Kisalföld logö

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 8°C | 19°C Még több cikk.

Színház: hatan pályáznak

Múlt év december végén lejárt a Győri Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat benyújtási határideje. A Kisalföld információi szerint hatan jelentkeztek a posztra; nevüket ugyan törvényileg kötelező homály fedi, de lapunknak vannak tippjei.
Öt évvel ezelőtt csak egy pályázó volt a Győri Nemzeti Színház vezetői posztjára: Korcsmáros György, aki már előzőleg is igazgatta a többtagozatos intézményt. Akkor a szakma – úgy tűnt – nem látott kihívást és vélhetően lehetőséget sem arra, hogy váltás történjen Győrött. Lapunk információi szerint most fordult a trend, és hatan is jelentkeztek az igazgatói posztra.
A pályázatok benyújtásának határideje múlt év december 29-én lejárt.

Titoktartási szerződés

A pályamunkák már ott vannak a győri polgármesteri hivatal kulturális irodáján, azokat megtekinteni azonban csak a közgyűlési bírálatot előkészítő személyeknek szabad. Nekik is titoktartási szerződést kell aláírniuk. A törvény szerint ugyanis nem hozhatók nyilvánosságra a pályázók nevei, ha azok nem járulnak hozzá.

A Kisalföld úgy tudja, a biztosan pályázók között van – méghozzá elég jó pályázattal – Korcsmáros György jelenlegi igazgató, valamint a győri színházban már korábban rendezőként bemutatkozó Réczei Tamás és Salamon Suba rendező is. Vas-Zoltán Iván is a pályázók között lehet. A fennmaradó két pályázót csak találgatják. Felmerült többek között Szőke István és Kiss József neve is.

Előzetes értékelés

A pályázattal kapcsolatban Tóth Nándorné, a győri kulturális iroda vezetője elmondta, szigorúan be kell tartaniuk a törvényt, tehát nem hozhatják nyilvánosságra a pályázatokat és a pályázók nevét sem. Az általunk felvetett nevekre ezért értelemszerűen nem is reagált. Azt azonban elmondta, hogy a pályázatokat előzetesen egy bizottság értékeli, majd javaslatot tesz. A bizottság helyi tagjai csak az irodán nézhetik meg a pályázatokat, a fővárosiaknak tegnap postázták a másolatokat. (A győri bizottság: dr. Schmidt Péter alpolgármester, Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Wernerné Csordás Éva, az oktatási és kulturális bizottság elnöke, Kovács Tamás, ezen bizottság alelnöke, a Győri Nemzeti Színház két reprezentatív szakszervezetének vezetője, valamint a közalkalmazotti tanács képviselője. Rajtuk kívül az első véleményezők között lesznek a Vidéki Színházak Egyesületének, illetve a Magyar Színházi Társaság képviselői is.

Felköthetik a gatyájukat

A véleményezést az oktatási és kulturális bizottság is megvitatja, önálló álláspontot alakít ki a kérdésben, majd ezek együttesen kerülnek a január végi győri közgyűlés elé, ahol döntés születik. Korcsmárossal szemben ugyancsak fel kell kötni a gatyájukat a többieknek, hiszen a direktor rekordnézőszámokat, jól működő zenés tagozatokat és viszonylag kevés gazdasági problémát produkált.
Lapunk szándéka, hogy a pályázókat felkeressük – tegnap színházi szünnap volt, ezért egyiküket sem találtuk –, és amennyiben úgy gondolják, lehetővé tesszük számukra, hogy elképzelésüket röviden megosszák olvasóinkkal.

Kapcsolódó cikek >>

A direktor idő előtt feláll (2002-09-05) >>
Színházak szűkös költségvetéssel (2003-11-25) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs csupasz sír a csanaki temetőben

Helyükre kerültek a néhány hete vandál módon lefeszegetett fémkrisztusok a ménfőcsanaki temetőben. A… Tovább olvasom