Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Szlovákiába költözik az Atev?

A legújjabb hírek szerint a győri fehérjefeldolgozó, az Atevszolg Rt. elköltözteti telephelyét Szlovákiába.
A győri fehérjefeldolgozó a bűz miatt a sokadik peren, szakhatósági vizsgálaton van túl. Most az a hír terjedt el, hogy az Atevszolg Rt. elköltözteti telephelyét Szlovákiába. Az igazgató a hírt cáfolja, de az igaz, hogy a feldolgozás megszűnt.

Vének, Gönyű, Győrszentiván és a szlovákiai Kolozsnéma lakói is szenvednek a Győr és Gönyű között fekvő fehérjefeldolgozó bűzétől. Többször fordultak az érintettek szakhatóságokhoz, bírósághoz. Legutóbb egy véneki polgár, Kisbakonyi János terelte jogi útra a bűzkérdést, azonban a Győri Városi Bíróság elsőfokú, s úgy tudjuk, másodfokú ítélete szerint is bizonyíthatóság hiányában nem kötelezte az rt.-t a komposztálótér befedésére.

A bíróság azon az állásponton volt, hogy a szakértői vizsgálat több százezer forintos költségét a férfinak kell megelőlegezni, s az összeget végül a vesztes fél állja. Időközben az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség előírta a cégnek a létesítmény zárttá tételét, s azt, hogy gondoskodjon a bűz elszívásáról és kivezetéséről biofilteren keresztül.
Az Atevszolg megfellebbezte a határozatot. A három leginkább érintett község vezetője ezt követően bejelentette, pert indít a cég ellen. Az előzmények azért érdekesek, mert az a hír terjedt el, hogy a perek miatt a részvénytársaság megszünteti győri telephelyét és Szlovákiába települ. Nos, ebből a hírből annyi igaz – mondta el a Kisalföldnek Fodor István vezérigazgató –, hogy Győrben a feldolgozás valóban megszűnt, tehát az állati fehérjét máshová viszik hőkezelni, de gyűjtőtelepként, komposztálóként továbbra is működik és működni fog az Atev a megyeszékhelyen.

(Úgy tudjuk, a feldolgozás megszüntetésének csak részben voltak gazdasági okai, a sokasodó perek is szerepet játszottak a döntésben.) Szlovákia valószínűleg azért került képbe a hír kapcsán – tette hozzá a vezérigazgató –, mert az uniós csatlakozással megnyílt a lehetőség arra, hogy az állati maradványokat a határon túl is megsemmisítsék. Kapuvárról szállítottak már külföldre állatokat, s ugyanez a lehetőség nyitva van Győr előtt is: a Pozsony melletti, illetve Dunaszerdahely közeli fehérjefeldolgozót egyaránt választhatja.

„ A környezetvédelmi felügyelőség határozata tudtommal még mindig nem jogerős" – mondta Fodor István, de az Atevszolg Rt. ettől függetlenül zárttá teszi a komposztálót. Az igazgató ígéretét azok ért(ékel)ik igazán, aki a környéken élnek. Számukra ugyanis ezzel végre megoldódhat az évek óta húzódó bűzkérdés. A folyamatban lévő pereknek azonban biztosan nem lesz vége, addig legalábbis nem, amíg a telephely marad. Márpedig marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a KIKA is Győrbe

Újabb nagy üzletlánc szemelte ki magának Győrt. Az osztrák Kika néhány hete már építkezik a 83-as főút melletti Tesco szomszédságában. Juhász Attilától, a Kika Lakberendezési Kft. ügyvezető igazgatójától a Kisalföld megtudta: 14 ezer négyzetméteres lakberendezési és bútoráruházat építenek 300 parkolóhellyel. A nyitást 2006 tavaszára tervezik. Tovább olvasom