Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Szóbelire készülnek a romák

A győri Vocational Academy és a cigányok érdekvédelmi szövetsége közösen indított középiskolai osztályt.

Két éve a ma 48 éves Császár Miklósné az oktatókat is meglepte jelentkezésével. A középkorú asszony munkája és a háziasszonyi teendők mellett ült vissza hetente négy alkalommal az iskolapadba. S hogy ne érezze magát olyan nagyon egyedül, a lányát is erre biztatta.

Az eredmény beszédes: Császár Miklósné és Császár Annamária együtt készülnek ezekben a napokban a szóbeli érettségi vizsgára.

– Amiben csak tudtunk, egymásnak segítettünk – szögezte le Császárné. – Közösen szerveztük meg a család életét, így a lányom, Annamari három kisgyermekére távollétünkben a férjem vigyázott. – Akik lemaradtak, annak kizárólag az a magyarázata, hogy az emelt óraszámot kevesen bírták segítség nélkül munka és család mellett.

– A négy gyermekem és a kéthetes kis unokám mellett magamnak is bizonyítani szerettem volna a kitartásomat – tette hozzá Kolompár Csaba, akit a társai csak Kolbásznak szólítanak. – Szeretetre méltó tanárokat kaptunk, akik – ha kellett – tízszer is elmagyarázták ugyanazt az anyagot. Ennek is köszönhető, hogy az írásbelivel, úgy érzem, sikerrel megbirkóztunk. A korrepetálás nem jelentett gondot, ha kellett, pluszórákban foglalkoztak velünk.

Pádár László, a Cigányok Érdekvédelmi Szervezetének megyei elnöke évek óta kereste a partnert és az esélyt a leszakadók felzárkóztatására. Nagy László Ottó, a Vocational Academy alapító igazgatója mindenben támogatta az elképzelést, egy sikeres pályázatnak köszönhetően pedig a középiskolások ingyentankönyvet és még ösztöndíjat is kaptak.

Horváth Attila, a győri és a megyei kisebbségi önkormányzat elnöke szintén az „öregdiákok" mellé állt, s példaértékűnek tartja kitartásukat, szorgalmukat. Többen a tanulás ízére rákapva a Széchenyi-egyetem jogi karán, illetve az Apáczai karon kívánják folytatni tanulmányaikat. Végzettséggel bizonyára könnyebben találnak munkát.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó szívvel motoroztak

Ötödik alkalommal rendezett nemzetközi motorostalálkozót a hétvégén a Győr és Környéke Motorosok Baráti Köre a győrújbaráti ifjúsági táborban. Az eseményen összesen mintegy négy-ötezren vettek részt. Az összejövetellel egy hétéves kisfiú gyógyulását is támogatták a résztvevők. Tovább olvasom