Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Szobrot emelnek Fehér Miklós emlékére

Győr - Győrött is szobrot kap Fehér Miklós, a Benfica győri származású magyar válogatott labdarúgója. A tehetséges csatár négy évvel ezelőtt, január 25-én Portugáliában, a Guimaraes–Benfica bajnoki mérkőzés végén összeesett, majd nem sokkal később a kórházba szállítást követően tragikus hirtelenséggel elhunyt.
A fiatal játékos mély nyomot hagyott a portugál szurkolókban. A leghűségesebbek azóta is őrzik az emlékét.

A lisszaboni Luz-stadionban, a Benfica otthonában három évvel ezelőtt emeltek egy bronzszobrot Fehér Miklós tiszteletére és néhány személyes tárgyát (mezét, cipőjét) őrzik a klub múzeumában.

Győrött évente három különböző alkalommal és helyszínen rendeznek Fehér Miklós-emléktornát és az egykori csatár nevét őrzi a Győri ETO sportkollégiuma is. Nemsokára itt avatnak szobrot, amely a fiatalon elhunyt labdarúgó egyik ismert és jellegzetes gesztusát örökíti meg.

A készülő szobor Fehér Miklósnak ezen mozdulatát formázza majd.

„A kollégiumban eddig is volt Fehér Miklós-emléksarok, de egy bekeretezett fotónál méltóbb emléket akarunk állítani  – mondja Kovács Tivadar, a  Győri ETO FC kereskedelmi vezetője.

– Ezért döntött úgy a klub vezetése, hogy szobrot készíttet a volt kiváló játékosról, aki ezer szállal kötődött Győrhöz, valamint az ETO-hoz. Egy életnagyságú, talapzaton álló, bronz mellszobor készítésére kértük fel Kligl Sándor neves képzőművészt, aki a felkérést elfogadta. A tervek szerint a pünkösdkor megrendezendő emléktornán avatjuk fel az alkotást."

Kligl Sándor mosonmagyar- óvári születésű, Szegeden élő szobrászművész:
„A magyar futballt addig szerettem, amíg szeretni lehetett – kezdi a művész. – Annak idején alaposan megrázott Fehér Miklós tragédiája, amelyet a televízióközvetítés jóvoltából láttam is. Nagyon fontosnak tartom, hogy megőrizzük a kiváló tehetségű játékos emlékét, aki sok társához hasonlóan külföldön kereste a kenyerét. Egy-két héten belül a megrendelő,  az ETO és a labdarúgó szülei megtekinthetik a viaszból készült művet, a bronzba öntés csak utána következik majd."

 Több jelentős köztéri alkotást jegyez a művész, a régiónkban például a kapuvári Szent Istvánt ábrázolót, jelenleg pedig Mindszenty József egész alakos szobrán dolgozik, amelyet Esztergomban állítanak majd fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély kilencvenmillióért: Dunapart Rezidencia

Győr - Nem verték nagydobra, de múlt pénteken megállapodás született a város és a Dunapart… Tovább olvasom