Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Színesfémkereskedők - előzetesben az egész klán - friss képgalériák

Véget ért a határozat hirdetés. Valamennyi gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezte a bíró. Az összes fogvatartott fellebbezett a határozatok ellen.

A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága és a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség által szervezett akcióban egy főként fémkereskedelemmel foglalkozó család 14 tagját fogták el, s vették őrizetbe – a 15. szökésben van – a pénzügyi nyomozók a kommandósok támogatása mellett.

A színesfém áfájának elvonásával gyanúsított V. Józsefnek, V. Róbertnek és társaiknak ügye látványos eseménye volt szerdán Győrnek, mert vagy ötven hozzátartozó fagyoskodott az utcán, ahol rendőrök és a terrorelhárítók dolgoztak.

Egymás után hozták a gyanúsítottakat, a szigorúan biztosított autók a járásbíróság udvarára gördültek be kilenc órától kezdve, s összesen 14 embert hallgatott meg a mozgalmas nap során a nyomozási bíró. A tizenötödik, V. Máté jelenleg szökésben van, őt már nem tudták elfogni a NAV emberei. Az eseményről a barátok, rokonok is tudtak, s vagy ötvenen rekedtek kint, mivel az idézetteken kívül más nem léphetett be a kapun. Bent a terrorelhárítók, kint a rendőrök dolgoztak, s dél körül a rohammentő is megjelent. Mint megtudtuk, azért, mert az egyik kisebb súlyú ügy gyanúsítottjának leesett a vércukorszintje, s végül a helyszínen ellátták.
Sikerült elérnünk idősebb V. József ügyvédjét, dr. Rákosfalvy Zoltánt, akit egyébként ügyvéd kollégája helyettesített tegnap a bíróságon. A győri védő elmondta: védencét bűnszervezetben elkövetett adócsalással gyanúsítják, mivel a NAV szerint kijátszották a fémhulladék-kereskedelemre vonatkozó adójogszabályokat. Közölte: V. József nem tett beismerő vallomást, s a védelemnek az az álláspontja, hogy még nincs is miről, hiszen védekezni csak konkrétumok ellen lehet. Védence pedig azt állítja, nem adócsaló és kíváncsian várja, hogy a nyomozó hatóság elétárja a bizonyítékokat.

A megfogalmazott gyanú tehát elég szűkszavú Rákosfalvy szerint: külföldön – ahol még nem fordítottáfa-köteles a színesfém-kereskedelem – strómancégek közbeiktatásával, bruttó áron értékesítették a rezet, majd nem fizették be az áfát.

A magyar hatóságot a cseh és a szlovák állam kereste meg, hiszen szlovák – és nem magyar – áfa elvonásáról van szó. Ám ez itt is bűncselekménynek számít, s büntethető is a nyomozók szerint – osztotta meg információit az ügyvéd.

V. Józsefet egyébként hajnalban, ágyából vitték el, panaszt nem tett az eljárás ellen, eddig csak telefonon beszélt védőjével. Rákosfalvy Zoltán úgy véli: a kommandósok látványos jelenléte nem indokolt az ügy szempontjából, hiszen itt nem terroristákról van szó, hanem még a gyanú szerint is csak adócsalókról. Nem álltak ellen a hatóságnak, engedelmesek voltak, nem adtak okot erre az intézkedésre, amelynek a védő véleménye szerint inkább elrettentő célja volt és nem a valós szükség diktálta.
Viszont nemcsak a hatóságnak, a számoknak is van elrettentő hatása: más forrásból úgy tudjuk, hogy csak a 2007-es adóévvel kapcsolatban 4 milliárd forintos kárral gyanúsítják az ügy szereplőit, míg 2006-ban 800 milliót hozhatott a konyhára a rézbiznisz – legalábbis a nyomozás jelenlegi állása szerint. Az adóhatóság 2009 óta figyelte a társaság tevékenységét, úgy tudjuk, négy-öt emberről tartják azt, hogy a háttérből irányította az e célból alakult mintegy tucatnyi céget. Azt kívánják rábizonyítani az eljárás alá vontakra, hogy a magyar barátok és rokonok által vezetett magyar társaságok cseh és szlovák strómancégeknek adták el nettó áron a színesfémet, ők bruttó áron adták tovább, visszaigényelve az áfát, amelyet aztán lenyeltek. A profit a vezetők számlájára vándorolt, akik visszaosztottak belőle. A kereskedelmi ügyletek között akad önmagában 200 milliós, 130 milliós, 84 és 50 milliós adókár is a hatóság gyanúja értelmében. Arra is több példa volt, hogy az utaztatott áru csak papíron mozgott, valójában a törvénytelen profitot termelte.

A Kisalföld annak próbált utánajárni, hogy miként lehet milliárdos áfacsalás gyanújába keveredni, megkereste a konkurenciát, azonban egyikük sem kívánt nyilatkozni. Végül egy fémkereskedésben jártas szakembert kerestünk meg, aki név nélkül elmondta, a szakmán belül évek óta ismert, hogy a most eljárás alatt lévő család tagjai színesfém-kereskedelemmel foglalkozó cégeket alapítottak Szlovákiában és Csehországban. Persze nem a saját nevükön, hanem jól irányítható strómanokén, ez utóbbiak voltak az „ügyvezetők". Azonban az irányítást és a pénzbeszedést a család végezte. Közel egy tucat ilyen cégük volt. Két ember kivételével mindegyik ügyvezető magyar, mi több, győri volt.

A vevők kamiontételben vásárolták a fémhulladékot, főként a rezet, mert abban van a biznisz. Minden céget csak három hónapig tartottak meg, miután az áfabevallással negyedévenként el kellett volna számolni. Így aztán a „forgalom" után visszaigényelt jelentős nagyságú pénzeket lenyelték, s arra számítottak, hogy ezzel a módszerrel a rendőrség nem éri utol őket.

Szakemberünk arra a kérdésünkre, hogy mindez mekkora presztízsveszteség a szakmának, annyit jegyzett meg: annyira, hogy a kormány „megharagudott" a szakmára, és még az is felvetődött, hogy állami kézbe veszi az ágazatot. Ám úgy tudni, hogy a parlament első féléves programjában ugyan a fémkereskedelmi törvény módosítása szerepel, de állami kézbevétel nélkül.

A klán legtöbb tagja Győrszentivánon lakik, számos ingatlanjuk van. A városrészben élők vegyes érzésekkel nyilatkoztak, természetesen név nélkül, még azok is, akiknek nincs rossz véleménye a családról. A közelükben lakók azt mondták, nem volt soha probléma, jó volt a kapcsolat közöttük. Mások ennek ellenkezőjét nyilatkozták, őket főként az irritálta, hogy több tízmilliós vagy százmilliós autókkal közlekedtek. Úgy tudni, a hétfői akció során Ferrarit, Maseratit és Bentleyt is lefoglalt a hatóság az Audik, Mercedesek mellett.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénteken nemzetközi sajtótájékoztatót tart az ügyben Budapesten, melyen a magyar hatósági vezetők mellett a szlovák rendőrfőkapitány, valamint a cseh rendőrség korrupcióellenes hivatalának igazgatóhelyettese is részt vesz.

A bíró szerdán valamennyi gyanúsított előzetes letartóztatását elrendelte, s ez ellen mind a tizennégyen fellebbeztek. A tizennégy embert a győri börtönbe szállították.

Közismert, hogy a család feje helyi vajda is volt, vajdaigazolványát közel négy éve adta vissza. Üzlettársával, egy kisebbségi önkormányzati képviselővel – aki ugyancsak előzetesbe került tegnap – Roma Police néven polgárőrség megalakítását tervezték, ám annak létrejötte a rendőrség ráhatására megakadt. A családfő egyházat is alapított, ám a templomépítés elmaradt.16 óra 50 perc

Véget ért a határozat hirdetés. Valamennyi gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezte a bíró. Az összes fogvatartott fellebbezett a határozatok ellen.

14 óra 25 perc

A bíró által elrendelt ebédszünet után folytatódott a gyanúsítottak meghallgatása.

Közben borzolta a kedélyeket az is, hogy az egyébként is látványos esemény heszínén egy rohammentő jelent meg. Mint megtudtuk, nem sérülésről, hanem rosszullétről volt szó, az egyik gyanúsítottnak leesett a vércukorszinje. A mentők a helyszínen ellátták a beteget és és távoztak.

Továbbra is egyfelől a rokonok, barátok, másfelől a rendőrök "tartják a frontot", s akinek nincs idézése, nem léphet be.

9 óra 35 perc 
 
Mintegy ötven fős baráti és rokoni kör szobrozik a Győri Városi Bíróság előtt, ahol folyamatosan hozzák a Győrszentivánon őrizetbe vett, adócsalással gyanúsított fogvatartottakat.  


Fotók: Kisalföld


Fotók: Kisalföld

Az épületet a terrorelhárítók biztosítják, s az aznapra idézetteken kívül senki nem léphet be, igen nagy a hangzavar, a tumultus.

Tizennégy főt idéztek mára, akiknek előzetes letartóztatásáról dönt a nyomozási bíró. A gyanúsítottakat egyenként hozzák az udvaron át, tudomásunk szerint több nő is van közöttük.


Fotók: KisalföldA délutánba nyúló tárgyalás-sorozat kérdése az lesz – amire azért fogadásokat már többen kötöttek – hogy vajon lakat alatt maradnak-e a kommandós akció során hajnalban bevitt őrizetesek?

9 óra 15 perc

A 14 győri színesfém-kereskedőt NAV kommandósok kísérik Győrben a bíróság épületébe.

A helyszínen rengeteg családtag található. Sokan gyermeküket is ölben hozták a helyszínre. Sokan sírva kiabálnak, amikor családtagjukat a bíróság épületébe kísérik.

Korábban:

Kedd, 11.50
- Tizennégy győri színesfém-kereskedő előzetes letartóztatásba helyezését kezdeményezték a Győri Járásbíróságnál - közölte az MTI érdeklődésére kedden a megyei törvényszék szóvivő bírája.

Máté Kinga közlése szerint szerda délelőtt állnak a nyomozási bíró elé az érintettek; ügyükben várhatóan hat órás eljárás végén születik döntés.

A kisalfold.hu hétfőn írt arról, hogy több tucat embert vittek el az adóhatóság munkatársai abban az egész nap tartó hétfői akcióban, amelyet egy "ismert, főleg fémhulladék-kereskedéssel foglalkozó család" több ingatlanjánál hajtottak végre. 

Portálunk érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem cáfolta a hírt, de a cikk szerint csupán annyit közöltek, "nagyon jelentős akciót hajtottak végre", amiről később adnak tájékoztatást.

Olvasóink írták

109 hozzászólás
 • 109. N.R.F. 2013. február 17. 17:57
  „A Kuruc.infó exkluzív értesülése szerint határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek hétfőre a magyarországi cigányok és cigány érdek-képviseleti szervezetek.

  Név nélkül nyilatkozó roma honfitársaink elmondták: hétfőtől nem veszik fel a segélyeket, minden réz és alumínium a helyén marad, a magányos nyugdíjasokat és erdőket elkerülik, átmenetileg az autós lincseléseket is felfüggesztik, és petícióban köszönik meg az értük dolgozó magyar munkavállalóknak eltartásukat.”
 • 108. kató11 2013. január 20. 20:22
  „kíváncsi lennék miért építettek a klán rokonai terménytárolót. hogy imádkozzanak benne hogy legyen termés?mert azt mondják a Kisalföld is írta hogy egyházat akartak bejegyeztetni. hova? talán a terménytároló helyett?”
 • 107. N.R.F. 2013. január 15. 16:48
  „http://youtu.be/3nTatht6pxw”
 • 106. N.R.F. 2013. január 14. 18:54
  „A munkában megfáradt "ügyvezetők" nagyon kultúráltan szórakoztak a győri <moderálva>-ben 1-2 esetenként 4-5 milló bánta esetenként. nagy kiesés ez most.”
 • 105. SzuperAron 2013. január 14. 12:02
  „Azért ne állítsunk már szobrot nekik, mert ,,sikeresek´´! A ,,sikerük" miatt tízezrek szenvedtek. Néhány hónapja az egyik internetszolgáltató Likócsi elosztóját rabolták ki a színesfém tolvajok.Ennek hatására 4-5 napra nem volt internet több mint 7000 előfizetőnél.Közöttük cégek, melyek számára az internet nélkülözhetetlen.Nem tudom , hogy ők, vagy más vette át a ,,szajrét" .A felelősség a színesfém átvevőkre is vonatkozik (ez orgazdaság).Továbbá roncs,értéktelen autók bontása nem törvényesen. Fiktív személy megveszi adásvételivel , és elbontják. Másik módszer hogy elbontják, és megmondják a tulajnak hogy egy hónap múlva jelentse be a gépkocsi eltűnését.Emberi részről meg sokunk szemét szúrja a megkülönböztetett bánásmód.Pl elmegy az étterembe a ,,kajáért" és dudál,kiabál az autóból hogy itt van.Szerencsétlen pultos meg fut ki, és nyalja a ...!Hasonló a helyzet az Iskolában, postán, boltban..stb”
 • 104. SzuperAron 2013. január 13. 11:18
  „No coment:
  http://www.youtube.com/watch?v=hOVoGNN0Wig”
 • 103. N.R.F. 2013. január 12. 12:19
  „Tizenhat évet kaphatnak - minden országban ahol az "áldásos " tevékenységüket folytatták ? Gondoljunk csak bele hány méter kábel, vasúti sin akna fedlap kellett ekkora vagyon összeharácsolásához és ezt mind hulladék áron vették át . A hiány pótlása plusz a munkadíj nagyságrendekkel meghaladja a felhalmozott értéket ( pl egy X5 BMV forgalmi ára nem egyenlő ugyanakkora tömegű lemezhulladék árával.) Ha a vasazás ekkora üzlet akkor miért nem Állami monopólium ?”
 • 102. naggyi 2013. január 12. 11:37
  „Nem szoktam kommentelni, de most ezt le kell írnom. Először kamunak gondoltam, de most világosabb lett minden. Lehet már pár győri hallotta is. Szóval a lényeg:
  Mielőtt még sokan síratnák a résztvevőket, illetve dícsérnék a NAV munkáját, a "család" már régen tudta, hogy nyomoznak utánuk. Volt belsős kapcsolatuk. Ha abbahagynták volna, azzal sem érnek sokat, mert az évekkel ezelőtti számok nem hazudnak. Született egy tervük, ha borul a bili, kell 1-2 ember, aki a "nehezen megdolgozott" és külföldre menekített pénzt felügyeli, illetve eltartja az itthon maradt illetve leültetett családtagokat. Azokról az emberekről van szó, akiket még keres a rendőrség. És ezt még másoknak is elmondták. Nekik nincs vége a világnak, csak kellemetlen számukra. Kb 3-4 kap letöltendőt (lehet sokat mondtam), a többi meg mosolyog az egészen. Lehet is, mert ha valami nem a te neveden van, azt a NAV nem veheti el (lásd Cini milliós tartozásokkal is Mercivel jár, és újépítésű családiházban lakik-"minden egy "kedves barátjáé"). Na ennek fényében a NAV végignézte, hogy kimenekítik a nagyobb részt, nyilván nem mindent, mert a rajtaütés pontos dátuma hiányában szerintem nem akartak "proli emberek" módjára élni. Mi tapsolunk, hogy mekkora vagyont foglaltak le, de inkább egy százalékos mutatót néznék a kintlévő és maradt pénzről. Ez nem bűnmegelőzés, hanem várjunk még, így nagyobbat fog szólni. Engem nem engednének évekig seftelni, gyorsan bevinnének. Itt már csak az a kérdés, amint lesz rá lehetőség a család kimegy a menedékhelyre külföldre, vagy itt maradnak, és okosan elkezdik visszacsepegtetni a pénzt az országba. Csintó mint hallottam sietősen összepakolt és elviharzott. Nem zörög a haraszt.
  Hát ennyi. És az a legszőrnyűbb az egészben, hogy ezeket maguk mondták el az ismerőseiknek, magyarul nyílt titok. Nyilván a lényeget kihagyták, kik, hova, mikor, de ebből is látszik, érinthetetlennek gondolják magukat (a börtön csak egy kitérő) ,nem tartanak az évekig tartó nélkülözéstől...
  Bízom a hatóságokban, hogy azért vártak eddig, mert mindenre fel kellett készülni. Pár év múlva, ha még akkor sem dolgozik egyik sem, de arany és luxusautó lesz, akkor csalódni fogok....”
 • 101. pityesz 2013. január 12. 06:27
  „Irigy vagyok.
  Irigy vagyok mert .Magyar vagyok. A pénzt haza hozták a kocsikat haza hozták,házat ide épitetek.sok magyarnak
  munkát adtak.Nem loptak nem csaltak csak kihasználták a lehetőséget.Én ha birró lenék meg védeném őket most az
  egyszer.Vagy vizsgálják meg hogy let 25 év alat enyi Milliárdos ?!”
 • 100. borsmenta 2013. január 10. 16:55
  „"a kormány ,,megharagudott" a szakmára, és még az is felvetődött, hogy állami kézbe veszi az ágazatot"

  Az lett volna a jó, ha az állami szervek az első szobor eltűnése, az első vasúti veszélyeztetés után az összes színesfémkereskedőt heti hétszer ellenőrizték volna. Aztán pár hét alatt annyi bírságot szabtak volna ki, hogy maradt volna régiónként egyetlen kereskedő, aki saját maga jelentette volna, ha egy turulszobor morzsányi részével állít be hozzá valaki...”
 • 99. Mankapunka 2013. január 10. 16:35
  „Látom Hahota,már építed az erődöt,hogy megvédd magadat. Bármi megtörténhet ebben a világban.

  6-an megerőszakolnak egy lányt a buszon,akkor majd egy irigyet ne találnának meg?”
 • 98. soppet 2013. január 10. 14:33
  „A kérdőjelek sokasodnak.
  Az É-NY Dunántúli fémkereskedők ügyei átfedésekkel működtek. Mindenki tudott mindent a másikról.
  A cikkben is leírt ügyletek - az árú papíron való utaztatása - nem idegenek egy állítólag "tisztességesen" működő fémkereskedőnél sem. Ezeknek az uraknak könnyű volt ekként az, hogy szinte a semmiből építették fel birodalmaikat Győrtől Keletre-Nyugatra-Délre.
  Úgy néz ki, hogy a NAV lépéskényszerbe került, mivel a szereplők már többet raktak el, mint amennyit befizettek.
  Az ügynek vannak még olyan szereplői, akik ha korrekt lesz a nyomozás, a feltárás - bekerülnek a látókörbe így vagy úgy!”
 • 97. bazsifekete 2013. január 10. 13:03
  „92. artie75
  Én is hasonlót fogalmaztam meg, de rám haragszanak a moderátor urak.”
 • 96. verembele 2013. január 10. 12:21
  „Tisztelettel:
  Bevallom nem olvastam végig a kommenteket...
  Annyit tennék hozzá, hogy sajnos külföldi nyomásra lép csak közbe a Hatóság.
  A "rák" már szétterjedt, és szétfolyt a határainkon kívülre is.
  Ott másképp rendezik a dolgokat...
  Ezért van már elöttünk 4-5 évvel Szlovákia, és ezer évvel Cseh ország...
  Helyére tették ott a dolgokat.
  Szégyelhetjük magunkat...
  Üdv.”
 • 95. xverax 2013. január 10. 12:07
  „95 nem népi zene hanem cigánynóta. óriási a különbség....”
 • 94. halas001 2013. január 10. 12:04
  „48. Alexandra 21.

  Te csak maradj meg annak, aminek születtél. A szó szólásod nem menti fel az illetőket, mert az adócsalás bűntény!!
  Ha esetleg a Rákosfalvi Úr mellett vagy összekötő, akkor ez a kijelentésed a talpraesettségről helyt álló szemlélet, de a mivel az Áfa EU-s szintű adó, így nem kell ahhoz irigység, hogy az Adóhatóságok nemzetközileg is figyeljék a számla mozgásokat.
  A irigységet az indokolatlanul hivalkodó viselkedés és dicsekvés, a luxus autókból a belvárosban bömböltetett népi zene és a bikaláncos hivalkodás gerjeszti és nem az ügyes vállalkozói munka.
  A jövőben a szabadulás utánra ajánlanám a Lamborghini-t, mert annak a motor zaja elnyomja a hangos zenét és akkor nem figyelnek fel ezen hibára sem.”
 • 93. dundi08 2013. január 10. 12:02
  „89. niccolo
  Na mondjuk abban tényleg 100%-ig igaza volt, ezt nem is vitatom!!! :)”
 • 92. artie75 2013. január 10. 11:34
  „Rákosfalvy? Audi-telek, Ipari Park Kht. újdonsült jogásza.

  Több kérdésem nincs.”
 • 91. pörkölt 2013. január 10. 11:28
  „Amikor az ügyvéd úr nyilatkozott,nem röhögte el magát?”
 • 90. alekínyó 2013. január 10. 11:17
  „A könyvelőiket mikor tartóztatják le???”
109 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres volt a Mikulásgyár Győrben - videó

A győri Mikulásgyáron ötven százalékkal több ajándék gyűlt össze idén, mint egy évvel korábban.… Tovább olvasom