Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Szoftverrel a rák ellen

Egy győri kutatócsoport eredményeire is felfigyelt az amerikai gasztroenterológiai társaság, és meghívta az idei világkongresszusra Washingtonba a projekt vezetőjét, dr. Rácz Istvánt, a megyei kórház elismert professzorát.
Amerikában minden évben megrendezik a gasztroenterológiai hetet. Olyan ez, mint egy óriási kiállítás vagy vásár. Ha az autóiparhoz hasonlítanánk, talán a genfi autószalont említhetnénk. A tudományág képviselői a világ minden tájáról ember nagyságú posztereken mutatják be újdonságaikat, eredményeiket. Idén a konferencia ideje alatt naponta ezer, összességében négyezer posztert állítottak ki. Rácz professzor nemzetközi érdeklődést kiváltva egy általa vezetett győri kutatócsoportot képviselt május 16-án.

A megyei kórház gasztroenterológiai osztályának munkatársai a vastagbélrák előfordulási arányát szeretnék visszaszorítani. De miért is áll a gasztroenterológiai kutatás előterében a vastagbél és a polipok vizsgálata? Mit tudnak tenni Győrben a rutinmunka kapcsán? Mi az a kutatás, amit itt végeznek, és amit sikerült egy kis tabló formájában a nagyvilág elé tárni? Ehhez elöljáróban tudni kell, hogy a tüdőrák után a másik leggyakoribb rosszindulatú betegség a vastagbéldaganat.

– Kilencezren betegszenek meg évente, és több mint ötven százalékuk 5 éven belül meg is hal. Ez a rossz hír – mondja Rácz professzor. – Szintén rossz hír, hogy orvosság erre a súlyos betegségre a sikeres műtéten kívül nincs. Ellenben nagyon jó hír, hogy ez az egyetlen ráktípus, amelynek ismerjük az előzményét, tudjuk, hogy miből alakul ki, mi az ébrényi állapota. És ha ezt az ébrényi állapotot, köznyelven a polipot időben észrevesszük és eltávolítjuk, akkor tulajdonképpen a daganatot is meg tudjuk gyógyítani. Ezért a világon mindenütt szűrési programokat szerveznek. Hazánkban is több-kevesebb sikerrel működnek már ilyenek, de a tömegszűrésnek még nem alakult ki a hagyománya. A cél az, hogy észrevegyük a polipokat. Az egyre modernebb készülékekkel mind több ilyen, pár milliméteres képletet fedezhetünk fel. Most még ott tartunk, hogy a biztonság kedvéért minden polipot eltávolítunk, ugyanakkor átlagosan csak minden tizedikből, tizenötödikből fejlődik ki rák.

Dr. Rácz
Dr. Rácz István professzor a washingtoni gasztroenterológia héten bemutatott poszterrel


– A megyei kórház gasztroenterológiai osztálya nagyon jó helyzetben van, mert az intézményi fejlesztéssel és a Széchenyi István Egyetemmel, továbbá a győri önkormányzattal történt összefogás jóvoltából mi rendelkezünk a legmodernebb endoszkópokkal Magyarországon. Ezek a készülékek speciális színszűrő beiktatásával és a kép megnagyításával optikai szövettanra is alkalmasak. Ezáltal már meg lehet becsülni, hogy az adott polip rosszindulatú daganattá fejlődhet-e, vagyis el kell-e távolítani, vagy sem. Mindez azonban még így is csak szubjektív vélemény. A következő lépés az lehet, hogy próbálunk megvalósítani egy objektív analízist a kép alapján, vagyis dolgozzunk ki olyan programot, ami biztosan igazolja, hogy a vizsgált polip jó- vagy rosszindulatú. Ennek érdekében alakult a vezetésemmel Győrben egy kutatócsoport a gasztroenteorológiai osztály munkatársaival és a Széchenyi-egyetemmel közösen – avat a részletekbe dr. Rácz István. – A fizika és kémia, valamint a matematika és számítástudomány tanszékek vezetőivel, Horváth András és Horváth Zoltán professzorokkal közösen egy szoftver megvalósításán dolgozunk. Matematikai képanalízisről van szó, melyben a polip finomstruktúrája és színe alapján megpróbáljuk analizálni, hogy rosszindulatú daganattá fejlődhet-e, vagy sem. Az analízishez matematikai modellt és szoftvert kell gyártani.

– Amerikában ezt a kutatást mutattuk be, ami azonnal felkeltette a japánok érdeklődését. Ők az élenjárók egyrészt a polipkutatásban, másrészt a legjobb endoszkópokat gyártják. A konferenciát követően az endoszkópokat is készítő Olympus-gyár vezetői találkozóra hívtak. Ígéretet tettek arra, hogy beszámolnak a látottakról Tokióban, és értesítenek az esetleges együttműködésről. A másik fontos eredmény, hogy az európai endoszkópos társaság elnöke felkért, írjunk cikket lapjukba a kutatásunkról – számolt be a sikerekről az osztályvezető főorvos. – Az, hogy az amerikai világkonferencián mutathattam be munkánkat, győri összefogás eredménye. Fizikusok, matematikusok és orvosok több tudományterület határmezsgyéjén haladva próbálunk újat alkotni. Jelenleg még az alapkutatásnál tartunk, de erre építve lehet az újításokat, a szoftvert megvalósítani. A cél az, hogy az endoszkópot úgy fejlesszük tovább, hogy a polip eltávolítása nélkül, vizsgálat közben azonnal képesek legyünk a szoftver segítségével szövettani véleményt mondani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt Győrből: Alexandrát keressük! - fotó

A 16 éves lány már két hete eltűnt. Tovább olvasom