Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Szlovák gázpalackok – bejelentés nélkül

Szlovák rendszámú autóval, gázpalackot kínáló mozgóárusok jelentek meg a megyei határszéli településeken. Kinn olcsóbb a PB-gáz, ám bejelentés és adófizetés nélkül itt elvileg nem árulhatnak.

˝Mosonmagyaróváron kétszer is találkoztam dunaszerdahelyi rendszámú gázosautóval, de ismerőseim Ásványrárón is látták a kocsit. Ráadásul olyan palackok voltak az autón, melyeket vélhetően a határon túl töltöttek meg. Mindenesetre az ügyben bejelentést tettem a velem szerződő forgalmazó cégnél˝ – mondta kérdésünkre az egyik Győr melletti mozgóárus. Hozzátette: ő becsülettel, bejelentési és iparűzésiadó-fizetési kötelezettségének eleget téve végzi munkáját, s eszébe sem jutna Szlovákiában teríteni mindenféle engedélyek nélkül. ˝Ebben az esetben vélhetően jól meg is büntetnének˝ – tette hozzá. A hazai szabályozás szerint ugyanis a mozgóárusoknak bejelentési kötelezettségük van az érintett önkormányzatokhoz, s iparűzési adót kell fizetniük – igaz, azt csak a székhelyükön: cserébe működési engedélyt kapnak.

Kovács Sándor a megyében mozgóárusként árulja a gázpalackokat. Az önkormányzati bejelentkezés nélkül érkező, iparűzési adót nem fizető szlovák konkurenciának ő sem örülne. Fotó: Krizsán
Kovács Sándor a megyében mozgóárusként árulja a gázpalackokat. Az önkormányzati bejelentkezés nélkül érkező, iparűzési adót nem fizető szlovák konkurenciának ő sem örülne. Fotó: Krizsán

˝Mi a mozgóárusok többségét eddig be sem engedtük a faluba, mert a helyi vállalkozók érdekeit szeretnénk védeni˝ – mondta Tatai Zoltánné győrladaméri polgármester. ˝Az önkormányzatnak sem jó az, ha tönkremennek a helyi üzletek, hisz ők iparűzési adót fizetnek a kasszánkba. Eddig csupán az évtizedek óta erre járó mozgóárus, s a megyei PB-gázos kapott engedélyt: utóbbi azért, mert a palackoknak súlya van, s a házhoz szállítás az idősebbek számára segítséget jelent˝ – mondta.

Érdeklődésünkre kiderült, hogy sem oda, sem Dunaszegre, sem Vámosszabadira nem jelentkezett be egyetlen határon túli mozgóárus sem. Igaz, egyelőre ezen falvak nem is tudtak a dunaszerdahelyi gázosokról. A győrladaméri Kovács Sándorné is mozgóárusként dolgozik a megyében: mint mondta, ő sem találkozott a szlovák konkurenciával, ám arról már hallott, hogy viszonteladásra kínáltak gázt itt a határon túlról.

A megtöltött PB-gázpalackokat a magyar árusok általában 3000–3500 forint közötti áron terítik a megyében. Maga a gáz olcsóbb északi szomszédunknál, mivel azt nem terheli jövedéki adó. Igaz, kinn is 13 eurót (3500 forintot) kérnek palackjáért.

Olvasóink írták

 • 11. .Atis 2010. február 03. 17:41
  „Azért azt szeretném tudni hogy miért van mindenki elájulva a szlovákoktól... "ilyen jó nekik meg olyan jó nekik" akkor mi a ... vagy itt??Menj ki telepedj le aztán majd meglátod hogy mi van kinn!Azt hiszed ott minden olyan qrva jó... Hát akkor hajrá lehet menni... De ne is gyere vissza!!!”
 • 10. Sikloernyos 2010. február 02. 23:53
  „Viszont: a tescoban a magyar arut veszem meg, akkor is, ha nem 500ba kerul, hanem mondjuk 550be, mert ezzel nem a politikusok zsebet tomom, hanem esetleg a melosokat fizetem belole, akik a gyarban meloznak rajta.”
 • 9. Sikloernyos 2010. február 02. 23:52
  „Mikor olcsobb volt kint a benzin, hanyan jartunk ki tankolni? (koztuk en is)
  ez a gazpalackosdi ugyanez. Szilveszterkor meg ma is a magyarok mennek ki tuzijatekert, pl. mert az is olcsobb odaat, tankolni meg ausztriaban kell, ilyen egyszeru.”
 • 8. Huligan 2010. február 02. 21:04
  „Agent, nincs benned tartás, nem arra a nyomorult gázpalackra gondolok de ilyet írni...
  Nem vagy politikus ? azért azt is nézni kell hogy kinek fizetsz! elvek vannak!”
 • 7. Agent 2010. február 02. 20:34
  „4, pénz beszél, kutya ugat, ahol a jobb ár/érték arányban kapok meg valamit, ott veszem, még akkor is, ha személyesen az öreg ördög árulja.”
 • 6. intruder 2010. február 02. 19:32
  „Megesznek bennünket a szlovákok minden téren!!!”
 • 5. Mankapunka 2010. február 02. 18:09
  „Én meg felrobbantanám!!!!!!!44”
 • 4. Huligan 2010. február 02. 17:32
  „akela, akela....
  mitcsinálsz? eltartod a <moderálva> szlovákot? ha nekem ez az autó csörögne a házam előtt még el is hajtanám.”
 • 3. akela4 2010. február 02. 17:17
  „Amíg olcsóbban adják, addig tőlük veszem!
  Miért kerűl nálúnk még átszámolva is többe sokminden, mint odaát?
  Lagyen az Ausztria, vagy szlovákia!
  Ja kérem valakinek meg kell dotálni a korrupt politikusaink juttatásait és a kiskirályok zsebét!
  Remélem az EU ebben legalább partnere lesz a kizsákmányolt magyar fogyasztóknak!
  Akkor talán elgondolkoznak majd a nagy urak is!”
 • 2. Agent 2010. február 02. 13:44
  „Jól csinálják, legalább a kisember is érzi, hogy valami haszna is van az EU tagságnak.”
 • 1. szocdem 2010. február 02. 12:07
  „Nem baj, behajtani tilos táblát kell kitenni a határon..

  Egyébként az Unió vonatkozó Egyezménye TILTJA hogy a vállalkozást "belföldesitsék, vagy bármilyen külön regisztrálásra kényszeritsék!
  2010 Január 01-től él a KÖTELEZŐ szabály, ezt használják ki az árusok. Persze a honi Bíróság lehet hogy pár barom követelésére majd halálra is itéli ezeket a mozgó vállalkozásokat, de az Eu bírósága megint elküld majd minket a francba - ahogy mindíg szokott, ha magyar "jogértelmezésről" van szó....

  Nem ártana tehát a populizmust olvasásra, meg ismeretre cserélni ami előtt manipuláljuk a közvéleményt...
  :)))))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták az ˝elveszett˝ pápateszéri malmot

Nemrégiben megtalálták az egyik ˝elveszettnek˝ hitt pápateszéri malom romjait. Tovább olvasom