Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Szmogosabb Győr

Győrben egyre szenye- nyezettebb a levegő, ami a megnövekedett járműforgalomnak köszönhető.
Már készül a város és az M1-es autópálya mellett fekvő települések Világszerte félmillióan, Európában több tízezren, Magyarországon a felmérések szerint körülbelül háromszázan halnak meg évente a légszennyezés miatt. A közlekedési eredetű por az allergia kialakulásában is jelentős szerepet játszik a nagyvárosokban. Életeket menthet meg ezért, ha kevesebben ülnek gépkocsiba.

A járműállomány folyamatosan nő, jelenleg 4 millió gépkocsit tartanak nyilván, ezek csak 25 százaléka katalizátoros. Különösen a teherautók állapota rossz, de a kétüteműekből is még mindig 270 ezer fut az utakon. A felmérések szerint a nem megfelelő járművek a közlekedésből adódó légszennyezés 60–80 százalékáért felelősek. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium álláspontja az, hogy hazánk az Európai Unióban 2010-ig teljesíteni tudja a légszennyezettség csökkentésével kapcsolatos vállalásait, ehhez azonban további beruházásokra és az önkormányzatok összehangolt fellépésére is szükség van.

Győrött a négy megyei közül két mérőkonténer üzemel, egy a Szent István, egy pedig a Szigethy Attila úton. Az előbbi az európai uniós mérőhálózatnak is része. A légszennyezettség vizsgálatakor három értékküszöbhöz viszonyítanak: az egészségügyi, a tájékoztatási, valamint a riasztási küszöbhöz. A megyeszékhelyen szerencsére csak az első fokozatot, az egészségügyit lépte túl időnként a nitrogén-dioxid. Ez a nyári hónapokon kívül időnként télen is előfordul – mondta érdeklődésünkre Erdős József.

A mérőállomás vezetőjétől megtudtuk: a magasabb értékekért a megyeszékhelyen egyértelműen a forgalomnövekedés tehető felelőssé, hiszen a városban az ipari termelés okozta szennyeződés lényegesen visszaszorult. A Szigethy Attila úti mérőállomás értékei az utóbbi időben azonban megközelítették a Szent István úton mért adatokat. Már készül Győr riasztási terve, csakúgy, mint az M1-es autópálya mellett fekvő településeké. Hogy mikorra lesznek ezekből konkrétumok, nem tudni, az anyagiakon múlik. Látványos eredményt csak forgalomcsökkentéssel, átirányításával lehetne igazán elérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falaznak a Frigyes-laktanyánál

Lapunknak köszönhetően gyorsan és megnyugtatóan zárult a Frigyes-laktanya megdőlt kerítésének ügye. Tovább olvasom