Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Színház a kor igényei szerint

Mindössze négy tervező cég vett részt a Győri Nemzeti Színház teljes felújítására kiírt pályázaton. Három munkát ötletei miatt megvásárolt az önkormányzat, a nyertes (3 millió forintos díjjal) a budapesti Kos Tervező Iroda lett modern és látványos elképzeléseivel. A látványterveket itt láthatja
Kattintson a képekre >> Az előcsarnok
A pályázatnyertes Kovács Sándor építész a Kisalföldnek elmondta: talán azért nem volt nagyobb a tervezői érdeklődés, mert sokan nem igazán vették komolyan a feladat jelentőségét. Pedig egy meglévő színházat minden ízében korszerűvé varázsolni talán nagyobb kihívás – legalábbis aprólékosságában – , mint minden ízében újat teremteni... A nyertes pályaműből ezúttal a nagyközönség számára is talán leglátványosabb elemeit idézzük.

Pavilon, kávézó a téren

A főbejárat előtti térre olyan funkciókat kívánnak telepíteni, melyek idecsalogatják, megállásra késztetik az embereket. Ide kerülne például a szervezési iroda, összekapcsolva egy kávézóval. A szervezési iroda nyitvatartási időn túl zárható. A pavilon kialakításánál a légiesség volt a döntő szempont. Az üveg homlokzati elemek egy része jó idő esetén nyitható, így a kávézó a tér szerves részévé válik. Rendezvények esetén a kávézó fontos szerepet tölthet be a nézők egy részének kényelmes elhelyezésében. Az iroda a tér belváros felőli oldalán helyezkedik el, ezzel előtérbe helyezi a színházat akkor is, ha nincsen előadás.

Az oldalpáholy terve.
A szervezési iroda hossztengelyében a főbejárat felé vezető tengely mentén helyezték el a folyamatosan változtatható reklámhordozót. Ez napközben egy transzparensüveg-penge, az esti órákban az üvegek között kifeszített vászonra vetítenek a pavilonból. Napközben a színház főhomlokzatára a függőleges lizénák közé szemitranszparens vásznakat feszítenek, melyek külső árnyékolóként is szolgálnak. A vászon anyaga perforált, emiatt közelről áttetsző, nagyobb távolságból viszont kirajzolódik a rányomtatott grafika.

Fények és vizek

A pavilonnal átellenben helyezték el a Nemzeti Színház feliratot, melyet egy 5x5 méteres vasbeton pengefal elé szerelt acéllemezbe lézerrel vágatnak. Eléje képzőművészeti alkotás, szobor helyezhető. A tér burkolatát beton kockakő burkolatra cserélik, rejtett fénycsöves világítással. A mindenkori hangulatnak megfelelő, vagy előadás kezdetét és végét értelmező színárnyalatokat lehet elektronikus úton kiválasztani. A meglévő zöldterületet kismértékben növelik teraszos kialakítással, szökőkúttal, ivókúttal, fa ülőfelületekkel.

Mozgáskorlátozottaknak is

A művészbejárónál a mozgáskorlátozottak részére rámpát terveztek. A Kisfaludy Terem megközelítését egy, a homlokzaton elhelyezett lifttel kívánják megvalósítani, amelynek megközelítése a művészbejáró portáján keresztül történik, így ellenőrizhető annak forgalma. A mozgáskorlátozottak épületbe való bejutását a főbejárat mellett, a Schweidel utca felől elhelyezett kétkarú rámpával oldották meg. S ha már ez szóba került: a színház teljes belső kialakítása is olyan, hogy a nézőtér akadálymentesen megközelíthető.

Páholyok karzattal

A másik oldalpáholy,
A főbejárat kiemelését a kinyúló erkélylemez alatt elhelyezett íves fémburkolatú álmennyezetbe süllyesztett, mélysugárzókkal megvalósított fényfüggönnyel biztosítja a tervező. A színház előcsarnokában a világítást, a korlátokat és az álmennyezeti rendszert tervezte át. Az álmennyezet végződésében kiállítófelület lesz, melyen szobrokat, díszleteket, jelmezeket lehet elhelyezni.

Ezek a színház előtti térről is jól láthatók. Új, oldottabb formában elhelyezhető ülőbútorokat terveztek.
A nézőtér utolsó két sorának felhasználásával hátsó páholyokat alakítottak ki. A középső kettőben a világítási, illetve a hangpáholyok lesznek, ezek mögött technikai helyiségek. A nézőtér aréna jellegét csökkenti a tervezett oldalpáholy. Ezen a szinten található egy karzat, egy páholyszinttel lejjebb proszcénium-páholyként a rendezői páholy. A nézőtéri zsöllyék kárpitozásának cseréje is aktuális. A mozgáskorlátozottak elhelyezésére két sorban kivehető zsöllyéket terveztek.

A másik oldalpáholy,
Lényegesen átalakulna a tervek szerint a Kisfaludy Terem, továbbá a jelenlegi karbantartó műhelyek helyén lenne egy 100 vendéget befogadó, multifunkcionális rendezvényterem.

A Győri Nemzeti Színház eredendően a hetvenes évek színházlátogatói szokásait figyelembe véve a kor technikai színvonalán, funkcionálisan jól átgondolt módon épült meg. Ezeket a tervezési elveket az épület építészeti kialakítása és szerkezete olyan markánsan jellemzik, hogy a meglévő adottságoktól jelentős mértékben eltérni nehezen lehetséges és nem is gazdaságos.

Technológiai szempontból ezért elsősorban a kialakított alapkoncepció megtartása mellett azok mai technikai színvonalon való korszerűsítését tűzte ki célul a tervező, eszerint korszerűsödne a színpadtechnika, a fény- és hangtechnika is.

Kapcsolódó cikk >>

Színház: hatan pályáznak (2004-01-05) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyzetmentő a javából

Egy éve kifizette egy család rezsitartozását, különben a szülők utcára kerültek volna négy… Tovább olvasom