Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Színházi kitüntetettek a megyében

Március 15. alkalmából a színházi élet kiemelkedő képviselői is díjakat, kitüntetéseket vehettek át. Közülük a megyei kötődésű művészeket kérdeztük pályájukról, érzéseikről, terveikről.

Kossuth-díjban részesült Margitai Ági Jászai Mari-díjas színművész, kiváló művész. Jászai Mari-díjat kapott Balsai Mónika színművész és Csík György díszlet- és jelmeztervező. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjat vette át Korcsmáros György Jászai Mari-díjas színművész, rendező. A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta Krasznai Tamás, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja és Hécz Péter, a Győri Balett fővilágosítója.

Margitai Ági pályafutását 1958-ban, a főiskola után Pécsett kezdte. Munkásságát 1962-ben Jászai Mari-díjjal, 1995-ben Déryné-díjjal jutalmazták, 1981-ben lett érdemes, 1989-ben kiváló művész. 2006 óta a Halhatatlanok Társulatának tagja.

Margitai Ági
Margitai Ági

– Vendégjátékra érkeztem Az ügynök halálára, és évekre ott ragadtam – mesélt győri kötődéseiről a művésznő, aki hosszú és sikeres pályafutásán kívül saját, mindig jobbra törekvő akaratának tudja be a magas elismerést. ˝Utolsó szerepem a 12 dühös ember volt, amire felejthetetlen emlékként gondolok vissza. A győri közönség és a fiatalok is megmaradtak a szívemben. Most hajtós, megerőltető két év után vagyok: folyamatosan hét előadásban játszottam Eger, Tatabánya és Budapest között, épp felhozzuk a Nemzetibe a ˝Krétakör˝-t, de az áprilisi új próbákig már elég lesz négy darab, így pihenek egy kicsit. Hogy megyek-e még Győrbe? Az a felkéréstől és a körülményektől függ...˝

Balsai Mónika 2001-től folyamatosan játszik a Győri Nemzeti Színház és a Pesti Magyar Színház előadásaiban. Eddig húsz jelentős szerepet jegyez és szívesen játszik kísérleti filmekben. A Valami Amerika 2.-ből a nagyközönség is megismerhette. Kétszeres Kisfaludy-díjas, tavaly elnyerte a Domján Edit- és a Gundel művészeti díjat.

Balsai Mónika
Balsai Mónika

– Ezt a nagyon-nagy elismerést nem hittem volna, hogy főiskola nélkül, vidéki színésznőként meg lehet kapni. Nagyon meglepett – válaszolt kérdésünkre a fiatal művésznő, aki gyermekkora óta áll a világot jelentő deszkákon, és az elmúlt tíz év tudatos, kemény munkájának tudja be, amit mára elért. Legemlékezetesebb szerepeként Irmát említi Molnár Üvegcipőjében. ˝Akkor, Győrött a próbák során megtörtént, ami addig sosem. Azt pedig, hogy sikerült, az előadások után a nézők tekintete és a leolvasható ˝köszönöm˝ szavak jelentették. Nagy erőt adott a további munkához.˝

Korcsmáros György másfél évtizeden át állt a Győri Nemzeti Színház élén. Jelenleg öt darabja fut az országban, melyeket íróként vagy rendezőként jegyez. Következő munkája az angol partner felkérése alapján Kecskeméten A nyomorultak lesz.

Korcsmáros György
Korcsmáros György

– Tizenöt év: színészi, rendezői, igazgatói életutam fele Győrhöz köt – summázta, hozzátéve: az elismerést javarészt ezért az 1992-ben kezdett szakmai teljesítményért, mintegy félszáz rendezéséért kapta, ezért mindenkinek köszöni, akivel ez idő alatt együtt dolgozhatott. Örül a híreknek is, melyek szerint a közönség a mai napig említi emlékezetes munkáit. A kitüntetést megünneplő házi rendezvényen – úgy becsülte – mintegy százan vettek részt a Rába partjáról.

Krasznai Tamás
Krasznai Tamás

– Nagyon meglepő és megtisztelő felkérés volt – mondta el lapunknak Krasznai Tamás. – Külön öröm, hogy annak köszönhettem, amit életemben az asztalra letettem. Az átadáskor lepergett előttem egy négy évtizedes film: elindul egy fiatalember Csornáról és most itt állhat, a Szépművészeti Múzeum barokk termében. Ez a film most is pörög, és ha nem is a színházban játszom évek óta már, azt a pályát, amit egyenes derékkal csináltam végig, már nem vehetik el. Ahogy a közönség szeretetét sem, amit minden fellépésem alkalmával újra érezhetek. A többi a szerencse forgandósága, nem más. Az elismerés mellett a jövő nótaénekeseinek tanítása és kis unokám kárpótol mindenért.

(Hécz Pétert és Csík Györgyöt külföldi elfoglaltságuk miatt nem sikerült elérnünk – a szerk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony baráti csörgőlabdagála

Jótékonysági csörgőlabda tornát rendeztek Győrújbaráton. Tovább olvasom