájukért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2009: új év, új árak, új jogszabályok egy csokorban

Győr-Moson-Sopron - A nagy pezsgőzések után ismét jönnek a hétköznapok – számos változással.… Tovább olvasom