Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Színpadra született, de a bronzkalapács is tudna mesélni

Győr - Ha musicalről beszélünk, akkor Nagy Balázs színművész jut a győriek eszébe. Az elmúlt tíz évben számos főszerepben láthattuk a Győri Nemzeti Színház színpadán, felkéréseket kapott Budapesten, és a képernyőn is feltűnik időnként. A közkedvelt művész beszélt az igazgató váltásról, hivatásáról, magánéletéről, s azt is elárulta, miért tartják igazi tréfamesternek.

- Az igazgatóváltás ismét aktuális, ezért azzal a kérdéssel kezdem: hogyan képzeli el ennek tekintetében a következő öt évet?
- Igen, az elmúlt esztendők a változások időszakát jelentik ezen a téren. Korcsmáros György atyai barátom, sokat köszönhetek neki, nagyon jó viszonyt ápolunk. Forgács Péter szintén jóbarátom, hittem benne, és ő jól vitte tovább a dolgokat. Szerintem Nagy Viktornak van kialakult elképzelése, nem biztos, hogy azt követi, amit eddig csináltunk. Bízom benne, talán az furcsa kicsit, hogy egy színházban akkor is bizonyítani kell újra meg újra, mikor már valamit letettünk az asztalra. Nekem most az a dolgom, hogy - bármilyen koncepciója is van az új igazgatónak - küzdjek azért a pozícióért, amit a Győri Nemzeti Színházban elértem. Szeretném bebizonyítani, hogy helyem van ebben a társulatban. Remélem, hogy sok zenés darab lesz, és nekem is jut szelet a tortából.

- Már fiatalon megmutatkozott tehetsége. Mikor figyeltek fel igazán készségeire?
- Gyermekkoromban nagyon temperamentumos voltam, nem aludtam délutánonként, sokat mozogtam, énekeket, mondókákat fújtam. Nem szereplési vágy volt ez, így éreztem jól magam. Az óvodában javasolták szüleimnek, hogy zeneiskolába küldjenek. Sokat harcoltak ezért, hiszen kerületenként iskolázták be a leendő diákokat. Erőfeszítéseiknek köszönhetően felvettek a Pataki téri zenei általános iskolába. Felfedezték hangi adottságaimat, énekkarokba jártam, ünnepségeken szerepeltem. Kellett a nyolc év zenei előképzés ahhoz, hogy később színészként a zenés darabok irányába indulhassak.

Nagy Balázs
Nagy Balázs

- Középiskolai tanulmányként mégsem művészeti képzést választott. Mi volt ennek az oka?
- Továbbtanuláskor több irányba gondolkodtam, szobafestőtől a karosszérialakatosig. Nem volt ilyesmihez érzékem, de reális döntést akartam hozni kereseti lehetőség szempontjából. Szüleim ragaszkodtak az érettségihez, így a Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskolába kerültem, ahol gépjárműüzemi technikusi végzettséget szereztem. Megszenvedtem vele, a történelem és irodalom húzott ki a csávából. Bár énekeltem kórusokban, kiesettnek tekintem azt a pár esztendőt. A szakközépiskolát követően már szívem szerint döntöttem, a Gór Nagy Mária Színitanodába mentem. Foglakoztak velem, így gyorsabban fejlődtem, elsajátítottam a színészmesterséget. Tanulni soha nem késő. Időközben művelődésszervező szakot végeztem a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán, és humán-erőforrás menedzser diplomát szereztem a Pécsi Tudományegyetemen.

- Ha musical, neve rögtön beugrik a győrieknek, hiszen számos főszerepben láthatták. Hogyan éli meg, hogy mára ekkora népszerűségnek örvend?
- Nagyon örülök, mert a színházról és a műfajról teljesítményem alapján jutok az emberek eszébe. Ennél jobb visszajelzést nem is kaphatnék. Színi tanulmányaim utolsó évében hívott Győrbe Korcsmáros György a Grease főszerepére. Imádtam Danny Zukkoként megmutatni magam egy új helyen. Mikor a tanodát elvégeztem, már szerződésem volt a győri színházzal, ami nagy előnyt jelentett, hiszen nehéz színészként elhelyezkedni. Akkoriban nagyon sok fiatal jött ide musicalek szerepeire, közülük mára egyedül maradtam, ezért elégedett lehetek.

Szerencsecsillag alatt születtem, gyakran előttem van az út, csak rá kell lépnem. A társulat egyből elfogadott, sikerült megkedveltetni magam a közönséggel is, sorra kaptam a főszerepeket. Szerettem játszani Chris, Willard Hewit, Billy Flynn karaktereit. A győri musical színjátszás történetében a Nyomorultak volt a csúcs, ezért nagyon szívemhez nőtt Marius szerepe. Maga Schönberg is, mondhatni, imádta az előadást.

- Milyen élmény a Made in Hungáriában Fenyő Miklóst alakítani, akit szintén láthatunk a színpadon.
- Nagyon jó érzés, de bevallom, féltem, mikor jött megnézni a próbát. Úgy éreztem, neki is meg kell felelnem. Jó kapcsolatot alakítottunk ki, gyakran megiszunk egy- egy pohár italt az előadások után. Tetszik, ahogy gondolkodik, és nagyon tisztelem azért, amit elért abban az időszakban, amikor nehéz volt bármit is elérni. Megtiszteltetés élő mogulokkal színpadra lépni, beszéljünk Fenyő Miklósról, Gáti Oszkárról vagy Almási Éváról. Rajongok a Made in Hungária zenéjéért, és gyakorlatilag úszkálok Ricky szerepében.

- Korábban azt nyilatkozta, hogy a prózai színészek vidékre szerződnek, mert a fővárosi lehetőségek beszűkülnek számukra a musicalek miatt. A Madách Színházban is felkérést kapott. Ezek szerint ez fordítva is érvényesül?
- Igen, valahol érvényesül. Több lehetőséghez jutnak a musicalszínészek Budapesten. Az egész színháztársadalmat tekintve könnyebb leszerződni vidéken, mint a fővárosban.

Nagyon szeretem a Madách Színházat, a Volt egyszer egy csapat és a Macskák című Webber darabok maradandó élményt nyújtottak, de itt érzem magam igazán itthon. A Körúti Színházban is lehetőséget kaptam, Galambos Zoltán igazgató felhívott, és főszerepet ajánlott a Második szereposztás című darabban, melyben együtt játszhattam Balázs Péterrel és jelenlegi kollégámmal, Maszlay Istvánnal. Mindennek ellenére győri színész vagyok, másutt is annak tartanak, és itt tervezem további szakmai

Olvasóink írták

 • 4. manyii 2009. május 08. 17:51
  „Bazsi?! a legjobb. örök kedvenc<3 hátja.sztem is lehetne több.:P vagy gyakrabban írhatnának róla.:):)”
 • 3. Csenge 2008. június 23. 23:34
  „Nagyon örülök a cikknek. Nagy Balázs az egyik kedvencem,ezért méginkább! (több lehetne még:D)”
 • 2. koba 2008. június 08. 19:08
  „Nagy kedvencem Nagy Balázs,ezért én is örülök a cikknek.Végre tehetségekről is lehet olvasni,nem csak a sztároknak kikálltott senkikről.”
 • 1. kilda 2008. június 07. 13:52
  „Köszönet a cikkért,igazán nagyon jó volt.Manapság sajnos ritka az ilyen szimpatikus művész,mint Nagy Balázs.Családommal és barátainkkal gyakran járunk színházba,bérletünk van.Igy szinte minden szerepben láttuk őt,és sohasem okozott csalódást.Mindenféle karaktert nagyon jól tud ábrázolni,különleges egyéniség,csodálatos hanggal.Pont ilyennek képzeltük magánemberként,mint amilyennek a cikkből kiderült.
  Jó szerepeket és még sok sikert kívánunk neki,és egy kis önzőséggel: főleg itthon!!!Ha lehet,akkor a Madách Siínházba csak vendégszerepelni járjon.
  K.Ildikó és családja”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy Évszak Fesztivál – Nyár

Győr - Az Edda nagykoncertjével kezdődik és egy meglepetésprodukcióval zárul a Győri Nyár utódja, a… Tovább olvasom