Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Szívműtét közben érte a halál Pingiczer Csabát, gyászban a győri társulat

Több mint tizennégy órán át tartott az operáció, amiben mégiscsak feladta a színész szíve.
Kedd reggel ért körbe a szomorú hír a színházban: Pingiczer Csaba meghalt. 32 éves volt.

A kedvelt karakterszínész optimistán várta a hétfői szívműtétet, amit Zalaegerszegen végeztek. Készült az operációt követő soproni rehabilitációra és várta a következő évad szereplehetőségeit.

Posztolt a világhálóra, ebben optimistán és viccesen üzent barátainak: „Mint azt már páran bizonyára tudjátok, csatlakoztam a ˝márpedig 16 évente felnyittatom a mellkasom˝ mozgalomhoz. (...) Mindenképpen tudnotok kell, hogy egy fikarcnyi félelem, harag vagy kétségbeesés nincs bennem! A Sors egy kicsit megállított és rávilágított, hogy milyen csodálatos életem van! Ennyi történt! Nem azt látom, hogy elvesztek néhány hónapot, hanem, hogy nyerek jó pár évet! És ami a legfontosabb!!! Azt a fajta szeretetet, aggódást és támogatást, amit tőletek kaptam akár személyesen, telefonon vagy csak gondolatban, nagyon kevés ember tapasztalhatta meg az életben! (...) ...ne aggódjatok, mert akit ennyien szeretnek, annak nagyon erős szíve van! Pingi!"

Több mint tizennégy órán át tartott az operáció, amiben mégiscsak feladta a szíve. A már ismert veleszületett szívbetegsége mellett további komplikációk léptek fel, a műtőasztalon véget ért az élete.

 
A Győri Nemzeti Színház aulájában mécsesek gyúltak a hétfőn elhunyt színész emlékére. Fotó: H. B. E.
A Győri Nemzeti Színház aulájában mécsesek gyúltak a hétfőn elhunyt színész emlékére. Fotó: H. B. E.


Igazgatója, Forgács Péter ugyanolyan értetlen kábulatban bolyong a színházban, mint kollégái. Csaba nemcsak egy színész volt a társulatból, ő a színház gyereke is volt. Mindkét szülője ott dolgozik, Csaba ott gyerekeskedett, stúdiózott, majd dolgozott.

– Mindenki meredten és üres fejjel kóvályog az épületben, azt sem tudjuk, hogy megtartsuk-e a mai kiírt próbákat – kezdte Forgács Péter. – Reggel csapott le ránk a hír, próbáljuk felfogni, de nem megy. Egy hete beszéltem vele, pozitív volt, tele tervekkel, kérte, hogy ne feledkezzek meg róla a következő évadban sem. Három hónapra tervezte a felépülést, minden gondolatával azon volt, hogy mielőbb visszatérjen.

Forgács Péter olyan megindítóan emlékezett Pingiczer Csabára, mintha feltámasztó, éltető ereje lehetne szavainak: – Pingi nagyon jó ember volt, tudott örülni kis szerepnek, nagy szerepnek, soha nem méltatlankodott, soha nem mondott rosszat senkiről és semmiről, a pici dolgoknak is tudott örülni. Mindenki szerette, mert őt csak szeretni lehetett. Oszlopos tagja volt a társulatnak, kiváló karakterszínész, akire még sok szép szerep várt.

A tragikus helyzetet az aktuális műsorrend még nehezebbé tette. Este a Kisfaludy Teremben Portugál-előadás volt, amiben jó barátja, Molnár Zsolt vette át szerepét, Sátánt.

Pingiczer Csaba szerepét a keddi Portugálban Molnár Zsolt játszotta sokszor könnyeivel küszködve. Képünkön Balsai Mónikával. Fotó: M. M.
Pingiczer Csaba szerepét a keddi Portugálban Molnár Zsolt játszotta sokszor könnyeivel küszködve. Képünkön Balsai Mónikával. Fotó: M. M.

– Tudom, hogy mit jelent egy meghalt barát szerepét átvenni – folytatta Forgács Péter –, nekem is ezt kellett tennem Balikó Tamás halála után. Pokoli nehéz. Ha fejben el is határozza az ember, hogy végigcsinálja, nem biztos, hogy a lelke képes rá. Zsolt úgy döntött, megcsinálja.

A Portugál keddi előadásán a közreműködők fekete karszalaggal léptek színre. A darabot nagy lelkierővel és még nagyobb égi segítséggel lejátszotta a gyászoló társulat.

Átveszik a szerepeit
Pingiczer Csaba szerepeit a Júniusban Fehér Ákos, a Hajmeresztőben Szakács Tibor, A windsori víg nőkben és a Portugálban Molnár Zsolt veszi át.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horváth Pétert faggatták Olvasóink: diákok könyvek, tanárok fizetésemelés nélkül

"Több pontban sem valósult meg az ígért pedagógusi bértábla" - mondta online interjúnk során a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai-gimnázium igazgatója. Tovább olvasom