Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szlovákok: szerintük minden rendben

Rendezettnek tartja az oroszvári kastély tulajdonviszonyait a szlovák kormányhivatal, amely „a bíróság jogerős döntése alapján az említett ingatlan tulajdonosa" – mondta az MTI pozsonyi irodájának Beatrice Hudáková kormányszóvivő kedden.
A kormányszóvivő válaszában arra reagált, hogy a Magyar Bencés Kongregáció hétfőn jelezte: az Európai Unió fórumaihoz fordul az ingatlanra vonatkozó örökösödési jogának érvényesítése miatt. (A főapát mielőbbi egyezséget kért Pozsonytól, Kisalföld, 2012. augusztus 7., 4. oldal.)

„A közel 13 és fél hektáros telek, illetve az azon található kastély, cselédház és víztorony tulajdonosa – mint azt már a bíróság jogerős döntése is igazolta – a szlovák kormányhivatal. Az említett ingatlanok a vonatkozó tulajdoni lapon is szerepelnek, ami annyit jelent, hogy azok az állam tulajdonában, a kormányhivatal kezelésében állnak" – közölte később az oroszvári kastély ügye kapcsán a kormányhivatal sajtóosztálya.

Az érintett ingatlan – amelynek elkobzásáról 1948-ban az akkori Szlovák Nemzeti Tanács (SNR) határozata alapján döntött a konfiskációban illetékes bizottság – visszaszolgáltatását az egyházakat ért igazságtalanságok jóvátételét célzó szlovák jogszabály alapján indítványozta a szlovák hatóságoknál a Magyar Bencés Kongregáció. Az ezzel kapcsolatos eljárást 2002 márciusában indította meg a pozsonyi, ötös számú járásbíróság. Miután a bíróság 2005-ben elutasította a keresetet, az ügy 2006-ban a pozsonyi kerületi bíróságra, majd egy újabb elutasító határozatot követően 2008-ban az alkotmánybíróságra került. Az ügyben a szlovák alkotmánybíróság is elutasító határozatot hozott, ez 2011. június 11-én vált jogerőssé. Ez utóbbi döntés képezi a szlovák kormányhivatal az üggyel kapcsolatos álláspontjának alapját.
A szlovák alkotmánybíróság döntését követően a határozat kapcsán a Magyar Bencés Kongregáció a szlovák legfelsőbb bírósághoz fordult jogorvoslatért. „Az üggyel jelenleg a legfelsőbb bíróság foglalkozik, döntésük várhatóan szeptemberben vagy októberben születik meg" – mondta a kormányszóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei bringások huszonnégy óra alatt Velencébe tekernek - videó, fotók

Augusztus 17-én a Pannonhalmi Főapátságtól indul útnak Velencébe tizenkét megyei kerékpáros. 640 kilométert kell megtenniük, hogy a lagúnák olaszországi városába érkezzenek. Tovább olvasom