Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Szív ünnepe a Márton-hegyen

Pannonhalma védőszentjéről, Szent Mártonról emlékeztek meg a bencés főapátságban.

Pannonhalma szülöttjéről, védőszentjéről, Szent Mártonról emlékeztek meg a bencés főapátságban tartott ünnepségen péntek este. Az ünnepi estet Várszegi Asztrik püspök-főapát nyitotta meg, aki beszédében kihangsúlyozta, hogy az ötödik alkalommal megrendezett Márton-nap hídverés:
– Hídverés a közös magyar és európai jövő irányából. A békesség és a közös emberi nevező keresése indíttatott minket, hogy lehetőségeinkkel éljünk és szolgáljunk. A közösség, a szó, a zene, a Márton-napi asztal és az újbor mind a szív ünnepét szolgálja.

A Pannonhalmi Főapátságban pénteken tartott Szent Márton napi ünnepség házigazdája, Várszegi Asztrik püspök-főapát megnyitóbeszédében elmondta:

– Ennek a monostornak múltra és jövőre nyitott lelkülete ma szeretné megmutatni a jövőt egy ország – sok féle ember, érdek – harmóniára és békére törekvését, kölcsönös szóértését mindenki, mindannyiunk javára.
A főapáti megnyitót követően – annak tartalmával harmonizálva – a Liszt Ferenc Kamarazenekar adott hangversenyt, Wolfgang Amadeus Mozart műveiből, Miklósa Erika közreműködésével. A hangverseny után Ittzés János, a Dunán-túli Evangélikus Egyházmegye püspöke mondta el ünnepi köszöntőjét.

„Szent az az ember, akinek az élete lehetetlenné teszi embertársai számára, hogy kétségbe vonják Isten létezését." – idézte Nathan Söderblom svéd evangélikus érsek mondatát beszéde elején Ittzés János, majd Szent Mártont hozta példának, aki a római birodalom katonájaként egy majd halálra fagyott koldusra terítette köpenye felét.

– A birodalom katonájából Krisztus vitézévé elhívott szentéletű püspökről szóló történet elmondásra jó. De hogy az áldozatos felebaráti szeretetre indító tanulságokat mai életünkben nekünk is le kellene vonni, az kevésbé tűnik kívánatosnak – hangoztatta beszédében a püspök, majd hozzátette:
– Ezen a Szent Márton-napi ünnepségen arról a meggyőződésemről szeretnék beszélni, hogy égető szüksége van a mai világnak, a mi korunknak is a mai szentekre. Azokra, akik elmondják, és egész életük tanúságtételével meg is mutatják kortáraiknak, hogy a mindenható és irgalmas Isten nem hagyta magára az emberiséget, a teremtett világot.
Ittzés János köszöntője után – harmadik alkalommal – a főapátság, a Bábolna Rt. és a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. által életrehívott Szent Márton Díj átadása következett.

– A díjat minden évben olyan ember kapja, aki az előző évben a legtöbbet tette a valamikori Pannónia területén lévő kulturális és turisztikai, valamint térségfejlesztő program megvalósítása érdekében. Ezzel járulva hozzá nemzeti örökségünk és kuléturális értékeink megismertetéséhez és megőrzéséhez – ismertette a vendégekkel Várszegi Asztrik főapát, a díjazott nevének kihirdetése előtt.

A Szent Márton Díjat ebben az évben a Téten született alkotmányjogász, egykori pannonhalmi bencés diák, Kukorelli István vehette át a főapáttól.
– Köszönöm a díjat, nagy értéke van számomra. Kisdiákként ebben a történelmi bazilikában ministrálva sohasem gondoltam volna, hogy ilyen szép esemény részese lehetek majd egykor ugyanitt – köszönte meg az elismerést Kukorelli István, majd folytatta:
– Itt tanultam meg azt, hogy mi az egymástól elválaszthatatlan hazafiság és európaiság, hogy az elveink szerint cselekedjünk és ne gyarló cselekedeteinkre keressünk elveket. S itt tanultam meg, hogy felejtsük el magunkat másokért és sok minden mást. Erőm szerint szolgálni kívánom Pannonhalmát a jövőben is.
A díj átadását követően a vendégek jelenlétében – akik között a köztársasági elnök felesége, Mádl Dalma is jelen volt – Várszegi Asztrik megáldotta az új bort.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két gyülekezet, egy templom

Nem egyedülálló, de ritka, mikor két különböző vallású gyülekezet épít közös templomot. Tovább olvasom