Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Szja 2014: újabb Olvasói kérdésekre válaszoltak a NAV győri munkatársai

Bonyolult a családi pótlék kiszámítása? 45 milliós üzletrész után hogyan kell adózni? A 2014-es Szja bevallás leadási határideje vészesen közeleg.


Szja 2014: újabb Olvasói kérdésekre válaszoltak a NAV győri munkatársai

A Szja 2014-ról mindent megtudhat a kisalfold.hu folyamatosan frissülő adóügyi blogjából - az összes cikket ide kattintva láthatja!

- Férjem 9 hónap munkaviszonnyal rendelkezik. Bruttó keresete 1.600 ezer. 2 kedvezményezett eltartott után szeretné évvégén érvényesíteni a családi adókedvezményt. Házastársa nem dolgozott. Az eltartottak után ő kapta 2014-ben a családi pótlékot. Kérdésem: 9x2x62500=1.125, vagy igénybe veheti-e  12x2x62500=1.500? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Válasz: Családi kedvezményt arra a hónapra lehet érvényesíteni, amelyben a jogosultat családi pótlék illette meg. Tekintettel arra, hogy a kérdése alapján a családi pótlékra egész évben jogosultak voltak, a férje az adóbevallásában 12X2X62500 Ft, azaz összesen 1.500.000 Ft családi kedvezményt érvényesíthet, függetlenül attól, hogy csak 9 hónap munkaviszonya volt 2014-ben.

- Három tagú Kft. 33%-os üzletrész eladása után milyen bevallási és adófizetési kötelezettség keletkezik? A szerzés éve 2010-ben 80M forintért. Az eladás éve 2014-ben 45M forintért magának a Kft-nek, miután a két másik tag indítványára a bíróság kizárt a Kft-ből.

Válasz: Az üzletrész - kérdésben leírt módon (kizárták a vállalkozásból) történő -  értékesítése esetén vállalkozásból kivont  jövedelem jogcímén keletkezhet jövedelme, ha a bevétel meghaladja az üzletrész megszerzésére fordított érték és a társas vállalkozás kötelezettségeiből a magánszemély által átvállalt kötelezettségek együttes összegét.

Kft. üzletrész esetén a megszerzésre fordított érték az értékpapír átruházásáig a társas vállalkozás részére igazoltan szolgáltatott vagyoni hozzájárulásnak a létesítő okiratban meghatározott értéke.
A kérdés szerint az üzletrészt 80 millió forintért szerezte, de csak 45 millió forintért adta el, így az értékesítésből nem keletkezett jövedelme, tehát adófizetési kötelezettsége sincs.

Ugyanakkor a 1453 bevallás 04. lapjának 173. sor "b" oszlopába szerepeltetni kell a 80 millió forintot, a "c" oszlopába pedig a 45 millió forintot. A "d" és "e" oszlopokba 0 értékadatot kell feltüntetni.

`Jöttek az ácsok 100 ezer forintért, de nem adóztak az elvégzett munka után´

Február, 13. 11.30 - Az online interjú véget ért


A NAV győri munkatársai, dr. Lázár József osztályvezető (Tájékoztatási Osztály) és Kotrics Istvánné tájékoztatási ügyintéző (Tájékoztatási Osztály) válaszoltak Olvasóink felvetéseire. Köszönjük az érdekes kérdéseket és az értékes válaszokat.

Figyelem, a még kedden érkező kérdéseket megválaszolják az adóhatóság munkatársai: online@kisalfold.hu.


Dr. Lázár József és Kotrics Istvánné válaszol Olvasóink felvetéseire - kérdésekre fel!
Dr. Lázár József és Kotrics Istvánné válaszol Olvasóink felvetéseire - kérdésekre fel!


Kérdezz-felelek a NAV győri munkatársaival

- Tisztelt Hölgyem/Uram! A 2014-ben örökölt családi házat még idén eladtuk. Kérdésem a következő: a keletkezett jövedelem adóalapját csökkenthetem-e a számlával igazolt kiadásokkal (közjegyzői díj, illeték, földhivatali díj)?

Válasz: Igen. Az eladás és szerzési érték különbözetét csökkentheti a megszerzéshez és az értékesítéshez kapcsolódó igazolt költségeivel.

- 2014-ben ingatlaneladásból származott jövedelem. 17 évig volt a tulajdonomban, tehát adót nem kell fizetni utána. Kérdésem: be kell-e írni az adóbevallásba? Köszönöm.

Válasz: A jövedelmet nem kell bevallania, mivel a 2009-ben vagy azt megelőzően szerzett lakóingatlanok értékesítéséből származó jövedelem után nem kell adót fizetnie. Ha nem lakóingatlanról van szó, akkor az 1999-ben vagy azt megelőzően szerzett ingatlanokból származó jövedelem után sem kell adót fizetnie. Természetesen ezt sem kell a bevallásban szerepeltetnie. 


"2014-ben vásároltam ingatlant 12 millió forintért, ebben az évben egy részét eladtam 2,5 millióért, kell-e a adóbevallást csinálnom?"

- 2014-ben eladtam lakó ingatlanomat. Az ingatlant nyolc éve vásároltam pont akkora összegért, mint amennyiért most eladtam. Bár bevételem nem keletkezett az eladásból, az érdekelne, hogy kell-e valamilyen nyomtatványon feltüntetnem az adóbevallásban?

Válasz: Önnek nem kell az értékesítésből származó bevételét bevallania, mivel jövedelme a leírtak szerint nem keletkezett. Egyébként lakóingatlanok tavalyi értékesítése esetében nem kell a jövedelemből adót fizetni, ha az ingatlant 2009-ben vagy azelőtt szerezte.

- 2014-ben vásároltam ingatlant 12 millió forintért, ebben az évben egy részét eladtam 2,5 millióért, kell-e a adóbevallást csinálnom? Fenti ingatlan magánszemélynek bérbeadtam, állítólag negyed évente kell előleget fizetnem, milyen bizonylatot kell adnom, és jövőre bevallást kell készítenem? Adószámmal rendelkezem, mivel egy másik ingatlant cégnek adok bérbe, és ott rendesen számlázok. A kettő mehet együtt, vagy külön kell kezelnem?

Válasz: A vételár eladott ingatlanrészre jutó értékét kell összehasonlítania a 2,5 millió forinttal. Pozitív különbözetből még levonhatja az eladáshoz közvetlenül kapcsolodó költségeit (például ingatalnközvetítői díj) is. Ha továbbra is pozitív a különbözet, van adókötelezettsége, amelyet 1453-as bevallásban kell szerepeltetnie. 

A magánszemélynek történő bérbeadásról Önnek számlát vagy ha a bérbeadását áfamentesen végzi, számlát helyettesítő okmányt kell kiállítania. Természetesen nem kizáró ok, hogy a magánszemély részére is számlát állítson ki, ahogy a cég részére is teszi. A magánszemély részére bérbeadásából származó jövedelme után, ahogy a kérdésben szerepel, Önnek kell a negyedévet követő hó tizenkettedikéig befizetnie. Év végi bevallásában természetesen együttesen kell a jövedelmét bevallania.   

Nyugdíjas, aki osztalékot kapott tavaly

- Egy nyugdíjasnak kell-e adóbevallást beadnia, ha 50000 Ft alatti osztalékot kapott a 2014-es évben? Az osztalékon kívül más jövedelemmel nem rendelkezik.

Válasz: Az osztalékot be kell vallania, tehát a bevallást be kell adnia. A nyugdíjból származó jövedelmet nem kell abban szerepeltetnie.

- Abban szeretném segítségüket kérni, hogy édesapám adó bevallásában fel kell-e magamat tűntetni eltartott gyermekként, ha utánam már nem jogosult családi pótlékra?

Válasz: Abban az esetben, ha a családi pótlék számításánál eltartottként figyelembe vették, s édesapja családi kedvezményt kíván érvényesíteni, a 1453-03-as lapon az Ön adatait is fel kell tüntetni.

A családi adókedvezményekről

- A férjem 4 órás alkalmazásban van május ötödikétől. Az ő esetében mennyi a maximum összeg, amit igénybe vehet családi adókedvezmény címén? Előre is köszönöm!

Válasz: A tényleges igénybe vehető kedvezmény a férje jövedelmétől függ. A kedvezményt maximum a jövedelem és az abból levont egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék összegéig érvényesítheti. A kedvezménynek azt a részét, amelyet nem tud igénybe venni, házastársa, élettársa is érvényesítheti.

- Azt szeretném kérdezni, hogy ha az engem megillető eltartottak után járó családi kedvezmény összege nagyobb, mint az összevont adóalapba tartozó jövedelmek összege, akkor a 19B mezőbe melyik számot kell írnom? Más rajtam kívül nem tudja a maradékot igénybe venni.

Válasz: A bevallás 19b mezőjébe az Önt megillető családi kedvezmény teljes összegét kell beírnia. Amennyiben például két kedvezményre jogosult gyermeke van, 1,5 millió forintot kell beírnia. A családi kedvezmény összegét a bevallás 19-30. soraiban kell levezetni.

A kedvezmény kiszámításához és a bevallás kitöltéséhez az adóhatóság honlapján több tájékoztató anyag található, valamint az ott található kalkulátor is segítséget ad a bevallás kitöltéséhez.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a családi kedvezmény érvényesítésekor ne felejtse el kitölteni a 1453-03-as lapot.

"Szükséges-e valamilyen formanyomtatványt kitölteni és jelezni a NAV felé, hogy külföldön, Ausztriában dolgozó és adózó magyar állampolgár vagyok?"

- Egy 2003-ban kötött 15 évre szóló életbiztosítás visszavásároltatásakor keletkezik-e Szja vagy EHO vagy bármilyen más jellegű bevallási és befizetési kötelezettség?

Válasz: A kérdésében hivatkozott életbiztosítás visszavásárlásakor nem keletkezik sem Szja, sem EHO kötelezettsége.

- Szükséges-e valamilyen formanyomtatványt kitölteni és jelezni a NAV felé, hogy külföldön, Ausztriában dolgozó és adózó magyar állampolgár vagyok? Lakcímem állandó, napi ingázó vagyok, a Tb-rendszerből kijelentkeztem. Ha esetleg elmulasztottam bármilyen jelentési kötelezettséget, s most bepótolom, számíthatok-e bármilyen szankcióra a NAV részéről?

Válasz: A kérdés alapján feltételezzük, hogy Ausztriában munkaviszonyban dolgozik, így az ebből származó jövedelme Magyarországon nem adóköteles. Amennyiben Magyarországon nem keletkezett adóköteles jövedelme, bevallást sem kell beadnia.

Az állami adóhatóságnál nem kell bejelenteni a külföldi munkavállalást.

Ugyanakkor fontos kiemelni: aki külföldön vállal munkát és korábban bejelentkezett az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére, a külföldön létrejött biztosítási jogviszony miatt ki kell jelentkeznie a járulék fizetése alól amelyet idén a 15T1011-es adatlapon tehet meg.

Utóbbi a NAV hivatalos honlapjáról is letölthető. Tudnivalók a nyomtatványkitöltő programokhoz itt, az adóhatósági nyomtatványok pedig itt érhetők el.

"Az ácsok olcsón elvállalták a munkát, így szeretném én kifizetni helyettük a munkabér utáni adót"

- 2011 május óta nyugdíjas vagyok. Az elmúlt évben még kellett adóbevallást beadnom, mert 2013-ban még nyugdíj mellett dolgoztam. 2014-ben viszont a nyugdíjamon kívül semmi jövedelmem nem volt, viszont most mégis kaptam adóbevalláshoz szükséges nyomtatványokat. Szeretném megkérdezni, hogy most kell-e valamit beadnom a NAV-nak? Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz: A nyugdíj adómentes jövedelem. Mivel 2014-ben a nyugdíjon kívül egyéb jövedelme nem volt, így bevallást sem kell adnia. 

- Egy régi parasztházban lakom. A tető évek alatt életveszélyessé vált, így sürgős tetőcserét kellett végrehajtani. Az ácsok olcsón elvállalták a munkát, így szeretném én kifizetni helyettük a munkabér utáni adót. Megtehetem-e ezt? A munkabérről papír készült két példányban, tanúk is aláírták. Az összeg 100 ezer forint. Ebből mennyi adót kell befizetnem?

Válasz: A kérdésből nem állapítható meg, milyen jogviszonyban dolgoztak Önnál az ácsok; egyéni vállalkozóként, alkalmi munkavállalóként vagy vállalkozási jellegű szerződés alapján. Azt általánosságban el lehet mondani, hogy az adót annak kell befizetnie, aki a jövedelmet szerezte. Egyes esetekben a juttatónak adóelőleget kell levonni.

Javasolljuk, hogy a konkrét szerződésekkel szíveskedjen felkeresni ügyfélszolgálatunkat, vagy a 06 40/424242-es telefonszámon kérhet felvilágosítást, ahol a tények ismeretében határozható meg az adókötelezettség pontos összege, s kit milyen kötelezettség terhel. 

Előzetes

A téma a 2014-es személyi jövedelemadó bevallás, melynek beadási határideje 2015. május 20. (A 1453-as bevallásról van szó.)

Akárcsak a tavalyi évben, ezúttal is az adóhatóság győri munkatársai, dr. Lázár József osztályvezető (Tájékoztatási Osztály) és Kotrics Istvánné tájékoztatási ügyintéző (Tájékoztatási Osztály) az Szja bevallással, illetve a kapcsolódó törvényi változásokkal kapcsolatban felvetett kérdésekre válaszolnak.

Kérdéseiket, problémáikat az online@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik - kérjük, a levél tárgyában tüntessék fel: Szja 2014 -, vagy írják be a Facebook-oldalunkon a hozzászólások közé.

Az Szja bevallásról készült tavalyi online interjúnkat ide kattintva olvashatják el, míg az idei összes adózási dátumot itt találják meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sapkás férfi lopott pénztárcát Győrben egy nyugdíjastól - felismeri az elkövetőt? Fotó

A tolvaj a bankkártyával győri üzletekben és dohányboltban is vásárolt. Tovább olvasom