Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta Még több cikk.

Színes műsoron mérték össze tudásukat a Speciális Szakiskolák

Ismét megrendezte március 12-én a győri Speciális Szakiskola azt az országos vetélkedőt, amely során szellemileg sérült diákok mutathatták meg tehetségüket.

Szép számmal gyűltek össze az ország területéről tanárok, diákok, szülők egyaránt, akik kíváncsian várták az előadásokat. A rendezvényt a színjátszás, a zene, a vers és a próza, továbbá a táncos produkciók tették izgalmassá.

A növendékek kitartóan és elszántan gyakoroltak, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból, hiszen a találkozó egyben megmérettetést is jelentett. A zsűri tagjainak jó része egy ideje már figyelemmel kísérte a sérült gyermekek életútját. A rendezvényen Isaszegi Mária, a Speciális Szakiskolák Országos főtitkára is megjelent, a győri intézmény igazgatónője, Mayer Andrea pedig készséggel válaszolt a diákokkal kapcsolatos kérdéseinkre:

Szerveztek már korábban is Speciális Szakiskolák tanulói számára országos szinten meghirdetett rendezvényt?

Nem egyszer rendeztünk már, mondhatnánk, mi már rutinosak vagyunk ebben. Fontosnak tartom, hogy a sérült gyermekek is kibontakozhassanak, sikerélményeik legyenek, és ha valakiben tehetség mutatkozik, azt meg kell ragadni és tovább fejleszteni, hogy később profitálni tudjon belőle. A rendezvény lebonyolításához sok segítséget kaptunk az önkormányzattól, valamint a helyszínt a Richter-terem biztosította. Ezekért mind nagyon hálásak vagyunk.Ha visszaemlékszik a korábbi rendezvényekre, melyek voltak a legszebb pillanatok?

Nem igazán tudnék kiemelni egy szép pillanatot, hiszen minden diák produkciójában az elszántságot és a fejlődést látom, mely örömmel tölt el minden egyes alkalommal. Büszkék vagyunk rájuk és mindannyiunkat meghat az igyekezetük, hogy valami szépet adjanak.

Mennyire volt nehéz és mennyi időt vett igénybe felkészíteni az Ön iskolájába járó tanulókat a vetélkedőre?

Minden tanulónál változó. Valakinek nehezebb és több időt kell áldoznia rá, másoknak, akiknek a szereplés nem jelent gondot, csak a szöveget kell jól begyakorolniuk. Az azonban elmondható, hogy rengeteg munka áll a produkciók mögött. Sok időt, gyakorlást és türelmet igényel mind a diákok, mind a felkészítő tanárok részéről.

Ezek a gyermekek jó modorúak, megadják a tiszteletet a társaiknak és jó hallgatóságnak is bizonyulnak.

Igen, tisztalelkűek, az irigység csíráját sem lehet bennük felfedezni. Tisztességesen viselkednek, nem jellemző rájuk, hogy rendetlenkednének, ezt egyébként az iskola szigorú házirendje is megköveteli. Különféle rendezvényekre szívesen hívják őket, mert öltözékükkel és magatartásukkal is kiemelkednek társaik közül.

Miben tér el a Speciális Szakiskola képzése más, hagyományos iskolák tantervétől?A mi iskolánk célja, hogy olyan szakmát adjunk a gyermekek kezébe, amit különféle képességeiknél fogva tökéletesen tudnak majd hasznosítani. Ezenkívül segítünk abban, hogy tanulóink biztonságban érezzék magukat a mindennapjaikban, amit úgy érünk el, hogy felállítunk egy rendszert. Mindennek megvan a helye és az ideje. Sajnos szabályok nélkül elvesznének az életben, mert nem rendelkeznek az átlagos emberek adottságaival.

„Bár nagy rajtam a nyomás, nem mondhatni, hogy lámpalázas vagyok."- így válaszolt kérdésünkre Péter Szabolcs, aki egy prózával indult a megmérettetésen. Választása nem volt meglepő, hiszen rajong az irodalom iránt, kedvenc költője József Attila. Elmondása szerint sokat készült a seregszemlére, egy hónap állt rendelkezésére, amely alatt hetente többször is csiszolta tudását.

A találkozó végül szép eredményekkel zárult. A jelenlévő intézmények kupát, a versenyzők oklevelet, ajándékokat kaptak, többen különdíjban részesültek. Természetesen a felkészítő tanárokat is jutalmazták áldozatos munkájukért.

Ez a kulturális seregszemle bemutatta a sérült gyermekek tehetségét, szorgalmát és helytállását a nehezebb pillanatokban is. Bebizonyították, hogy olyan kedvesség és érték rejlik személyükben, mely csak kevesekben.

Marosi Zoltán, Szente Zsófia;
Móra-iskola, újságíró szakképzés
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítások nyílnak a Győri Bazilikában és a Püspökvár tornyában

Kiállítóhelyeket alakítanak ki Győr egyházi központjában, a Káptalandombon, hogy az építészeti-,… Tovább olvasom