Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Színesfémre is ˝vadásznak˝

A regionális vámparancsnokság elmúlt 10 éve során a legnagyobb változást a 2004-es európai uniós csatlakozás hozta.

Határátkelők szűntek meg, az ott szolgálatot teljesítők jelentős részének megszűnt a munkahelye. Ma számos új feladat hárul a pénzügyőrökre.

A vám- és pénzügyőrség átszervezését követően 10 évvel ezelőtt létrejöttek a regionális parancsnokságok, így a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéket összefogó nyugat-dunántúli regionális parancsnokság is. Az országban egyedülálló módon két pólusra, Szombathelyre és Győrre épülve.

– A parancsnokság életében a legnagyobb változást a 2004. évi európai uniós csatlakozás hozta. Több mint hétszáz kollégától kellett megválnunk, jelentős részük nyugállományba tudott vonulni. Ez egyrészt a hátrányunk, másrészt erényünk: a nagymértékű létszámcsökkenés révén a legképzettebb kollégák maradtak meg, ami nem jelenti azt, hogy olyan kollégától nem kellett volna megválnunk, akinek ma is köztünk lenne a helye – mondta megkeresésünkre Fekete Attila ezredes, regionális parancsnok.

A jövedéki területen a legjelentősebb adóalanyok Győr-Moson-Sopron megyeiek. A pénzügyőrök pálinkafőzőt ellenőriznek.
A jövedéki területen a legjelentősebb adóalanyok Győr-Moson-Sopron megyeiek. A pénzügyőrök pálinkafőzőt ellenőriznek.

A szükséges létszám mára beállt, a regionális parancsnokság feladatait eredményesen végzi mindhárom megyében.

– Régión belül a jövedéki területen a legjelentősebb adóalanyok Győr-Moson-Sopron megyeiek, ennek megfelelően az ellenőrzési kapacitás nagyobb része is ide koncentrálódik. A legtöbb vámeljárás Zala megyében történik, úgy jövedéki, mint vámterületen az átlagot Vas képviseli – magyarázta Fekete Attila.

Több kiemelt ügy volt tavaly, többek között a nyomozó szolgálat egy 3 milliárdos és két, közel 1 milliárdos adócsalást derített fel. Áru hamis megjelölése bűntettben a zalaegerszegi pénzügyőri hivatal több mint félmilliárd forint elkövetésű ügy felderítésével büszkélkedhet.

A letenyei és a zalaegerszegi hivatalok két esetben összesen 65 ezer karton cigarettát foglaltak le egy hét különbséggel. Érdekes felderítést könyvelhetett el a győri hivatal 2009 nyarán. Egy szlovén kamion rakományának vizsgálatakor a pénzügyőrök 20 gránátvető csövet és 20 gránátvető talpat találtak, melyek összeszerelve használatra alkalmasak voltak.

– Testületünknek az új évben új feladata is van, a színesfémforgalom ellenőrzése. Ez az engedélyezési, hatósági ellenőrzési és bűnügyi területen is új kihívásokat jelent. A vám- és pénzügyőri hivataloknál új szervezeti egységként megjelentek a járőralosztályok. Ezzel létrejött a profiltiszta, kizárólag hatósági ellenőrzéssel foglalkozó szervezeti egység – mondta végül Fekete Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolt a személyvonat: egy 40 éves férfi az áldozat

Negyed hét után néhány perccel Győr és Győrszentiván között, a Budapest-Déli pályaudvarról Győrbe… Tovább olvasom