Kisalföld logö

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -4°C | 4°C

`Színes tér´ a Győr Plázában: segítség a lelki gondokkal küzdőknek

A helyi felmérések tanúsága szerint a droghasználat szempontjából a legérintettebb területek közé tartoznak a lakótelepek (panelos városrészek), így Győrben Adyváros és Marcalváros.
A 2009 óta a Győr Plázában működő, Szeretetszolgálatunk által fenntartott "Színes tér" - Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása szolgálat 2014 októberétől a bevásárlóközpont egy új helységébe költözött. A közösségi tér felújításában többek között a Gábor László Szakképzőiskola festő-, és kőműves-tanulói is segédkeztek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Nyugat-Dunántúli Régió Központja 2009 májusában úgy határozott, hogy a Győr Plázában működő "Színes tér" elnevezésű klubhelyiségben, Győr területén a szenvedélybetegségek okán veszélyeztetett fiatalok számára (12-25 év) alacsonyküszöbű szolgáltatást nyújt.

A program a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Nyugat-Dunántúli Régió Központ működtetésében, az idén 25 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület szellemiségében valósul meg.

A Színes tér globális célja a szerhasználat szempontjából veszélyeztetett rizikó-csoportok között a kábítószer-használat gyakoriságának, illetve a hozzá kötődő pszicho-szociális és egészségügyi ártalmaknak a mérséklése. A program további célja a problémás szerhasználat, illetve a szerhasználathoz nem kötődő mentális zavarok (pl. magatartászavarok) és családi problémák (pl. családon belüli erőszak) szűrése és a kezelésre vagy segítségre szoruló fiatalok megfelelő ellátó helyre való juttatása.

A "Színes tér" program speciális célja, hogy a drog-prevenciós tevékenységet, alacsonyküszöbű szolgáltatásként ott nyújtsa az azt igénybevevő, elsősorban 12-25 éves gyermekek és fiatal felnőttek számára, ahol a kutatási adatok szerint nagyobb számban a szabadidejüket töltik, tehát a bevásárlóközpontokban.

Tevékenységünket -immár öt esztendeje- folyamatosan a célcsoport igényei, problémái szerint fejlesztjük, melynek alapját a közösségi térbe betérő fiatalokkal való találkozásaink képezik. A helyi felmérések tanúsága szerint a droghasználat szempontjából a legérintettebb területek közé tartoznak a lakótelepek (panelos városrészek), így Győrben Adyváros és Marcalváros.

A Győr Pláza kedvező lokációja ideális terepet nyújt számunkra a célcsoporttal való találkozásra. A Győr Plázában rendszeresen előfordulnak iskolaidőben és tanítási időn kívül is csellengő fiatalok.

Eredmények:

Az intézmény működése során éves szinten többezer esetben kerültünk kapcsolatba a fiatalokkal. 2010-ben például 5080 alkalommal vették igénybe a fiatalok szolgáltatásainkat.
Mint az ábrán is láthatjuk a 2011-es visszaesés után 2012 óta folyamatosan nőtt a szolgáltatást igénybe vevők száma a Színes térben, 2013-ban már 3940 alkalommal történt kapcsolatfelvétel. Az első féléves adatok alapján 2014-ben már 2157 kliens tért be hozzánk.A szolgáltatásokat főként a "régi" kliensek veszik igénybe. A kliensek rendszeres látogatása lehetőséget ad arra, hogy a klienseinket alaposabban megismerjük, és egy hatékony segítő kapcsolatot építsünk ki feléjük. Az új regisztrálók számáról elmondható, hogy évente legalább 200 új kliens érkezik hozzánk.
Az eddigi évek során egyértelműen elmondható, hogy szolgáltatásunkat a fiúk többször veszik igénybe, mint a lányok. A 2013-as adatok szerint több, mint háromszor annyi fiú, mint lány tért be a Színes térbe az év során (fiúk: 3024 fő, 76%.) A fiúdominancia enyhülni látszik ebben az évben, mert arányaiban egyre több lányt sikerült bevonzani az adatok szerint (fiúk:1520 fő=70%)

Az intézmény tevékenységének bemutatása

A "Színes tér" elnevezésű fogadóhelyiségében a szociális alapellátást biztosító, szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátását végző intézmény munkatársai, a következő szolgáltatásokkal várják az érdeklődőket.

A szolgáltatás jellege

A szolgáltatás alacsonyküszöbű. A kifejezés arra utal, hogy a szolgáltató nem támaszt magas követelményeket az igénybe vevőkkel szemben, a szolgáltatás igénybe vételének szinte nincs feltétele. A szolgáltató által nyújtott programok, szolgáltatások, térítés nélkül, könnyen elérhetőek, akár a szolgáltatás kihelyezésével, mobilizálásával is sokak által igénybe vehetők.

Az ellátás során nincsenek szigorú elvárások, terápiás szerződések, nem követelmény az absztinencia, nem feltétel a betegbiztosítás (TAJ-kártya), a szolgáltatást igénybevevő akár nevének közlése nélkül is kaphat segítséget.

Az ellátás során alkalmazott eljárások, módszerek:
Problémaelemzés, problémamegoldás:
. Megkereső tevékenység
. Probléma feltárása, tudatosítása az ellátottal együttműködésben
. Személyes célok meghatározásának segítése
. A változásra motiváló tényezők feltárása, változásra ösztönzés, motivációs interjú
. Problémamegoldást segítő beszélgetések
Készségfejlesztés:
. Az önellátásra való képesség javítása és fenntartása
. Kommunikációs készségek fejlesztése
. Stressz-kezelés, indulatkezelés
Életvitel támogatása:
. A szabadidő szervezett eltöltésének segítése
. Tanácsadás, információnyújtás, tájékozódás, ügyintézés segítése
Krízisintervenció:
. Élethelyzeti, kapcsolati válságokban támasznyújtás, szükség szerint professzionális segítséghez juttatás
Egészségügyi ártalmak csökkentése - Drop In

I. Alaptevékenységek:
1. Információs, felvilágosító szolgáltatás
- Szociális és egészségügyi ellátáshoz való juttatás segítése nyitvatartási időben
- Információs pult - kiadványok, szórólapok elhelyezése
2. Pszicho-szociális intervenciók
Konzultáció, tanácsadás
Nem terápiás jellegű szolgáltatás a kliensek számára. Többnyire problémamegoldás, konfliktuskezelés, kríziskezelés, szükség esetén továbbirányítás.
"Tuitio fidei et obsequium pauperum -
A hit védelme és a szegények istápolása"
Az „al-célcsoportnak" számító szülők részére „Szülő Szusszanó" szocioterápiás szolgáltatást biztosítunk, igény szerint. Elsődleges szerepe a ventilláció.
Életvezetés segítése
- Változatos egészségfejlesztési akciók
Témák: másság elfogadása, kultúra, káros szenvedélyek, környezetvédelem, szexualitás, testi-lelki egészség, sport, család, ünnepek. Célunk a figyelemfelkeltés egy – egy téma fontosságával kapcsolatban, a társadalmunkat érintő problémákra való érzékenyítés, a lelki harmónia, az „együtt egymásért" érzés megteremtése, csapatszellem kialakítása, emberi kapcsolataink fejlesztése.
- Tanulás segítése

Korrepetálási lehetőségek magyar, angol német matematika tantárgyakból. Tanulási technikák megismertetése. Egyéni keretek között működik.

Klubszerű foglalkozások
Heti rendszerességgel tartjuk, figyelembe véve a kliensek igényeit. Legfontosabb célok: a rejtett képességek, hobbik kibontakoztatása; tehetséggondozás; regeneráció; rekreáció; műveltségi egyenlőtlenségek csökkentése; egészséges életmód kialakítása; káros szenvedélyek kialakulásának megakadályozása; személyiség-fejlesztés.
A foglalkozások speciális tematika alapján készülnek:
3. Megkereső munka
- közvetett módon, oktatási intézményekben szórólapok elhelyezése, kapcsolatépítés, kapcsolattartás,
- társintézményekkel való kapcsolattartás, kapcsolatépítés
- információ eljuttatása a médiumokban (honlap, újságok, helyi televízió stb. lsd: közzététel)
- a célcsoport szükségletei szerinti, ártalomcsökkentő információk megadása, eljuttatása
- a célcsoport tagjainak informálása, tájékoztatása a problémáikkal foglalkozó egészségügyi, szociális intézmények szolgáltatásairól, elérhetőségeiről
A "Szertelenül" KAB-FF-14-17010 pályázatunk megkereső tevékenysége keretében a szenvedélybetegséggel foglalkozó társintézményekkel valamint az oktatási intézményekkel vesszük fel a kapcsolatot.

Megkereső tevékenységünk nyomán 2014-ben a klienseink iskoláit, valamint a környező iskolákat az Adyvárosi Gyermekjóléti Központot, a Vasvári Pál úti Gyermekotthont, Befogadó otthont kerestük fel és építettünk ki kapcsolatot pedagógussokkal, nevelőkkel,szociális dolgozókkal. Bemutattuk a szolgáltatásainkat, szóróanyagot adtunk át. Együttműködésre kértük őket annak érdekében, hogy minél több olyan fiatalhoz eljusson a Színes térben való hasznos szabadidő eltöltés lehetősége, akinek családi és szociális hátterét megítélve égető szüksége lehet rá.

4. Drop In
A Drop In (megpihenő klub/ kontaktklub) elsősorban szerhasználó szenvedélybetegek számára minimális elvárások mellett biztosít pihenési, józanodási lehetőséget. A Drop In programjai kiegészülhetnek a pszichoaktív szer-használat ártalmainak mérséklésére irányuló további szolgáltatásokkal.
II. Kiegészítő tevékenységek:
Telefonos információs vonal
III. Egyéb szolgáltatások:
Szupervízió, Olvasó sarok , Rejtvénysarok


Elérhetőség: Győr Pláza
Cím: 9024 Győr, Vasvári Pál u. 1/A, Színes tér
Nyitva tartás:
Hétfőtől – péntekig: 14.00 – 20.00
Iskolai szünetekben, hétfőtől-péntekig 13.00 – 19.00
email: szinester.gyorplaza@maltai.hu
Telefon: 30/827-2461– nyitvatartási időben
Szolgálatvezető: Mátai Enikő
Telefon: 30/644-8367

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent Szíj Melinda új dala és videoklipje, csodás győri képekkel

Otthon vagyok - énekli Szíj Melinda az új dalban. Ha meghallgatta, írja le kommentben, hogy… Tovább olvasom