Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Szja-bevallás: hétfőn lejár a határidő - Mire érdemes odafigyelni?

Hétfőn lejár a személyi jövedelemadó bevallás benyújtására előírt határidő. A magánszemélyeknek május 21-én éjfélig kell teljesíteni a 2011. évben szerzett jövedelmükről bevallási és befizetési kötelezettségüket.

Az internetes nyomtatványkitöltő programmal elkészített bevallások előnye, hogy a program a bevallást ellenőrzi, a hibák többségét észleli és jelzi, így a tartalmi hibák száma jóval kevesebb.

Ennek ellenére még mindig fordulnak elő hibák, ezek közül a leggyakoribbak:

- A papíralapú bevallásoknál leggyakoribb hiba az adózói aláírás hiánya, amely nélkül a bevallás érvénytelen. Ezt az adózónak utólag, személyesen pótolnia kell.
- Az adózók a bevallás főlapján nem jelölik, hogy visszaigényelhető összeget kérnek vissza, illetve nem tüntetik fel kiutalási címüket, számlaszámukat.
- Az önkéntes pénztárba befizetett, korábban érvényesíthető 30%-ról nyilatkoznak a jelenleg 20%-ban érvényesíthető összeg helyett, vagy nem azt a pénztárt jelölik meg az adózók, ahol a tényleges befizetés történt.
- A magánszemély jövedelméből a kifizető által levont adóelőleget nem a megfelelő sorba, hanem tévesen, saját befizetésként adózó által befizetett sorban tüntetik fel.
- A már benyújtott bevallás önellenőrzésére csak a benyújtási határidő, május 21. után van lehetőség, az előbb benyújtott önellenőrzések ezen időpontig nem kerülnek feldolgozásra.
- Előfordul az is, hogy a javításként küldött bevallásnál nem jelölik a javítás tényét.

Fontos: A kivonatolt nyomtatással előállított bevallásoknál az adózók ne csak a főoldalt, hanem a bevallás utolsó oldalán lévő pontkódo(ka)t tartalmazó lapot is írják alá.


Ide kattintva olvashatják el online interjúnkat a NAV győri munkatársaival az Szja-bevallásról


Idén is élhetnek a pótlékmentes részletfizetés lehetőségével azok az adózók, akiknek a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségük nem haladja meg a 100 ezer forintot. A korábbiakhoz képest fontos változás azonban, hogy az idén az első részletet már a bevallás benyújtásának határidejéig, azaz 2012. május 21-ig meg kell fizetni.

Felhívjuk Tisztelt Adózóink figyelmét, hogy a személyi jövedelemadó bevallás kitöltésének elősegítése érdekében 2012. május 17-én (csütörtök) és 18-án (péntek) központi ügyfélszolgálataink (Győr, Szombathely, Zalaegerszeg) hosszabbított nyitva tartással 18 óráig, az utolsó napon (május 21-én) pedig az általános nyitvatartási rend szerint, 8-18 óráig tartanak nyitva.

Azon magánszemélyek, akik ügyfélkapus regisztrációval rendelkeznek, ügyfélszolgálati, illetve postai nyitva tartástól függetlenül, sorban állás nélkül akár hétvégén, akár a határidő napján éjfélig is el tudják küldeni elektronikusan bevallásaikat. Érdemes tehát élni az ügyfélkapu-nyitási lehetőséggel, amely az okmányirodán kívül központi ügyfélszolgálatainkon is lehetséges.

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontos tudnivalók az aláírásgyűjtésről

Az aláírásgyűjtő íveket olvasóink a Kisalfölddel tegnap kézhez kapták. Az ívek letölthetők online… Tovább olvasom