Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Színházi szünet Korcsmáros perében

Győr - Két éve nyújtotta be keresetét Korcsmáros György, a Győri Nemzeti Színház leváltott igazgatója, s az első tárgyalást 2007 szeptemberében tartotta a megyei munkaügyi bíróság. Azóta pontosan öt tárgyalási napot tűztek ki. Megkerestük a feleket: a felek tűkön ülnek.
Egyvalamiben mindenképpen egyetért felperes és alperes: legyen már vége. Korcsmáros Györgyöt 26 hónappal ezelőtt függesztette fel a győri közgyűlés és folytatott le vele szemben fegyelmi eljárást, mivel egy revizori vizsgálat számos gazdálkodási hiányosságot tárt fel a teátrumnál. Az eljárás után az igazgatót felmentették posztjáról, aki 2007 májusában munkaügyi pert indított – először a színház ellen.

Innentől kezdve a felek közötti szócsata hónapokig arról szólt elsősorban, hogy ki lenne a megfelelő alperes: a színház jogi képviselője szerint ugyanis az intézmény semmiképpen. Mint arról akkoriban többször is hírt adtunk, dr. Rákosfalvy Zoltán ezt azért kifogásolta, mert Korcsmáros maga volt a színházigazgató, s így nyilván nem ő mentette fel saját magát, hanem a közgyűlés. Korcsmáros és közismert ügyvédje, dr. Bárándy György kiterjesztette a keresetet ezután a közgyűlésre, ami viszont – az alperes szerint – nem jogképes. A megfelelő „célszemély" tehát a város önkormányzata lenne – érvelt többször is dr. Rákosfalvy –, szerinte azonban Korcsmárosék már azt sem perelhetik, mert ezzel rég kicsúsztak a 15 napos, jogvesztő határidőből. A kérdés tisztázására bírói végzés nem született, jelenleg mind a három szervezet alperesként szerepel az ügyben.

Korcsmáros György
Dr. Rákosfalvy Zoltán

Korcsmáros György a Kisalföldnek ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: neki mindegy lenne, hogy pontosan ki az alperes, a lényeg, hogy őt a közgyűlés függesztette fel és ő a munkáltatója ellen nyújtotta be keresetét. Egyébként – mint mondta – ezt azért sem könnyű tisztázni, mert a per ilyen szempontból precedensértékűnek számít Magyarországon.

Korcsmáros György továbbra is kitart amellett, hogy az ő idejében általános gyakorlat volt a költségvetési szerveknél a keret túllépése, amelynek folyományaként a különbözetet pótköltségvetésből kapta meg az adott intézmény.

– Többször kértem a bíróságot, hogy hallgassa meg ezzel kapcsolatban Balogh József volt polgármestert. De eddig nem idézték be őt, bízom benne, hogy sor kerül rá – mondta Korcsmáros.

dr. Rákosfalvy Zoltán azonban úgy látja: Balogh József meghallgatása felesleges, nem viszi előbbre az ügyet (magyarán valószínűtlennek gondolja, hogy Balogh a költségvetésről szóló állítást igazolná). Ráadásul az ügyvéd fenntartja, hogy ennek az ügynek másfél-két éve le kellett volna zárulni, mivel a kereset benyújtása nem felelt meg a jogi feltételeknek. Abban sem ért egyet Korcsmárossal, hogy meddig terjed a színházigazgató felelőssége. Korcsmáros György ugyanis számos alkalommal mondta el a per során: „Én a művészethez értek, számlákkal, műszaki kérdésekkel kapcsolatban megbíztam a szakembereinkben. Ennek ellenére azt várták tőlem, hogy a nyári szabadságom után, szeptemberben azonnal szemet szúrjanak olyan tények, amelyeknek a kimutatásához a városi revizoroknak két hónapra volt szüksége." A város jogásza szerint azonban a felperes félreértelmezi az egy személyben felelős vezető fogalmát, holott felelősségére nézve egyértelműen fogalmaz az államháztartási törvény, a színház működési szabályzata, sőt, a munkaköri leírás is. A volt direktor pedig úgy véli: az „egy személyben felelős vezető" titulust kizárólag az alperes ruházta rá, a színház nem véletlenül alkalmaz különböző szakmai vezetőket. Ami pedig a költségvetési keretet illeti: Korcsmáros György szerint a város, nem sokkal az ő leváltása után, 2007 októberében négyszer annyi támogatást adott a színháznak, mint az ő idejében, s ezzel lényegében meg is indokolta az éves keret túllépését.

dr. Bárándy György
Korcsmáros György

A volt intézményvezető a Kisalföldnek elmondta azt is, hogy eredeti szerződése idén nyáron jár le, ezért valószínű, hogy visszahelyezése már elméleti kérdés. Viszont közalkalmazotti státusától is megfosztotta a közgyűlés, és például rendezőnek minden további nélkül visszamenne a győri színházba.

Amihez pedig minden- képpen ragaszkodik, az a rehabilitációja, s emellett úgy tudjuk, a kiesett bére is.

Megkerestük dr. Becher Rezsőnét, a megyei bíróság elnökét, aki úgy tájékoztatott: a munkaügyi bíróság dolgozik az ügyön és a következő tárgyalási napot április végére tűzte ki. Kérdésünkre, hogy mennyi ideig kell tartania egy munkaügyi pernek, így felelt: „ez nyilván az ügy elbírálási nehézségeitől függ, de egy átlagos per körülbelül egy év alatt befejeződik".

Olvasóink írták

 • 7. bonita2 2009. április 12. 15:12
  „Valakinek nagyon kellett Korcsmaros Gyorgy munkahelye. Minden hush-hush-ban tortent. Nem mondott le magatol? Jogerovel eltavolitjuk!:( Haver itt az uj beosztasod, szinhazigazgatot csinaltam beloled! Tudod kez, kezet mos!:(”
 • 6. pampus 2009. április 12. 09:08
  „No, hogy is van ez? Itt sincs hivatali visszaélés? valakinek csak ki pattant az agyából, hogy kit és miért kellett kirúgni az állásából. No és ha nem volt alapja,vagy rossz alapra helyezte az állítását, akkor ezt a szőnyeg alá kell seperni ismét? Vagy még mindig hatásosan működik a Jogi Maffia?
  Szerintem a színház helyett érdemesebb a pereskedéseket nézni e városban?”
 • 5. JóSzínházat 2009. április 11. 23:05
  „Kedves Vet! Én még a TURANDOT rendezését helyezném a csúcsra, kétszer is láttam. A második a Miss Saigon.
  De azért furdal a kíváncsiság: kik azok a "jobbnál jobb színészek", akiket az új izgató elküldött???? Én nem tudom kit küldtek el, bár rendszeres színházlátogató vagyok.
  Te még nem ismered D.I.-t, mert akkor nem panaszkodnál.....”
 • 4. vet 2009. április 11. 22:08
  „Bárcsak visszajöhetne legalább rendezni. Addig voltak jó darabok amíg ő itt volt! Most egyre gagyibb a színház és sorra küldi el az új igazgató a jobbnál jobb színészeket. Én nagyon szurkolok neki, olyan jó lenne újra olyan jó előadásokat látni mint amilye pl. Miss Saigon, vagy nyomorultak volt. Na meg emberileg is sokkal jobb volt.”
 • 3. Orfeusz 2009. április 11. 20:38
  „Valahol kabaré vagy dráma, hogy ennyi időt elszarakodnak egy döntéssel, közben az eredeti állapotot már vissza sem lehet állítani, vagy ez a cél??????”
 • 2. varpeter 2009. április 11. 18:19
  „Ennyire nagyonhülye még egy szerkesztő sem lehet az egészen kisalföldnél...
  Csak mert mindkét kép szereplőjének György a keresztneve, már felcserélhetők???
  Ezerszer is gagyi kisalföld!!!”
 • 1. gerald 2009. április 11. 16:44
  „Ciki! de felcserélték a képaláírást”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes volt a káosz, autók is ütköztek

Győr - Sajnos minden körülmény összejátszott pénteken abban, hogy torlódás alakuljon ki és baleset… Tovább olvasom