Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Színt vált a pálinka

Győr - Az eddig megszokott kékes- zöldes zárjegy helyett sárga- narancssárgás árnyalatú zárjegy kerül a magyar pálinkára. A színváltás megkülönböztetés is, a magyar pálinka minőségére figyelmeztet.
Pálinkatörténeti pillanat helyszíne volt tegnap a Győri Likőrgyár Zrt. Az első üvegre felkerült a narancssárga pálinkazárjegy, amelynek sorszáma 0000001.

Az üveg pannonhalmi törkölypálinkát tartalmaz, s nem kerül kereskedelmi forgalomba, múzeumi tárgy lesz.

Lehetséges helyszíne a Pannonhalmi Pálinkárium, esetleg a mezőgazdasági múzeum. De a zárjegyet felhelyező Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója azt sem zárta ki, hogy a pálinkatörténeti üveg esetleg a Magyar Nemzeti Múzeumba kerül.

A Győri Likőrgyár Zrt.-nél tartott pálinkatörténeti eseményen a vám- és pénz- ügyőrség regionális vezetői is részt vettek. Fotó: B. A.
A Győri Likőrgyár Zrt.-nél tartott pálinkatörténeti eseményen a vám- és pénz- ügyőrség regionális vezetői is részt vettek. Fotó: B. A.

– A pálinkazárjeggyel az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy hungarikumról, nemzeti termékről van szó, amely magyar értéket képvisel mind a hazai, mind pedig a külföldi piacokon – hangsúlyozta Barabás Attila. A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a parlament tavaly alkotott törvényt a pálinkáról, s ez rendelkezik többek között arról is, hogy a pálinkára külön zárjegyet lehet felhelyezni. Így már az üzletek polcain elkülönülhet más alkoholtartalmú termékektől.

Magyarországon egyébként évente 6–7 millió hektoliter pálinka készül. 4–5 millió hektolitert a több mint négyszáz bérfőzde állít elő, kétmillió hektolitert pedig a több mint negyven kereskedelmi főzde. Jó hír, hogy a válság nem érinti ezt az ágat, növekedése töretlen, éves szinten 30–40 százalékos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúlevelek után rémálom a gyermekülésben

Bőny–Győr - Nem jogerősen felmentette a megyei bíróság azt a bőnyi asszonyt, aki akkor ötéves… Tovább olvasom