Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szlovák tilalom a kishajóra

Gönyű–Kolozsnéma - Nem köthet ki a gönyűi kishajó vasárnap a szlovákiai Kolozsnémánál, így a tizenhárom éves hagyománnyal rendelkező ünnepség is elmarad a Duna-parti településen. A szlovákiai vízügy illetékesei szerint a magas vízszint miatt nem használható a pontonhíd.

A gönyűi ünnep régi és szép példája a szlovákiai magyarság és az anyaország kapcsolatának, de idén sajnos, úgy tűnik, elmarad. A tradíció eredetileg Kolozsnémáé, ahol már 1959 óta rendezik meg ilyenkor a ˝Csemadok˝ járási dal- és táncünnepélyt. Tizenhárom éve a gönyűiek is bekapcsolódtak, de most először nem tudnak átkelni a Dunán, mivel visszavonták a kikötési engedélyt a harmincöt fős hajóra. A hagyomány lényege – tudatta Szabó Gyuláné, Gönyű alpolgármestere –, hogy a két település lakói átjárnak egymáshoz a Csemadok idején, értelemszerűen a vízen, hiszen ott negyedannyi időbe telik az út, mintha busszal mennének. Gönyű és a környező települések – Nagybajcs, Kisbajcs, Vének, Nagyszentjános, Ács – lakói közül – körülbelül 500–600 embert mozgat meg a vasárnapi rendezvény, a szlovákiai oldalról többet.

Szalay Rozália, Kolozsnéma polgármestere a Kisalföldnek elmondta: az engedélyt még az áradás előtt adta ki a szlovákiai igazgatóság a ponton használatára, e hét elején azonban ezt visszavonta. Egy másik állami szervezet hatáskörébe tartozik annak a mérlegelése, hogy átkelhet-e a hajó a Dunán, erre elvben meg is van a lehetőség, de a kikötési engedély nélkül értelemszerűen nem élnek vele. Szalay Rozália elmondta: igen sajnálja, hogy idén először a magyarországiak nélkül kell ünnepelni, egyébként a komáromi járásból 2–3 ezer ember is megfordul ilyenkor Kolozsnémán. Ami magát a rendezvényt illeti, még annyiban esik az áradás áldozatául, hogy nem tarthatják meg szokott helyén, az ártérben.

Sátor Norbert, a hajó üzemeltetője még bízik abban, hogy sikerül egyezségre jutni. Fotó: B. A.
Sátor Norbert, a hajó üzemeltetője még bízik abban, hogy sikerül egyezségre jutni. Fotó: B. A.


Kérdésünkre válaszolva Szalay Rozália hozzátette: nem gondolja, hogy a döntés mögött politikai indok is állna, s bízik abban, hogy jövőre nem esik egybe a Duna áradásának és az ünnepnek az ideje.

Sátor Norbert, a hajó üzemeltetője elmondta: korábban az ünnepséghez egy szlovákiai, 90–100 fős hajót vettek igénybe, de a magyar vízi jármű használata kedvezőbbnek bizonyult. Viszont még egy utolsó szalmaszálban azért bízik: hogy Szlovákia engedélyt ad a régi, nagy hajó használatára a pontonnál. Az ugyanis áthozhatná az utasokat, kiköthetne a magyar oldalon – hiszen itt megvan rá az engedély – és onnantól már a gönyűi járművel sétahajózhatnának az ünneplők.


Szigorúbb szabályok

Úgy tudjuk, hogy általánosságban a szlovák vízügyi-biztonsági szabályok jóval szigorúbbak a mieinknél, talán ez az oka annak, hogy az ásványrárói szakaszmérnökség nem rendelt el hasonló tilalmat az itteni partra vonatkozóan. Holott a vízszint nyilvánvalóan egy milliméterrel sem magasabb a túloldalon, s tegnap reggel Nagybajcsnál 442 centimétert mértek.

Olvasóink írták

  • 1. SPS 2009. július 09. 14:38
    „Akkor is átmegyünk, így, vagy úgy, ha kell csónakokkal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik-tüntetés Győrben: beszéd a rendőri fellépésekről

FRISSÍTVE - Nagy Gergely, a Jobbik győri vezetője a múlt szombati budapesti rendőri fellépések ellen… Tovább olvasom